BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.427,71
HABER /  GÜNCEL

Deprem bütün telefonları susturdu - İstanbul'da korkutan deprem Mayıs 2014

Ege Denizi açıklarında saat 12.25'te meydana gelen depremin büyüklüğü 6,5 olarak ölçüldü. İstanbul'da depremin bilançosu ne oldu son durum? Ege'de deprem son durum? Deprem daha büyük bir İstanbul depremini tetikler mi?

Abone ol

Ege Denizi açıklarında saat 12.25'te meydana gelen depremin büyüklüğü 6,5 olarak ölçüldü. 40 saniye süren depremde can kaybı yaşanmazken bazı binalarda maddi hasar oluştu. 1'i ağır olmak üzere 266 kişi hafif şekilde yaralandı.

İstanbul'da depremin bilançosu ne oldu son durum? Ege'de deprem son durum son dakika. Deprem daha büyük bir İstanbul depremini tetikler mi? Deprem hangi illerde hissedildi? Depremin hissedildiği iller?

AFAD, Ege Denizi'nde 6.5 büyüklüğündeki depremin 40 saniye sürdüğünü, 70'e yakın artçı sarsıntı yaşandığını açıkladı.

DEPREM NERELERDE HİSSEDİLDİ?

Deprem İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale, Kocaeli, Eskişehir, Edirne, Bursa, İzmir, Manisa ve Kütahya'da da şiddetli bir şekilde hissedildi.

Yunanistan ve Bulgaristan'da hissedilen depremde yaralanlar oldu, binalar hasar gördü.

DEPREM NEREDE MEYDANA GELDİ? 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü, Türkiye'nin batısındaki tüm illerde hissedilen depremin merkezi üssünü Gökçeada'nın batısında Ege Denizi olarak saptadı. Deprem Deniz tabanının 11.2 kilometre derinliğinde meydana geldiği açıklandı.

DEPREM SONUCU DUVARLAR ÇATLADI, ÇATILAR GÖÇTÜ

GÖKÇEADA açıklarında meydana gelen depremde Gökçeada'da özellikle eski Rum evlerinde çatlak ve çatılarında göçmeler meydana geldi.. Bazı vatandaşlar hafif yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

DEPREM SONRASI BÜYÜK PANİK

Çanakkale ilçelerinde de binalardan atlayıp yaralananlar oldu.. Çanakkale'nin Gelibolu, Lapkesi ilçelerinde de bazı eski binalarda çatlak olduğu, panikle kaçarken yaralananlar bulunduğu bildirildi.

Ege Denizi'nde saat 12.25'te meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Balıkesir'de pek çok vatandaş, ev ve iş yerlerini terk etti. Bazı dükkanların ise camları kırıldı.

İSTANBUL'DA BİNALARDA ÇATLAKLAR OLUŞTU

Depremi hisseden Silivri sakinleri, kendilerini dışarı attı. Vatandaşlar uzun süre evlerine giremedi. Bu arada bazı binalarda çatlaklar oluştu.

DEPREM SONRASI CEP TELEFONLARIYLA İLETİŞİM KESİNTİYE UĞRADI

Balıkesir'de de hissedilen deprem nedeniyle halk, sokaklara döküldü. Kentte bazı iş yerlerinin camları kırıldı. Ayrıca cep telefonlarıyla iletişim, kesintiye uğradı.

Edremit ilçesinde bir vatandaş, panikleyerek yaşadığı binanın 4'üncü katından atlaması sonucu yaralandı. Kimliği henüz belirlenemeyen kişinin, 112 Acil Servis ekiplerince Edremit Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı bildirildi.

DEPREM NE KADAR SÜRDÜ? - EGE'DE DEPREM

AFAD, Ege Denizi'ndeki deprem nedeniyle 1'i ağır, 266 yaralı olduğunu bildirdi.

AFAD, Ege Denizi'nde 6.5 büyüklüğündeki depremin 40 saniye sürdüğünü, 70'e yakın artçı sarsıntı yaşandığını açıkladı. AFAD, Gökeada merkezde depremin şiddetinin 7, Çanakkale'de 5 olarak hesaplandığını belirtti.

DEPREM HANGİ İLLERDE HİSSEDİLDİ?

Depreme en yakın yerleşimlerin Çanakkale'nin Gökçeada ilçesine bağlı Uğurlu (29.76 kilometre), Şirinköy (32.05 kilometre) Dereköy (34.16 kilometre), Tepeköy (38.05 kilometre) ve Zeytinli (41.99 kilometre) olduğu kaydedildi.

DEPREM HANGİ ÇEVRE İLLERDE HİSSEDİLDİ?

Deprem İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Eskişehir, Bilecik, İzmir Eskişehir, Bursa, Manisa ve Kütahya'da da şiddetli bir şekilde hissedildi.

SOMA'DA HALK SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Maden faciasında 301 kişinin yaşamını yitirdiği Soma'da da halkı sokaklara döktü. Deprem yaklaşık 20 saniye sürdü.

ALA: CAN KAYBI YOK

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ege Denizi'ndeki depreme ilişkin, "Çanakkale'de, Yalova'da, İstanbul'da hissedildi ama çok şükür ciddi bir yaralanma ve hasar kaydı yok" dedi.

Ala, ziyaretlerde bulunmak amacıyla geldiği Yalova'da, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ege Denizi'nde 6,5 büyüklüğünde meydana gelen depremin ciddi sonuçlara yol açmamasının sevindirici olduğunu dile getirdi.

Ala, şunları söyledi:

"Çanakkale'de, Yalova'da, İstanbul'da hissedildi ama çok şükür ciddi bir yaralanma ve hasar kaydı yok. Ciddi yaralanmadan kastım; birkaç kişi balkonlarından atlamış. Hafif incinmeler var. Onun dışında hem Çanakkale Valisi hem AFAD'la görüştük. Herhangi bir problem, hasar veya yaralanma yok. Hepimize geçmiş olsun."

