BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.506,37
HABER /  GÜNCEL

Dereyi görmeden paçayı sıvamayız

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Erasmus programına övgüler yağdırdı.

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Türkiye'nin AB üyeliğinin önünde en büyük engel olarak gördüğümüz önyargıların kırılması açısından Erasmus programı paha biçilmez katkılar sağlıyor'' dedi.

Avrupa Birliği Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'nda, Erasmus 2012-2013 akademik yılı hibe dağıtım sonuçları açıklandı. Burada konuşan Bağış, 2012 yılında yapılan başvuruların sonucunda 48 milyon avro, yani 110 milyon TL hibe tahsilatı gerçekleştiğini söyledi. Bu fondan 81 ilden 76'sının faydalandığını, bu sürecin etkisinin demokratikleşme ve kalkınma olarak ülkenin her yerine yansıdığını ifade eden Bağış, sözlerine şöyle devam etti:

"2012-2013 döneminde yaptığımız tahsisatta bir önceki döneme nazaran yüzde 40'lık bir artış sağlandığını vurgulamak istiyorum. Toplamda 17 bin 800 öğrencimizin ve 3 bin 900 öğretim üyesi ve idari personelin yurt dışına gönderilmesini planlıyoruz. Türkiye'nin AB üyeliğinin önünde en büyük engel olarak gördüğümüz önyargıların kırılması açısından Erasmus programı paha biçilmez katkılar sağlıyor."

Erasmus ile Avrupa'ya giden öğretim görevlilerinin başka temaslarda da bulunarak, kalıcı ve uzun vadeli projelerin temelini attığını belirten Bağış, 2004 yılından bu yana Ulusal Ajans aracılığıyla 250 bin kişinin Avrupa ülkelerinde eğitim almalarını sağladıklarını kaydetti. Bağış, bu yıl 55 bin genci yurt dışına göndermeyi hedeflediklerini söyleyerek, Erasmus programının başlı başına bir okul olduğunu ifade etti.

"Dereyi görmeden paçayı sıvamayız"

Türkiye'nin AB üyeliği müzakere sürecinde yeni fasıl açılıp açılmayacağının sorulması üzerine Bağış, önemli olanın fasıl açmak değil, zihinleri açmak olduğunu söyledi. Bağış, Fransa'daki seçimlerden sonra Türkiye'nin AB üyeliğine daha umutlu bakmaya başladığını ama dereyi görmeden paçayı sıvamamak gerektiğini kaydetti.

Daha sonra Bağış, Erasmus programı ile yurt dışında eğitim ve staj görmüş öğrencilerle fotoğraf çektirdi.