BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.426,62
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Deniz Baykal çarşafa dolandı!

CHP kurultayına kısa bir süre kala hareketlilik arttı. Çarşaf liste isteyen Baktal geri adım atıyor. Kurultaya sürpriz isimler davetli

Abone ol

CHP'de kurultay öncesi sular duruluyor. CHP eski genel başkanı Deniz Baykal ve eski genel sekreter Önder Sav tabanın destek vermemesi üzerine çarşaf liste talebinden vazgeçiyor görünüyor.

"Artık yeter. Korkma, ayağa kalk" sloganı ile yapılması beklenen kurultaya sürpriz isimler davetli.

CHP Parti Meclisi'nin yeniden seçileceği kurultay öncesi CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Deniz Baykal ve Önder Sav ile bir araya gelmişti. İkili Kılıçdaroğlu'na ayrı ayrı çarşaf liste önerisi götürdü. Kılıçdaroğlu'nun kabul etmemesi üzerine gruplar gelişmeleri değerlendirdi.

Edinilen bilgiye göre, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile eski Genel sekreter Önder Sav, tabandan destek bulamadıkları için tavırlarını değiştirdi.

Sav'ın kendisine yakın isimler yaptığı değerlendirmeden, "Önümüzde seçimler var. Seçimlere giderken partiye zarar verecek bir girişim içinde olmayız. Çarşaf listeden yanayız, ancak bunun için Baykal'la beraber bir mücadeleye girmeyiz. Çarşaf liste için verilecek önergeye imza vermeyiz. Baykal'ın çıkışı samimi değil. Bu tüzüğü getiren de o, kurultaylarda blok liste uygulayan da o" sonucunun çıktığı öğrenildi.

Kurultayda delegelerin yüzde 10'unun imzasıyla çarşaf liste önergesi verilebildiği için Sav'ın desteği olmaksızın 125 imzanın bulunması zor görünüyor. Baykal'ın ise yakın çevresine "Önder Bey'in yaklaşımı, aslında çarşaf listeye karşı olmak demektir. Bu durumda, çarşaf liste önergesinin pratiği kalmadı" dediği belirtildi.

DİVAN İÇİN ADI GEÇENLER

İl başkanlarının kurultaydan bir gün önce yapacakları toplantıdan da "blok liste" kararı çıkması bekleniyor. Divan başkanlığı için ise İZMİR Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eski bakanlardan Adnan Keskin, milletvekilleri Atilla Kart, ve Mustafa Özyürek'in adı geçiyor.

KURULTAYIN SLOGANI NE OLACAK?

Arena Spor Salonu'nda yapılacak 15'inci Olağanüstü Kurultayı'n renkleri, CHP'nin ve üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonal'in "resmi" rengi olarak kabul edilen "kırmızı" ile özgürlüğün rengi "mavi" olacak. Kurultayın sloganı ise Demokrat Parti'nin CHP'yi geçerek tek başına iktidar olduğu 1950 seçimlerinde kullandığı ünlü "Yeter, söz milletindir" sloganını hatırlatan "Artık yeter. Korkma, ayağa kalk."

KURULTAYA KİMLER DAVETLİ?

CHP Kurultayı'na Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer, Rauf Denktaş ve Mehmet Ali Talat ile birlikte aralarında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu tüm siyasi partilerin genel başkanlarına davetiyeler gönderildi. Cezaevinde bulunan İP Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Yeni Parti Genel Başkanı Tuncay Özkan'ın da davet edileceği kurultaya çok sayıda sanatçı da çağrıldı.
Yaşar Kemal, Sezen Aksu, Orhan Pamuk, Fazıl Say, Ali Poyrazoğlu Ara Güler, Barış Pirhasan, Derviş Zaim, Fikret Otyam, Moğollar, bu isimlerden bir kaçı.

DİNİ AZINLIKLARA DA DAVETİYE

Kurultayda "Dini ve azınlık temsilcileri" açısından da bir ilk yaşanacak. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile Bartholomeos, Ateşyan, Haleva ile Süryani metropolitlerine de davetiye gönderildi.