BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,24
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Devlet 25 yıllık gemileri satın alacak

Eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 25 yılını doldurmuş gemileri devletin satın alacağını söyledi.

Abone ol
Eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, tek amaçlarının denizcilik sektöründe faaliyet gösteren iş adamlarının önünü açmak olduğunu söyledi. 
 
Elvan, Antalya Serbest Bölge İşleticisi AŞ'yi (ASBAŞ) ziyaret ederek, firma temsilcileriyle bir araya geldi. 
 
Şirketin genel müdürü Zeki Gürses'ten bilgi alan Elvan, 2002'den sonraki süreçte denizcilik sektöründe çok önemli gelişmeler olduğunu anlattı. 
 
Tersane sayısının arttığını belirten Elvan, "Diğer taraftan özellikle gemilerimizin yurtdışındaki limanlarda tutulma oranlarında, alınan önlemler sayesinde çok ciddi düşüşler yaşandı. Gemi ve yat ihracatımızda da önemli artışlar gerçekleşti" dedi.
 
Denizcilik sektörünün sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini dile getiren Elvan, şu andaki sorunlardan birinin özellikle Türk bayraklı gemi sayısının azalması olduğuna dikkati çekti.
 
Buna yönelik Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdiğini anlatan Elvan, şöyle devam etti:
 
"Türk bayraklı gemi sayımızı artırma yönünde önümüzdeki dönemde, 7 Haziran seçimleri sonrasında alacağımız tedbirler olacak. Özellikle tersanelerimizin daha düzenli, kapsamlı, etkin faaliyet gösterebilmesi için. Tersanelerimize yönelik de bazı düzenlemeler düşünüyoruz. Limanlarımıza yönelik benzer düzenlemelerimiz söz konusu olacak. Buradaki tek amacımız, özellikle denizcilik sektöründe faaliyet gösteren iş adamlarımızın önünü açmak, Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini harekete geçirmek." 
 
GEMİ VE YAT İHRACAATI
 
Elvan, Türkiye'nin 2014 yılındaki 1,3 milyar dolarlık gemi ve yat ihracatının önemli olduğunu, küçümsenemeyeceğini vurgulayarak, serbest bölgelerin performansının, ülkenin büyüme performansına göre biraz daha düşük kaldığını kaydetti.
 
Firma temsilcilerinin sorularını da yanıtlayan Elvan, daha sonra Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve beraberindekilerle Antalya Serbest Bölge İşleticisi AŞ'ye ait elektrikli minibüse binip, bazı yat firmalarında incelemelerde bulundu.
 
Bir firmanın atölyesinde üretim aşamasındaki 50 metre uzunluğundaki yatı inceleyen Elvan, Türkiye'nin yat inşasında örnek ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

"25 YAŞ ÜSTÜ GEMİLER ALINACAK" 
 
Geçen yıl ilk üçte olan Türkiye'nin, yat inşasında bu sene yine aynı sıraları koruyacağına inandığını dile getiren Elvan, şöyle konuştu:
 
"Türkiye, yat tasarımı itibarıyla da dünyada çok önemli bir konumda. İnşası açısından büyük potansiyele sahibiz. Mühendislerimiz, teknik ekiplerimiz, işçilerimizle gerçekten çok önemli işler başarıyorlar. Kendilerini kutluyorum. Özellikle son yıllarda denizcilik sektöründe ciddi bir gelişme yaşandı, yaşanmaya da devam edecek. Meclis kapanmadan önce özellikle koster filomuzun yenilenmesine yönelik bir düzenleme yaptık. 25 yaş üstü gemilerimizi hurda olarak Bakanlığımız satın alacak ve kendilerine yeni gemi inşa ettirme imkanı vereceğiz. Kredi desteği sağlanacak."
 
Elvan, gemi ve yat inşasında teminat sorununun Kredi Garanti Fonu ile ortadan kaldırıldığının altını çizerek , "2015 yılı, 2016 yılında dünyada gemi ve yat inşasında çok daha iyi konumda olacağız" dedi.