BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,68
ALTIN 2.524,69
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Dershaneler neden kapatılıyor?

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okul açılışı için geldiği Burdur'da bir öğrencinin 'Neden dershaneler kapatılıyor?' sorusuyla karşılaştı.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bir öğrencinin “Neden dershaneler kapatılıyor?” sorusuna “Dershaneler, üniversite sınavına girişte fırsat eşitsizliği oluşturuyor." diye cevap verdi.

Burdur Ercan Akın Fen Lisesi'nin açılışı için Burdur’a gelen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ilk ziyaretini Burdur Valiliği'ne yaptı. Burdur Valisi Nurettin Yılmaz tarafından karşılanan Dinçer, belediyeye geçti.

Belediyede basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bakan Dinçer, ''Geçen yıl dönem başında yaklaşık 64 bin 600 civarında ücretli öğretmen istihdam ediyorken, bu yıl hem geçici görevlendirilmiş öğretmenleri geri çağırarak, hem de norm fazlası il emrindeki öğretmenleri tekrar görevlerine göndererek çok ciddi bir verimlilik sağladık. Aşağı yukarı kamu, 1 milyar 200 milyon liraya yakın tasarruf sağladı.'' diye konuştu.

YENİ TABLETLER YAKINDA DAĞITILACAK

Burdur'un eğitim altyapısı itibarıyla Türkiye ortalamasının çok üzerinde imkâna sahip şehirlerden biri olduğunu belirten Dinçer, hükümetin eğitimle ilgili icraatlarını şöyle sıraladı: “Okullarda her derslikte 10 megabitlik internet hizmeti olacak. Yine çok yakında akıllı tahta döşediğimiz okullarda 9'uncu sınıf çocuklarımıza da tablet bilgisayar vereceğiz. Onun da ihalesini yaptık. 4 Aralık itibarıyla yaklaşık 49 bin tabletin ihalesi yapılmıştı. Yakında dağıtılacak. Dolayısıyla Burdur bu anlamda çok ciddi bir yeni teknolojik altyapıya kavuşmuş olacak.''

33 BİN ÖĞRETMENİMİZLE EĞİTİM ETKİNLİĞİMİZİ DAHA DA ARTTIRACAĞIZ

Norm kadro fazlası öğretmenlerle ilgili gelen bir soruya ise Bakan Dinçer, şöyle cevap verdi: ''İl emrinde önceki yıllarda norm fazlası olarak gözüken 33 bin civarında öğretmenimiz var. Bu yıl eğitim sisteminde öğretmenlerimizden daha fazla yararlanabilmek için onları ihtiyaç duyduğumuz okullara dağıttık. İl emrinden aldık ve okullarımıza vermeye başladık. Bu yıl yaptığımız bu değişiklikten kaynaklanan ufak tefek farklılıklar, aksamalar veya öğrenci velilerinin arzu etmediği durumlar olabilir. Bizi anlayışla karşılayacaklarını ümit ediyorum. Çünkü 33 bin öğretmenimizle eğitim etkinliğimizi daha da artırmış olacağız.''

Geçen yıl dönem başında yaklaşık 64 bin 600 civarında ücretli öğretmen istihdam edildiğini anlatan Bakan, hem geçici görevlendirilmiş öğretmenleri tekrar çağırarak, hem de norm fazlası il emrindeki öğretmenleri tekrar görevlerine göndererek çok ciddi bir verimlilik sağladıklarını söyledi. Ayrıca 1 milyar 200 milyon liraya yakın tasarruf sağladıklarını aktaran Bakan Dinçer, belediyeden sonra Ulu Camii'nde Cuma namazı kıldı. Belediyeye ait atölyeleri inceleyen Dinçer, daha sonra açılış için Ercan Akın Fen Lisesi'ne geçti.

Okulun bahçesine çam fidanı diken Bakan Dinçer, vatandaşlarla da selamlaştı. Açılışta konuşan Bakan Dinçer, son zamanlarda yapılan bütün değişikliklerin eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik olduğunu belirtti.

FIRSAT EŞİTLİĞİNE YÖNELİK OLACAK

Konuşmaların ardından okulun resmi açılışı yapıldı. Sınıfları gezen Dinçer, okulu yaptıran Ercan Akın’dan bilgi aldı. Sınıfta derse katılan Dinçer, Fen Lisesi öğrencisi Zühra Özdemir'in dershanelerin kapatılmasına yönelik sorusunu cevapladı. Bir yılda 780 bin civarında öğrencinin liselerden mezun olduğunu anlatan Dinçer, lise son sınıfta okuyan öğrencilerin 233 bininin dershaneye gittiğini söyledi. Dershanelerin üniversiteye gidişte fırsat eşitsizliği oluşturduğunu aktaran Bakan, “Dershane sahipleri bazen 'biz fakir çocuklara da imkân veriyoruz' diyorlar ama fırsat verilen çocuklara baktığımızda oran itibariyle çok düşük kaldığını görüyoruz. Hâlbuki çocukları gerçekten yarışa sokuyorsak bir platformda, herkese fırsat eşitliği sağlamak devletin görevi. O yüzden okullarımızda fiziki altyapıyı iyileştirdik. Teknolojik alt yapıyı da iyileştiriyoruz. Bundan sonra yapacağımız şeyler fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik olacak.” şeklinde konuştu.

Ercan Akın Fen Lisesi'nin herkese hayırlı olmasını dileyen Burdur Valisi Nurettin Yılmaz da okulu yaptıran Akın ailesine teşekkür etti.