BIST 9.722
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.426,61
HABER /  DÜNYA

Denizin altında kıta değiştirme yarışı

Asrın projesi olarak anılan Marmaray’ın ilk yolcuları, denizin altından geçen kıta değiştiren ilk insanlardan olabilmek için birbirleriyle y...

Abone ol

Asrın projesi olarak anılan Marmaray’ın ilk yolcuları, denizin altından geçen kıta değiştiren ilk insanlardan olabilmek için birbirleriyle yarıştı. Marmaray ilk gününde doldu taştı.
Asya ve Avrupa kıtalarını denizin altından birbirine bağlaması bakımından dünyanın en ilginç projeleri ararsında gösterilen Marmaray ilk gününde 750 bin kişiyi taşıdı. Projenin İstanbul’daki trafik problemini önemli ölçüde hafifletmesi beklenirken vatandaşlar da ilklere şahit olmak için Marmaray’ı doldurdu. İki kıtanın boğazdan geçiş süresini 4 dakikaya düşüren projeyi görmek için Marmaray’a akın eden vatandaşlar, denizin altından geçen kıta değiştiren ilk insanlardan olabilmek içn birbirleriyle yarıştı. iki kıtayı birleştiren Marmaray’ın tek yönde saatte 75 bin, günde ortalama 1 milyon 200 bin yolcu taşınması hedefleniyor.
Proje mesafeleri de kısaltıyor. Gebze-Halkalı arası 105 dakika, Bostancı-Bakırköy arası 37 dakika, Söğütlüçeşm-Yenikapı arası 12 dakika, Üsküdar-Sirkeci arası ise 4 dakika olacak.
Marmaray’ın tamamı yerin altında 13.6 kilometrelik güzergahla oluştu. Kullanılan ileri teknoloji ile İstanbul Boğazı’nın tabanına yerleştirilen 11 tüp tünel ile iki kıtan denizin 60 metre altından birleştirildi.
(İHA)