BIST 9.530
DOLAR 32,43
EURO 34,79
ALTIN 2.478,74
HABER /  GÜNCEL

Deprem anında ne yapmalı koşmak mı yoksa saklanmak mı gerek?

Deprem olduğu zaman ne yapmalı AFAD deprem ile ilgili neler diyor? Irak'da son olan 7.3'lük deprem sonrası herkes merakla deprem anında ne yapacağını merak ediyor. Peki deprem anında kaçmalı mı yoksa saklanmalı mıyız?

Abone ol

İSTANBUL depremiyle ilgili art arda korkutan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Dün Irak'ta olan 7.3'lük büyük sallantı sonrası deprem yine akıllara geldi. Peki deprem anında ne yapmak gerek?

Deprem Türkiye'de yaşayan herkesin gerçeği. Fay hatlarının üzerinde yer alan Türkiye'de yaşayanların her zaman hazırlıklı olması gerekiyor. AFAD sitesinde baktığımız zaman deprem anında öncelikle panik yapmamak gerekiyor. Bir örnek vermek gerekirse geçtiğimiz yıllarda Japonya'da bir deprem olmuş kimse yaralanmamıştı. Fakat bir tek balkondan atlayan Türk o depremde yaralanmıştı. 

DEPREM ANINDA SAKLANIN

Deprem anında yapmamız gereken ise güvenli bir yerde saklanmak. Cenin pozisyonu alarak özellikle kafamızı korumamız gerekiyor.  Kendinizi korumak için odanın iç köşesine yani camdan uzak köşeye büzülerek, yan yatmamız ya da çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi bir beyaz eşyanın yanına büzülerek yatmak gerekiyor. Devrilebilen şeylerin önünde durmak ise çok tehlikeli.

BALKONLARA ÇIKMAYIN!

O an olan depremin şiddeti bilinmiyor. Eğer balkonlara çıkıp pencereden atlamaya çalışırsanız aşağıya düşme ihtimaliniz çok yüksek. Aynı zamanda elektrik kesintilerine karşın asansör kullanmamak gerekiyor.

DEPREM TOPLAMA BÖLGESİNE GİDİN

Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın; soba ve ısıtıcıları söndürün. Diğer güvenlik önlemlerini alın; daha önceden hazırlanmış acil durum çantası ile gerekli olan eşya ve malzemeyi yanınıza alarak binayı daha önce tespit ettiğiniz yoldan derhal terk edip toplanma bölgesine gidin.