BIST 9.113
DOLAR 32,38
EURO 35,07
ALTIN 2.326,75
HABER /  GÜNCEL

Deprem Marmara'yı tetikler mi? 

Jeofizik Mühendisi Oğuz Gündoğdu, Ege'deki depremin, olası Marmara depremini nasıl etkileyeceğini anlattı.

Abone ol

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Ege Denizi'ndeki depreme ilişkin, "Sürpriz değil, Marmara'yı da böyle direkt tetikleyip harekete geçirecek özelliği yok" dedi.

'MARMARA DEPREMİ'Nİ ETKİLEMEZ' 

Gündoğdu, yaptığı açıklamada, Ege Denizi'ndeki sarsıntının Marmara'da beklenen depremle alakası olmadığını söyledi.

'17 AĞUSTOS'TA OLDU ZATEN'  

Depremin Gökçeada'da, Yunanistan'a uzanan Kuzey Anadolu fayının devamında olduğuna dikkati çeken Gündoğdu, "Bu hat zaten 4-5'lik depremler yapıp duruyordu. Şimdi daha büyük değer işliyor. 6,5 üzeri deprem olarak düşünülebilir. Çünkü çok geniş alanda meydana gelmesi bunu ifade ediyor. Sürpriz değil. Marmara'yı da böyle direkt tetikleyip harekete geçirecek özelliği yok. 17 Ağustos'ta oldu zaten. Gereken fazla enerji, beklediğimiz deprem kırığının üzerine bindi" ifadesini kullandı.

Ege Denizi'ndeki depremin Marmara'da beklenen sarsıntıyı tetikleyeceğini söyleyebilmek için veriye ihtiyaç bulunduğuna dikkati çeken Gündoğdu, konuşmasını şöyle tamamladı:

BAŞKA DEPREMLERİ TETİKLER Mİ?

"17 Ağustos'ta bir sürü 7,6, bundan çok daha büyük deprem olduğu halde her tarafı kırıp geçirmedi. Şimdi Yunanistan yakınlarındaki 6 büyüklüğündeki depremde niye böyle bir şey olsun? O kırmadıktan sonra böyle bir tetiklenme olayı yok. Sadece enerjinin bir kısmının önündeki faya yığılması... Onu da matematiksel olarak çözüyoruz zaten. Yeri, uzaklığı farklı, önünde daha Saros fayı var. Kuzey Anadolu fayının parçası. Bunu kendi başına bağımsız ama Kuzey Anadolu fayıyla alakalı düşünmek lazım." 

Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Özel, Ege Denizi’nde meydana gelen 6.5’lik depremle ilgili açıklamaları diğer sayfada.
[PAGE]'Münferif bir deprem'

Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Özel, Ege Denizi’nde meydana gelen 6.5’lik depremin ardından 5 şiddetinde iki artçının gelmesinin, depremin münferit bir deprem olduğunu gösterdiğini söyledi.

'DEPREM OLAĞAN DÜZENİNDE DEVAM EDİYOR'

Rasathane girişinde basın mensuplarına açıklama yapan Özel, “Bildiğiniz gibi Kuzey Anadolu fay zonunun Ege Denizi içerisindeki kısmında yaklaşık 140-150 kilometrelik fay üzerinde orta büyüklükte bir deprem meydana geldi. Bu bizim her zaman sismik olarak çalışan bir kaynağımızdır Kuzey Ege. Geçen sene 15 Ocak’ta da böyle bir deprem yaşadık benzer büyüklükte. O bölgede en büyük deprem 6.9 Atos Adası’dır. Böyle kaynaklarımız var. Üretebildikleri maksimum depremler bu. Artçılar da gelmeye başladı. Şu an 2 tane 5’lik artçı kaydettik. Toplam 10 tane artçı var. Deprem olağan düzeninde devam ediyor” diye konuştu.

'OLASI MARMARA DEPREMİNİ TETİKLER Mİ?'

“Olası Marmara depremini tetikler mi?” sorusuna Özel, “Bu zor bir soru. Bugün meydana gelen depremin fay hattı, bizim beklediğimiz Kuzey Anadolu fay zonunun Marmara içindeki kuzey koluna ilişkin değil, güneyden geçen bir fay. Tarihsel olarak da baktığımızda o bölgenin bir deprem oluş düzeni var. O düzen de bize orada deprem olduğunda Marmarayı da tetiklemiş bir düzen göstermiyor. Şimdiye kadar böyle bir tecrübemiz yok. 6.5’luk bir depremin 2 tane 5’lik artçısı gelmişse kendi içerisinde münferit bir deprem olduğu ve kendi düzeni içinde çalıştığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Özel, “Kuzey Anadolu fay hattının tam üzerinde olmayabilir ama o fayın ürettiği bir depremdir. Bölgedeki fay düzenini bildiğim için 140-150 kilometrelik fayın ürettiği bir depremdir” dedi.