BIST 9.080
DOLAR 32,40
EURO 35,14
ALTIN 2.327,41
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Devlet Bahçeli'den çok sert 29 Ekim mesajı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle AK Parti, CHP ve MHP liderleri birer bayram mesajı yayınmladılar.

Abone ol

Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yayımlanan mesajlar arasında en serti MHP lideri Devlet Bahçeli'den geldi.

Bahçeli, 29 Ekim mesajında, "Dün yabancı güçlerin oyuncağı ve kölesi olan bir avuç elit şanlı imparatorluğumuzu nasıl batırmışsa, bugün de terör örgütleriyle çözülmeyi konuşan yine bir avuç kimliksiz ve köksüz sima, milli ve üniter devlete aynı şekilde kastetmek üzeredir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Davutoğlu, mesajında milli irade vurgusu yaptı ve Karaman’da mahsur kalan madencilerin sağ salim evlerine kavuşmasını dilediğini aktardı. Başbakan Davutoğlu, selefi Tayyip Erdoğan gibi Mustafa Kemal Atatürk’i Gazi Mustafa Kemal ismiyle andı.

Davutoğlu’nun 29 Ekim mesajı şöyle:

BERABERLİK TABLOSU NİFAK TOHUMLARI EKMEYE ÇALIŞANLARA EN GÜZEL CEVAP

“Bugün, 77 milyon vatandaşımızla birlikte, Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 91. yıldönümünü kutlamanın heyecanını yaşıyoruz. Biz, İstiklal Harbimizi zaferle neticelendirirken ve sonrasında yeni Cumhuriyetimizin temellerini atarken, bunu bir millet olarak, yani ortak duygu, hedef ve ideal etrafında kenetlenerek başardık. Bugün o kenetlenmeyi bir kere daha hatırlamak ve ülkemize bağlılığımızı en net haliyle ifade etmek için büyük bir fırsattır. Bu bayramda ortaya koyacağımız birlik ve beraberlik tablosu, aramıza nifak tohumları ekmeye çalışanlara verilecek en güzel cevap olacaktır. İstiklal Harbi’nin bizzat Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından sevk ve idare edilmesi ile sonrasında Cumhuriyetin ilan edilmesi, ülkemizin kuruluş felsefesinde millet iradesinin temel teşkil ettiğinin en açık göstergesidir.

Yakın tarihimiz boyunca defalarca millet iradesinin gasp edilmeye çalışıldığını gördük, yaşadık. Özellikle milli iradeye yapılan darbeler yoluyla, ülke olarak yürüyüşümüz ciddi oranda sekteye uğradı. Türkiye’nin son 12 yılda yaşadığı tecrübe, millet iradesinin en net hissedildiği, milletin yönetimi vesayetçi yapılardan devralmış olması nedeniyle de büyük bir önem taşımaktadır. En son Cumhurbaşkanlığı seçiminin doğrudan millet oyuyla yapılmış olması, olumlu gelişmeleri taçlandırmıştır.

Bununla birlikte, demokrasi kültürümüzü güçlendirmek adına daha katedecek çok mesafemiz olduğunun farkındayız. Bütün eksiklerimize rağmen, bugün bölgesinde demokrasi kültürüyle, hukuk devleti kimliğiyle, gücüyle ve birikimiyle örnek bir ülke olduğumuz da bir gerçektir. Bölgemizde yaşanan kaos ortamı, Türkiye’de sahip olduğumuz devlet geleneğinin, demokrasi kültürünün ve güçlü toplumsal dokumuzun ne kadar önemli olduğunu hepimize bir kere daha göstermiştir. Millet olarak, bütün kazanımlarımızı sonuna kadar koruyacağız. Bulunduğumuz seviyeden bir adım dahi geri gitmeyeceğiz. 