DEPREM SONRASI TELEKOMÜNİKASYON KİLİTLENDİ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Ege Denizi'ndeki deprem sonrası telekomünikasyon altyapısında yaşanan sorunlara ilişkin "Aşırı kullanımdan dolayı yavaşlama var. Şu anda normale dönüyor" açıklamasında bulundu.

Acarer, yazılı açıklamasında, depremin ardından aldığı bilgiye göre operatörlerde fiziksel bir arıza bulunmadığını, kablo veya santrallerde problem olmadığını bildirdi. Aşırı kullanımdan dolayı yavaşlama olduğunu ifade eden Acarer, şunları kaydetti:

"Şu anda normale dönüyor. Trafiği dengelemek için operatörler yoğun bölgelerde kanal kapasiteleri datadan sese doğru kaydırmalar yapıyor. Örneğin 4 şeritli otobanda 2 şerit data 2 şerit ses giderken, operatörler ses ihtiyacının artması ile burada 1 şeridi daha sese yönlendirdiler. Depremin hissedildiği bölgelerdeki vatandaşlara geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Bunun yanında afet durumlarında telekomünikasyon ve iletişim ihtiyacının en üst seviyelere ulaştığını hepimiz görüyoruz. Bu noktada operatörlerin iyi bir sınav verdiğini düşünüyorum."

ALTI DAKİKA SONRA İKİNCİ DEPREM

AFAD'dan yapılan açıklamada, Saros Körfezi'nde saat 12.31'de meydana gelen depremin büyüklüğünün 5,3 ölçüldüğü kaydedildi.

Depreme en yakın yerleşimlerin ise Çanakkale'nin Eceabat ilçesi Beşyol (8.21 kilometre), Küçük Anafarta (9.97 kilometre), Karainbeyli (11.81 kilometre), Yolağzı (12.05 kilometre) ve Büyük Anafarta (12.76 kilometre) olduğu belirtildi.

DEPREM NEDENİYLE ESKİ FABRİKANIN BACASI YIKILDI

Ayvalık'ta yaklaşık 1 dakika süren depremin ardından ilçe merkezindeki eski bir zeytinyağı fabrikasının bacası yıkıldı.

Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca tescillenen baca, 2004'teki şiddetli hortum sırasında kısmen zarar görmüştü.

Bacadan kopan büyük tuğla parçaları, bir otoparkın çatısında hasara neden oldu. İş yeri sahibi, sarsıntı sırasında kaçarak yaralanmaktan kurtuldu.

DEPREM NEDENİYLE BOZUK KİLİSE ÇANLARI ÇALDI

Saatli Camisi'nin yanında yer alan kilisenin, arızalı olduğu için yıllardır çalmayan çanları, deprem sırasında çalmaya başladı.

20 ARTÇI DEPREM

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, depremin, Gökçeada'nın 40 kilometre kadar batısında, 25 kilometre derinlikte meydana geldiğini söyledi.

Ege Denizi'ndeki depremden 8 dakika sonra, Saros Körfezi'nde 5.3 büyüklüğünde artçı meydana geldiğini ifade eden Nurlu, şu ana kadar 2.8 ile 5.3 arasında 20 artçı deprem meydana geldiğini bildirdi.

Depremde can kaybı ve büyük çaplı hasarın söz konusu olmadığını belirten Nurlu, AFAD il müdürlüklerinin de bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

BULGARİSTAN'DA DEPREMİ HİSSETTİ

Ege Denizi açıklarında meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki deprem, Bulgaristan'da Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali şehrinde paniğe neden oldu.

Depremde yüzlerce Kırcaalili, panik halinde evlerinden çıkarak boş arazilere yöneldi. Yaklaşık 30 saniye süren deprem, özellikle çok katlı apartmanlarda hissedildi.

Kırcaali Emniyet Müdürlüğü, depremin can kaybına yol açmadığını belirtirken, ilk belirlemelere göre, onlarca konutun duvarlarında çatlakların meydana geldiğini ve çok sayıda evin bacalarının düştüğünü bildirdi.

Park halindeki onlarca otomobilin üzerine düşen sıva parçalarının hasara neden olduğu kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı, Bulgaristan genelinde hissedilen depremin özellikle ülkenin güneyindeki Kırcaali, Smolyan, Haskovo, Yambol ve Pazarcık bölgelerinde paniğe neden olduğunu duyurdu.

Yetkililer, ilk belirlemelere göre ciddi hasarların meydana gelmediğini, tespit çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

YUNANİSTAN'DA İLK BELİRLEMELERE GÖRE 4 KİŞİ YARALANDI

Ege Denizi'nde meydana gelen deprem nedeniyle Yunanistan'da 4 kişinin yaralandığı bildirilirken, İçişleri Bakanı Yannis Mihelakis'in bölgeye hareket ettiği kaydedildi.

Atina Yer Bilimleri Enstitüsü, Ege Denizi'nde saat 12.25'te Limni (Limnos) ile Semadirek (Samothraki) Adaları arasında meydana gelen depremin 6,3 büyüklüğünde olduğunu açıkladı.

Atina Rasathanesi Jeodinamik Araştırmalar Merkezi Başkanı Gerasimos Papadopulos, depremin Anadolu Fay hattında meydana geldiğini belirterek geniş bir bölgeyi etkilediğini söyledi.

Depremin halen gelişmekte olduğunu ve bölgede ilk sarsıntının ardından büyüklüğü 4,7 ile 5 arasında çok sayıda artçı deprem meydana geldiğini ifade eden Papadopulos, artçı depremlerin sürmesinin beklenildiğini kaydetti.