BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.436,88
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Devlet Bahçeli'den 'Ay tutulması' formülü

MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin durduğu noktayı Milli Kültür ve İslamiyet'in kesiştiği yer olarak niteledi. Bahçeli, bu durumdan dolayı ' AKP içerisinde birbirimize benzemiyorum diyoruz ama benzeyen noktalarımız var' dedi.

Abone ol

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İl Başkanları İstişare Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bahçeli, partisinin durduğu noktayı, kendi tabiriyle ‘ay tutulmasına’ benzeyen iki daireyle anlattı. Milli kültür ve İslamiyeti temsil eden dairelerin kesiştiği noktada bulunduklarını belirten Bahçeli, “Yani milli kültür ile İslamiyeti benimsemiş bir toplum yapısı Türkiye için en huzurlu toplum yapısıdır. Dolayısıyla AKP içerisinde birbirimize benzemiyorum diyoruz ama benzeyen noktalarımız var” dedi.

bahceliden-ay-tutulmasi-formulu.jpg

Bahçeli'nin konuşmasından satırbaşları:

İKİ UNSUR BİR ARADA

“Şimdi şurası bir toplumun kültürüdür, yani milli kültürüdür. Şu diğer daire de o toplumun inanç dairesidir. Burası bize göre İslamiyet burası da milli kültürümüzdür. Şimdi Türkiye’nin sağlıklı ulusal yapısı, o yapının korunması ve geliştirilmesi bu iki unsurun bir arada ele alınmasını zaruri kılar. MHP de bu zaruretten hareketle şöyle düşünür: İşte şu alan Türk-İslam ülküsünde kaynağını bulan Türk milliyetçiliğidir. Dolayısıyla İslamiyet alanından gelenler kabulümüzdür. Kültürel alandan buraya gelenler de kabulümüzdür. Bizim söylemek istediğimiz şey budur.

REDDİMİZ ARASINDA DEĞİL

AKP’nin şu İslamiyet alanını temsil eden unsurların içinde milli kültürünü korumak isteyenler de vardır. Onlar bizim reddimiz arasında değildir. Onlar bizim kabullerimiz arasındadır. Çünkü kendisini bir geleneğe bağlı İslami anlayış içerisinde de devam ettirir. Muhafazakâr Müslümanlık dediğimiz olayı da kendini gösterir. İşte biz şu alan içinde herkesi kucaklamak isteriz. Eğer başarabilirsek.

BENZEYEN NOKTALARIMIZ VAR

57 tane İslam toplumu vardır. Buralarda bunlar farklılık gösterebilir. Ama biz şunu başarabilirsek Türkiye’de çok şey çözülebilecek inancındayız. Benim söylemek istediğim alan budur, kesişen noktadır. Dolayısıyla AKP içerisinde birbirimize benzemiyorum diyoruz ama benzeyen noktalarımız var. O benzeyen noktalarımızı şu kesişen alanda buluşturabilirsek kapımızı, penceremizi, damımızı açık tutuyoruz. Gelen buyursun gelsin diyoruz. Gelmezse ne yapacağız. İslamiyet’te zorlama yoktur. Gelirse gelir, gelmezse gelmez ne yapacağız. Onun biz dinini tartışmıyoruz.

DİNCİ DEĞİL DİNLİ PARTİ

MHP olaylara bu çerçevede bakışında söylemimiz şudur: MHP dinci bir parti değildir. MHP dinsiz bir parti de değildir. MHP dinli bir partidir. Politikalarımızı da bu esas dahilinde geliştiririz. Dolayısıyla MHP’nin uygulayacağı politika İslam inancıyla çatışmaz. İslamın naslarını reddetmez. Eğer kendinin kültürden kaynaklanan görüşleri var, bu İslam inancıyla çatışır hale getirilmişse o zaman o kendi kültür değerlerini gözden geçirerek yoluna devam eder.”

GAGAVUZYA’DA NE DİYECEK?

Bahçeli, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Endonezya’da “Tek derdimiz İslam, İslam, İslam” sözlerini de “Aynı cumhurbaşkanı Endonezya’da ‘İslam İslam’ diyor. Gagavuzya’ya gittiğinde ne diyecek” diyerek eleştirdi.