BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.309,13
HABER /  GÜNCEL

Devlet Bakanı Tüzmen Pekinde

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Avrupa ile Çin arasındaki tarihi İpek Yolunu canlandırmak gerektiğini söyledi.

Abone ol Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Avrupa ile Çin arasındaki tarihi İpek Yolunu canlandırmak gerektiğini belirterek, ''Pekin-Mersin Tren Yolu Projesini harekete geçirelim. Bu zaten en kısa, ekonomik ve tarihi bir yol'' dedi.

Devlet Bakanı Tüzmen, yaptığı konuşmada, Çin;in olimpiyatları kendine yakışır şekilde sonuçlandırdığını, bu nedenle bütün Çinli yetkilileri kutladığını söyledi. Tüzmen, Çin ile karşılıklı ticaret hacminin artırılması için gece-gündüz çalıştıklarını, çok boyutlu stratejik temelle ilişkilerin geliştirilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin, Çin'de düzenlenen 30 fuara katıldığına, 500 fuara da kişisel katılım sağlandığına dikkat çeken Tüzmen, 2007 yılında Şiamen;deki fuara Türkiye;nin odak ülke olarak katıldığını kaydetti.

Çin ile Türkiye arasındaki ticarette Türkiye aleyhine bir durumun söz konusu olduğunu ifade eden Tüzmen, ''Dengeli bir ticaret için kısa ve uzun vadeli önlemleri ortaya koyuyoruz. Kısa vadeli projeleri devreye sokma için çalışıyoruz. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2005;te 7 milyar dolar, 2006;da 10,4 milyar dolar, 2007;de 14,3 milyar dolara ulaştı. Bu yıl 17-18 milyar doları hedefliyoruz. Son 3 yılda karşılıklı ticaretin 2 kattan fazla artmasından mutluyuz;; diye konuştu.

Tüzmen, Çin;e ihracatın ilk kez 1 milyar dolar barajını geçen yıl aştığını, 2008 yılında bu rakamın 1,5 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini belirterek, Çin;den ithalatın artış hızının da yavaşladığını, 2005 yılında yüzde 53 olan ithalat oranının geçen yıl yüzde 36;ya düştüğünü söyledi.

2008-2009 programını hazırlamak gerektiğini belirten Tüzmen, geçen yıl Ankara;da kararlaştırılan stratejik ortaklık anlaşmasının henüz sonuçlandırılmadığını, bu anlaşmanın tercihli sistemle olmasını önemsediklerini ifade etti.