BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.514,85
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Deprem konutlarında icra protestosu

Kocaeli'nde 17 Ağustos depremi sonrasında yapılan konutlara gelen icralar, depremzeleri çıldırttı!

Abone ol

Kocaeli'de, 17 Ağustos Marmara depremi sonrasında Irak'ın yardımıyla yaptırılan Arızlı Konutları'na geçici olarak yerleştirilen depremzedelerden bazıları, kira ve aidatlarını ödemedikleri için haklarında çıkartılan icra kararını protesto etti.

İzmit ilçesi Arızlı Mahallesi'ndeki konutların ortasındaki boş alanda toplanan bazı depremzedeler, bir süre slogan attıktan sonra oturma eylemi yaptı.

Grup adına açıklama yapan Recep Uğur, Arızlı konutlarının depremzedeye hibe edildiğini belirterek, kiralarını ödemedikleri için gönderilen icra tebligatlarının yasal olmadığını savundu.

Arızlı sakinleri olarak barınma hakkının güvence altına alınmasını istediklerini ifade eden Uğur, "Sayın Vali Arızlı Konutları'ndan bürokratların çıkacağını, bizi ise TOKİ'ye yönlenmemiz yönünde ikna edebileceğini zannediyor. Peki burası deprem müzesi mi olacak?" dedi.

Depremzedelerin çözüm istediklerini belirten Uğur, "Artık yetmeli. Arızlı depremzedeleri daha fazla infiale sürüklenmeden bir şekilde çözün bu sorunu. Bizleri ötekileştirmeyin. Artık yeter kefenlerimiz cebimizde. Sizin bizleri buradan atma kararlığınız varsa bizim de inadımız var" diye konuştu.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık'ın konutlara gelerek, kendileri ile görüşmesini isteyen Ülkü Karahan adlı kadın ise 4 katlı bir binanın çatısına çıkarak intihar edeceğini söyledi.

Zaman zaman çevreye çatıdaki kiremitleri fırlatan Karahan'ı yakınları ikna ederek çatından indirdi.

Basın açıklamasının ardından grup, bir süre daha slogan attıktan sonra dağıldı.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm için gayret ettiklerini bildirerek, "Kimsenin mağdur olmayacağı bir sonuca ulaşmaya çalışıyoruz. Bu işi kökten çözecek, bu sorunu Kocaeli gündeminden çıkaracak bir hazırlık yapmaya çalışıyoruz, ancak bu biraz zaman alabilir" dedi.

Bu arada, söz konusu konutlara 2002 yılında geçici olarak yerleştirilen depremzedelerden 5 yıl boyunca kira alınmadığı, bu süre sonunda konutlarda kalmak isteyenlerden ise İl Özel İdaresi'nin kararı doğrultusunda 236 TL kira ve aidat bedeli istendiği öğrenildi.

Kira ve aidat bedelini ödemeyen yaklaşık 70 kişi hakkında da bir süre önce icra takibi başlatıldığı bildirildi.