BIST 9.479
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.507,68
HABER /  GÜNCEL

Deprem beklenen şehri açıkladı!

Deprem uzmanı Oğuz Gündoğdu Elazığ depremi için 10 gün önce uyarmıştı, yine uyarıyor. Sırada Doğu Anadolu'nun bir şehri var.

Abone ol

42 kişinin öldüğü Elazığ depremi öncesinde Doğu Anadolu’da büyük bir deprem beklediğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu dün Palu’daki 5.1’lik depremden sonra yine uyardı: “Depremin Bingöl’deki bir kırığa doğru ilerlediğini görüyoruz”.

Vatan'dan İlker Akgüngör'ün haberine göre; Doğu Anadolu Fay Hattı’ndaki hareketlilik 21 Şubat’ta önce Ağrı sonra Elazığ Palu’da gerçekleşen 4.3 büyüklüğündeki depremle dikkat çekti.  Deprem hocaları gelişmelere bakarak Doğu Anadolu’da deprem alarmı vermişlerdi.

Bu uyarılardan 14 gün sonra 8 Mart’ta Elazığ Kovancılar’da 42 vatandaşımızın hayatını kaybettiği 6.0 büyüklüğündeki deprem yaşandı. Bölgedeki kerpiç evler uzmanların dikkat çektiği gibi felaketin bilançosunun artmasına neden oldu. (internethaber)

Bölge insanı yaklaşık bir

SIRADA BİNGÖL VAR

Yaklaşık bir ay önce bölgedeki artan depremselliği görüp uyaran İTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu yine aynı noktalara dikkat çekiyor. Gündoğdu bugün eldeki verilerden yola çıkarak depreme neden olacak kırılmanın 2003’te 6.4’lük depremi yaşayan Bingöl’e doğru ilerlediği görüşünde.

ARTÇILARIN DURMASI İYİ DEĞİL

Gündoğdu, “Orası aktif bir bölge. Müneccimlik yapmıyoruz, bölgedeki aktiviteye bakıp tahminde bulunuyoruz. Devam eden artçılar bir anda kesildi ve bu bizim için iyi bir gelişme değil. Yeraltındaki bir bariyere geldi ve kırılma durdu diyebiliriz. Depremin devam etme olasılığı oldukça yüksek. Depremlerin hepsi bir kırılmanın takipçisi yani Doğu Anadolu Fayı’nın bir parçası.

DEPREM BİNGÖL'DE İLERLİYOR

Eldeki verilere göre depremin Bingöl’e göre ilerlediğini görüyoruz. Şu anda 1971’de oluşan kırığın batısında bir aktivite başladı. Bu aktivite 5.1’lik depremle birlikte Bingöl’e doğru devam ediyor.

aydır rahat bir şekilde evlerine giremiyor. Çünkü bir anda kesilen depremlerin ardından son iki gündür Ağrı ve çevresinde büyüklüğü 3.1’i geçmeyen sekiz deprem yaşandı. Dün ise saat 16.12’de yine merkez üssü Elazığ’ın Palu İlçesi olan 5.1 büyüklüğündeki deprem vatandaşlar arasında korku ve paniğe neden oldu.

Tunceli, Bingöl ve Diyarbakır’da da hissedilen yerin 5 km. altında gerçekleşen depremde bazı köy evlerinin hasar gördüğü belirtildi.

AYNI FAY 265 BİN KİŞİYİ ÖLDÜRMÜŞTÜ

Oğuz Gündoğdu o fayla ilgili şu bilgileri verdi:

Doğu Anadolu Fayı tarihi sabıkalı bir fay. Çünkü aynı fay hattı üzerindeki Hatay Depremi’nde 265 bin kişinin öldüğü söylenir. Çok sıkışan bir bölgede karmaşık bir fayla karşı karşıyayız. Yekpare gibi görünür ama aslında öyle değil. Kuzey Anadolu Fayı düzgün yırtılan bir faydır. Bu fay çok yerden kırılabiliyor, olmadık şeyler yapıyor ve çok iyi bilmiyoruz. Beklediğimiz 7.0’ın üstündeki depremler. Burada gerçekleşen depremler ufak olmasına rağmen ivmeleri açısından güçlü ve sert. Gerçekleşen depremlerin büyük bir enerji boşalmasına yol açtığını da düşünmüyorum” dedi.