BIST 9.674
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.506,85
HABER /  DÜNYA

Deprem saniye saniye görüntülendi

Haiti'yi vuran 7,0 büyüklüğündeki depremden sonra ülkede iletişim koptu! Uzmanlar büyük bir yıkımdan endişeli!..

Abone ol

Haiti'de dün gece meydana gelen 7,0 büyüklüğündeki depremde en büyük hasarı başkent Port-Au-Prince'in gördüğü bildiriliyor.

BAŞKENT BÜYÜK ORANDA YIKILDI

Amerikan Associated Press'in Haiti'deki muhabirleri 200 yıldan uzun süredir en şiddetli depremin meydana geldiği Haiti'de başkentin büyük oranda yıkıldığını söyledi.

Kenti otobüsle gezen muhabirler, Port-Au-Prince'deki durumun ciddi, can ve mal kaybının büyük olduğunu bildirerek, ''caddelerin ceset ve kan içinde'' olduğunu ifade etti.

Muhabirler, kamu binaların harabeye döndüğünü, binlerce insanın evsiz kaldığını belirterek, ağır yaralı olan bazı kişilerin caddelerde oturduğunu, depremin üzerinden saatler geçmesine rağmen hala doktor beklediğini kaydetti.

Kent meydanına toplanan binlerce depremzede de el ele tutuşarak ilahi söylüyor.Bu arada ABD, Haiti'ye ilk yardım ekibini gönderdi. Ekipte 72 kişi ve 6 arama-kurtarma köpeği bulunuyor.


Binlerce kişinin enkaz altında kaldığı Haiti'yi vuran 7,0 büyüklüğündeki depremin ülkede bulunan BM Barış Gücü karargahına da büyük zarar verdiği bildirildi.Bölgede iletişim hatları kesildi. ABD bölgeye acil yardım ekibi gönderiyor. Depremin tetiklediği toprak kaymalarında da ölenlerin olduğu bildirildi.
 


Edinilen bilgiye göre, görüşmede Haiti'deki deprem konusunda yapılabilecek olası çalışmalar ele alındı. Haiti'de en son 1770 yılında bu büyüklükte deprem meydana gelmişti.

KIZILAY EKİBİ BÖLGEYE GİDİYOR

Türk Kızılayı, Haiti'de meydana gelen 7,0 büyüklüğündeki depremin ardından Afet Operasyon Merkezi'nde “kriz masası” oluşturulduğunu bildirdi.

Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Haiti'deki depremin çok sayıda ev ile bir hastanenin zarar görmesine neden olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, bölgede ihtiyaç duyulabilecek insani yardım malzemesinin afet bölgesine ulaştırılabilmesi için tüm hazırlıkların tamamlandığı belirtilerek, Türk Kızılayı'nın gelişmeleri yakından takip ettiği kaydedildi.

OBAMA: ''YARDIMA HAZIRIZ''

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, ''dualarının ve düşüncelerinin Haitililerle birlikte olduğunu, gerekli yardıma hazır olduklarını'' bildirdi. Obama, ''Durumu yakından izliyoruz ve Haiti halkına yardıma hazırız'' dedi.

Üst düzey yetkililer tarafından yapılan açıklamada da, Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Yardım Dairesi (USAID) ve ordu yetkililerinin bir araya gelerek yapılacak yardım konusunda çalışmalara başladığı belirtildi.

Yaklaşık 9 milyonluk nüfusa sahip Haiti, dünyadaki en yoksul ülkeler arasında yer alıyor. Haiti, Türkiye ve dünya kamuoyunda son dönemde özellikle ''halkın önemli kesiminin temel gıda kaynağının pişirilmiş çamurdan ibaret olduğu'' yönündeki haberlerle gündeme gelmişti.