BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.491,15
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Deniz Baykal'dan kurultay açıklaması

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, CHP'de kurultay gibi bir isteğinin olmadığını, mutabakattan yana olduğunu söyledi. Baykal, 2019'daki seçimler için çalışmaların şimdiden başlaması gerektiğini kaydetti.

Abone ol

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, kurultay talebinde olmadığını söyleyerek, kendisiyle ilgili bir talebinin olmadığını ifade etti. AK Parti kurultayıyla birlikte 2019 için seçim sürecinin başlayacağını iddia eden Baykal, Erdoğan'ın karşısına toplumsal bir süreçle aday çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Deniz Baykal, dün akşam Habertürk'te Türkiye'nin Nabzı programına katıldı. Referandum sonrası söylediklerinin toplumda geniş bir yer bulduğunu ve tartışıldığını söyleyen Baykal, böyle önemli bir konunun tartışılmasının da doğal olduğunu ifade etti. Baykal şöyle konuştu:

"Bu heyecanım kendimle ilgili değil. Ben bu anayasa çıkmasın diye uğraştım. Bu anayasa çıksa, ne bu anayasanın bugün konuşacağımız cumhurbaşkanlığı konusu önümüze gelecek ne başka bir şey gelecek. Bunu ben Türkiye'de ciddi bir kırılma olarak görüyorum. Millet egemenliğini ortadan kaldıran bir 'tek adam' düzenini Türkiye'ye getiren bir proje diye görüyorum ve bunu çok sakıncalı buluyorum. Ve bunu önlemenin yaşamsal bir görev olduğuna inanıyorum.

"KURULTAY GİRİŞİMİ İÇİNDE DEĞİLİM"

Kurultay girişimi içinde değilim, çözümü mutabakatta görüyorum. Evet bir değişime ihtiyaç var. Ben bunu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na defalarca söyledim. 'Referandum sürecine bunu yaparak girelim' dedim. Önümüzdeki konu parti içi tartışma konusu değil. Böyle bir çaba içinde değilim. 'Türkiye bu anayasa dayatmasından nasıl kurtulur' ona bakıyorum. Ben parti içi kavga anlayışı içinde konuşmuyorum.

"TAYYİP BEY'İN KARŞISINA ADAY ÇIKARACAK BİR TOPLUMSAL SÜREÇ ORTAYA KOYMAK LAZIM"

Bir defa herkesin anlaması lazım; iki şans varsa ve bir aday belli ise, Türkiye'nin geriye kalan kısmı bir aday arayışı içinde ise, bunu üstlenme hakkı kimseye ait değildir. 'Biz belirleriz' demek olmaz. Tayyip Bey'in karşısına aday çıkaracak bir toplumsal süreç ortaya koymak lazım.

2019 ADAYI NASIL BELİRLENMELİ?

Millet nasıl aday çıkaracak? Bir defa siyasetçi olacak. 'Ben tarafsızım' denilecek iş değil. Bu siyasal bir iştir. İktidar ve ana muhalefet merkezli bir siyasal yapılanmaya gitmek zorunda. 10 gün sonra Tayyip Bey genel başkan olunca seçim süreci başlayacak sen ister katıl, ister katılma. Erken çıkan yol alır. Bana 'erken' diyeceğine Tayyip Bey'e 'acele etme' desenize! O ne yaptığını biliyor. Bu mücadele, referandum sürecinin devamıdır. Öyle götürürsek başarıya gider. 

ADAY BELİRLEME YÖNTEMİ

Aday üretme sorumluluğu CHP'nindir. CHP'ye düşen şimdi 'hayır' diyenler başta olmak üzere, onların ötesindeki bir kesimin de destek vereceği demokratik bir süreci yönetmektir.

Aday olmak isteyen herkes aday olsa Ramazan'dan sonra mesela. Güvenilir bir seçim yöntemi organize edelim. Bir an için düşünün. Bunu yapmayı teklif etse bütün oylar kullanılsa ve oradan bir aday çıkarsak, işler değişir."