BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,77
ALTIN 2.496,86
HABER /  DÜNYA

Dev kahve zincirinden kafa karıştıran açıklama

Küresel kahve zinciri Starbucks’ın “Kafelerimize silahla gelmeyin” açıklaması ABD’de tartışmalara neden oldu.

Abone ol

Starbucks'ın ABD'deki şubesinde buraya silahla gelmek yasak değil ama siz silahla gelmeyin açıklaması kafaları karıştırdı.

Starbucks’ın bu hamlesi, kurumun adil ticaret vb. politikalarıyla çizdiği liberal eğilimli şirket portresi nedeniyle “silah kontrolü” savunucularının hedefi oldu. Öte yandan “silah hakkı” savunucuları da şirketin eyaletlerin yasalarına karşı geldiğini öne sürerek açıklamayı eleştirdi.

ABD’de birçok eyalet vatandaşlarına ruhsatlı silahlarını yanlarında taşıma izni veriyor ve birçok şirket silahlarla mağazalara giriş izni veriyor.

Hafta başında başkent Washington’da bir Donanma tesisinde düzenlenen saldırının ardından ABD’de silah kontrolüyle ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. Böyle bir ortamda Starbucks’tan gelen bu karar da tartışmanın ne kadar büyük olduğunun bir işareti olarak yorumlandı.
 

MÜŞTERİLER RAHATSIZ OLDU

Starbucks CEO’su Howard Schultz, müşterilerden Starbucks’a gelirken silah getirmemelerini isteme kararının arkasında, silah yanlılarının kafelerde düzenlediği “Starbucks Takdir Günleri”nin olduğunu söyledi.

Schultz, son günlerde bu organizasyonların sayısının arttığına dikkat çekerek, “Şirketimizin konuyla ilgili tavrı konusunda yanlış anlaşılmalar meydana geldi ve gösteriler müşterilerimizi rahatsız etti” dedi.

Müşterilerinin “silahla gelmeyin” ricasına uymalarını beklediklerini ifade eden Schultz, bununla birlikte silahla geleni de mekandan çıkarmayacaklarını ifade etti. Yarın birçok ABD gazetesinde Schultz’un kamuoyuna yazdığı ve kararı açıklayan bir mektup yer alacak.

Mektupta, Schultz’un, “Starbucks Takdir Günleri”yle alakalı olarak, “Açık olalım: Bu organizasyonları kafelerimizde istemiyoruz” diyeceği ancak silah kontrolüyle ilgili meseleyi yasa yapıcılara bırakmak gerektiğini vurgulayacağı öğrenildi. Schultz ayrıca silahları yasaklayıp çalışanlarla müşteriler arasında bir gerginlik yaratmak istemediklerinin de altını çizecek.