BIST 9.645
DOLAR 32,53
EURO 34,83
ALTIN 2.428,60
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

'Dersim'i çıban olarak görüyorlar!'

HDP Muş Milletvekil Demir Çelik, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Cumhuriyetinin 1937'de Dersim'i çıban olarak gördüğünü ve bunun ortadan kaldırılması gibi bir politikayla hareket ettiğini söyledi.

Abone ol

HDP Muş Milletvekil Demir Çelik, "İhdas edilecekse güvenlik değil özgürlük bakanlığı ihdas edilmeli; savunma, savaş bakanlığı değil barış bakanı ihdas edilmelidir" dedi.

Zoraki göçe tabi tutma, asimilasyon, mağaralarda fare zehiri ile zehirleme, silahlı ateşle öldürme hadiselerinin yaşandığı bu olaylarda 60 bin insanın katledildiğini belirten Çelik, "Bununla yüzleşmek Türkiye'ye kaybettirmez. Tarihin karanlık noktalarını aydınlatabilirsek, yüzleşebilirsek kazanan Türkiye olur" dedi.

Bu konularda Başbakan ve AK Parti hükümetini ciddiyete davet ettiğini ifade eden Çelik, "Dersim'i bir katliam olarak kabul ediyorlarsa, Alevi Kürt kimliğinden dolayı bu olayların olduğunu tespit etmek zorundalar. Alevilerin ertelenen talepleri karşılanmalıdır. Çalıştaylarla zaman öldürülmemelidir. Zaman kaybetmeden zorunlu din dersleri kaldırılmalı, Cemevlerine statü verilmeli, diyanet lağvedilmelidir" diye konuştu.

"Güvenlik Bakanlığı" kurulacağına ilişkin haberlerin anımsatılması üzerine Çelik, "Bugün Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu güvenlik konusu değil. Sorunumuz, özgür, demokratik hakların iadesi sorunudur. Polisi, askeri artırarak toplumu zapturapt altında tutamazsınız. İhdas edilecekse güvenlik değil özgürlük bakanlığı ihdas edilmeli; savunma, savaş bakanlığı değil barış bakanı ihdas edilmelidir" dedi.

PKK'nın silah bırakmasıyla ilgili bir soruya Çelik, "Demokratik zemin oluşursa zaten silaha gerek kalmaz" karşılığını verdi.

Çelik, Cumhurbaşkanlığı binasıyla ilgili bir başka soru üzerine de, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın padişahvari anlayışına dur denmelidir. Maliyetin eklentilerle ve diğer binalarla birlikte 2,5 milyarı bulacağı söyleniyor. Bu, yüzbinlerce işçinin yüzlerce yıllık maaşına tekabül eder. Ayıptır, yazıktır, günahtır. Meclis, Sayıştay, Danıştay buna 'dur' diyebilmelidir" diye konuştu.

Amerika kıtasının keşfiyle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerinin anımsatılması üzerine ise Çelik, "Olmayanı varmış gibi sunmak, biz yapmışıza çevirmek ötekileri kandırmaktır, aldatmaktır. Bilimin eşliğinde tarih kitapları bunu yazmamıştır" dedi.