SADECE 9 YIL KALDI

Bölgesel barış ve adalet için bütün imkânlarımızı seferber edeceğimizden herkesin emin olmasını isteriz. Yeni Türkiye’nin inşa sürecinde hepimiz bütün gayretimizle adalet, barış ve hakkaniyet için çalışmaya devam edeceğiz. Bizim için sembolik anlamı büyük olan 2023’e sadece 9 yıl kaldı. Cumhuriyetimizin 100′üncü kuruluş yıldönümünde her açıdan güçlü, lider, büyük ve yeni Türkiye’yi inşa edeceğiz. İşte bu inşa süreci, bir bakıma Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesini, yeniden ve eksiksiz olarak hâkim kılmakla mümkün olacaktır.Bunu başaracağız ve geleceğin öncü ülkeleri arasındaki yerimizi alacağız.

Bu düşüncelerle, Cumhuriyetimizin 91. kuruluş yıldönümünü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum. Bilvesile, Hakkâri’de pusu kurarak askerlerimizi şehit eden alçakları şiddetle lanetliyorum. Karaman’da yaşanan iş kazasından dolayı hüznümüzün büyük olduğunu ifade ediyor, devletimizin ve milletimizin bütün imkânlarıyla kömür ocağında kalan işçilerimizin sağ salim ailelerine kavuşmalarını diliyorum. Cumhuriyetimizin 91. Kuruluş yıldönümünün başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal olmak üzere İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, şükranla anıyor, aziz vatandaşlarımı muhabbetle selamlıyorum.”

KEMAL KILIÇDAROĞLU: CUMHURİYET'İN İLK ADIMI ÇANAKKALE'DE ATILDI

“Cumhuriyet’e sahip çıkmanın demokrasiye, özgürlüğe, eşitliğe, kardeşliğe, akıla, bilime sahip çıkmak anlamına geldiğini herkese göstereceğiz” diyen Kılıçdaroğlu yazılı bir açıklama yaparak Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Kılıçdaroğlu eşit yurttaşlık vurgusu yaptı.

Kılıçdaroğlu’nun 29 Ekim mesajı şöyle:

“Büyük bir onur, gurur ve geleceğe güvenle bakarak 91. yaşını kutladığımız Cumhuriyet, bir gün önce kararlaştırılıp, ertesi gün ilan edilmedi. Cumhuriyet’in ilk adımı 1915’te Çanakkale’de, ikinci adımı 19 Mayıs 1919’da Samsun’da, üçüncü adımı 4 Eylül 1919’da Sivas’ta, dördüncü adımı 23 Nisan 1920’de Ankara’da, beşinci adımı 9 Eylül 1922’de İzmir’de tarih sayfalarına destan gibi yazıldı ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi.

Cumhuriyet yaşamımıza özgürlük, bilim, akıl, yaşamı sorgulamak, halkın iradesiyle, toplumun değer yargılarına saygı duymak ve bilhassa kimsesizlerin kimsesi olarak girdi. Laik Cumhuriyet dil, din, ırk, mezhep, inanç, cinsiyet farkı gözetmeden bireyin özgürleşmesini, kardeş olmasını sağladı, sanatı ve sanatçıyı yüceltti.

Cumhuriyetin attığı en büyük adımlardan biri de kadınlarımızın eşit yurttaş statüsü kazanması ve sosyal yaşama katılması oldu. 91. yaşını kutladığımız Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, cumhuriyetin kuruluşuna giden süreçte seve seve canlarını veren şehitlerimizle, o mücadelenin haklı ve onurlu izlerini bedenleriyle benliklerinde taşıyan gazilerimizi ve günümüzde cumhuriyet ile cumhuriyetin kazanımlarının korumaya kararlı olan tüm vatandaşlarımızı içtenlikle kutluyor, sevgiler, saygılar sunuyorum.”

DEVLET BAHÇELİ: KARA VE KAÇAK SARAYLARA İNMEK, MİLLİ İRADEYİ HİÇE SAYMAKTIR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeni ile bir kutlama mesajı yayınladı.

