BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.508,18
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Denizler 20 metre yükselebilir!

Doğu Antartika'da buzulların erimesinin deniz seviyesini çok fazla yükseltebileceği uyarısı yapıldı.

Abone ol

5 milyon yıl önce Antartika'nın büyük parçasının eridiği ve deniz seviyesinin 20 metre kadar yükseldiği belirtildi.

Şimdi Londra Imperial Collage'dan uzmanlar Doğu Antartika buzul katmanlarının erimesiyle ilgili eski çamur örneklerini inceledi. Uzmanlar 5 ila 3 miyon yıl öncesi arasında erimenin sürekli tekrar ettiğini, Pliyosen Çağı boyunca deniz seviyesinin yaklaşık 10 metre yükseğe çıkmasına sebep olduğunu belirtti.

Uzmanlar Batı Antartika ve Grönland katmanlarının aynı dönemde eridiğine dikkat çekerek bu erimelerden sonra deniz seviyesinin toplam 20 metre yükselttiğini ileri sürdü. Bu çağda karbondioksit seviyesinin şimdiki oranla aynı olduğuna vurgu yapan uzmanlar, bu tahminlerle küresel ısınmanın bu yüzyılın sonu ile karşılaştırılabileceğini söyledi.

Londra Imperial Collage Grantham İklim Değişikliği Enstitüsü'nden Dr. Tina Van De Flierdt "Pliyosen Çağı'nda sıcaklık bugüngünden 2 veya üç derece yüksekti ve atmosferde bugünkü ile aynı düzeyde karbondioksit vardı" dedi. Uzmanlar çalışmanın, bu koşulların büyük buz kütlelerinin kaybına yol açacağını ve küresel deniz seviyesinin önemli ölçüde artacağına işaret ettiğini belirtti.