Kutlama mesajında Cumhuriyet’in hatırasının 91 yıldır Çankaya’dan tütmekte olduğunu vurgulayan Bahçeli şunları ifade etti:

“Dün yabancı güçlerin oyuncağı ve kölesi olan bir avuç elit şanlı imparatorluğumuzu nasıl batırmışsa, bugün de terör örgütleriyle çözülmeyi konuşan yine bir avuç kimliksiz ve köksüz sima, milli ve üniter devlete aynı şekilde kast etmek üzeredir. İdeolojik sicillerinde yapmak yerine yıkmak, onarmak yerine bozmak, sadakat yerine ihanet etmek bulunan malum zihniyetler saraylara doluşarak Türkiye’yi imhaya sürüklemektedir. Türk milleti meydanlarda bağımsızlık mücadelesi verirken, yabancıların himayesinde bir gelecek tasarlayan ve işgal güçlerinin mütecaviz uygulamalarına seyirci kalmak şöyle dursun aktif şekilde katılan güruhun zamane torunları dedelerinin izinden yürümekte ısrarlıdır.

Cumhuriyet’in kazanımlarını felce uğratanları, Çankaya’dan kara saraylara inerek saltanat peşinde koşanları aziz milletimiz esefle ve ibretle izlemektedir. Şunu bir defa önemle ifade etmek isterim ki, Çankaya Cumhuriyetle özdeşleşmiş, milletin vicdan köşkü mertebesine çıkmıştır. Ve Çankaya yalnızca bir yerleşke ismi, binaların toplamı olmayıp; cumhurun manevi kalesi, 29 Ekim’in 91 yıllık bekçisidir. 91 yıllık engin birikim ve deneyime daha fazla gölge düşürmeden, aziz Atatürk’e bir saygının gereği olarak Çankaya’nın ‘Demokrasi ve Cumhuriyet Müzesi’ olması milletimizin en isabetli beklenti ve temennisidir. Unutulmamalıdır ki, Çankaya’dan, fakir fukaranın parasıyla yaptırılan kara ve kaçak saraylara inmek kimseyi yüceltmeyecek; bilakis küçültecek ve milli iradeyi hiçe saymak olacaktır. Cumhuriyet’in hatırası 91 yıldır Çankaya’dan tütmekte, Çankaya’dan işitilmekte, milletin duygu ve kabulleriyle örtüşmektedir .

Bu hatırayı hazmedemeyen, bu hatırayı inkâr eden; üstelik BOP-PKK yapımı yeni Türkiye hıyanetine gönlünü ve aklını kaptıranların elbette hevesleri kursaklarında kalacaktır. Millet evlatları şehit olurken, Türk ve İslam yurtları kan ve gözyaşına mahkum düşmüşken, Türkiye’nin yönetiminde bulunan bu çağın Hürriyet ve İtilafçı kadrolarının keyif sürmesi, yalnızca ikbal ve koltuklarıyla meşgul olmaları affedilecek bir husus değildir. Türkiye Cumhuriyeti her engele, her bölücü ve art niyetli girişime rağmen baki kalacak, bekası korunacaktır. Demokrasi Cumhuriyet’i besleyecek, Cumhuriyet de demokrasiyi derinleştirecektir. Az zamanda çok büyük işler yapan milliyetçi kahramanların kutlu emaneti düşmeyecek; hanedancılık, zümrecilik, dar kadroculuk, partizanlık, yandaşlık, yanaşmalık, bölücülük, ayrımcılık yapanlar bir kez daha kaybedecektir. Türkiye Cumhuriyeti, tarihte kurulan Türk devletlerinin bir devamı olarak Allah’ın izniyle varlığını sürdürecektir.

Bu, sürekli yenilenen, sürekli oluş halinde olan, zengin ve bereketli bir geçmişten, parlak ve tertemiz bir istikbale kanat açan büyük Türk milletinin son kararıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizi kuran kadronun liderliğini üstlenen ve ilk Cumhurbaşkanlığımızı yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, ülkü ve silah arkadaşlarına, bağımsızlığımızın mimarı aziz şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Hepsini şükran ve tazimle anıyorum. Büyük milletimin her ferdinin Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik ediyor, en içten muhabbetlerimle birlikte saygılarımı sunuyor, bütün vatandaşlarımı Allah’a emanet ediyorum”