BIST 9.530
DOLAR 32,48
EURO 34,78
ALTIN 2.468,22
HABER /  SEÇİM

Denge Araştırma son seçim anketini açıkladı

Denge Araştırma 2015 genel seçimleri son seçim anketini açıkladı. Mevcut tabloya göre AK Parti tek başına iktidar.

Abone ol

2015 genel seçimleri seçim anketi Denge Araştırma'dan geldi. 7 Haziran seçimleri öncesi yayınlanan son seçim anketinde AK Parti'nin oyu yüzde 45.6 oldu. HDP ise yüzde 9.6 ile baraj altında görülüyor.

Denge Araştırma'nın 3-7 Mayıs tarihleri arasında 25 ilde yaptığı siyasi gündem araştırması ilginç sonuçlar ortaya koydu. 15 Nisan tarihli araştırmaya göre AK Parti ve CHP'nin oylarında yükselme, HDP ve MHP'nin oylarında ise düşüş görülüyor. Anket sonuçları bugün Yeni Şafak gazetesinde yayımlandı.

KOALİSYON İSTENMİYOR

Araştırmanın en çarpıcı sonucu ise seçmenin tek parti ve koalisyon hükümetine bakışı. Türkiye'de sokaktaki her 4 vatandaştan 3'ü tek parti hükümeti istiyor. Bu şekilde düşünenlerin oranı ise yüzde 68.3. Bu oranın başkanlık sistemine destek olarak da yorumlanabileceği belirtiliyor.

SİYASİ PARTİLERİN OY ORANLARI

Araştırmanın temel sorusu olarak katılımcılara 7 Haziran seçimlerinde hangi partiye oy verecekleri soruldu. Kararsız seçmen dağıtıldıktan sonra ortaya çıkan oy oranları şöyle: Ak Parti 45.6, CHP 25.5, MHP 15.1, HDP 9,5, SP-BBP 2,3, Diğer 2,

HANGİ PARTİLERDE ARTIŞ VE DÜŞÜŞ VAR?

Son iki gündem araştırmasının sonuçlarına bakıldığında ise partilerin tahmini oy oranlarında ciddi değişimler var. Buna göre 15 Nisan tarihli araştırmada 45.1 seviyesinde görünen AK Parti'nin aradan geçen 1 aylık sürede oylarını yaklaşık yüzde 0,5 oranında artırdığı görülürken yine CHP'nin oylarında da yüzde 1,2 artış meydana geldiği göze çarpıyor. Seçim mitinglerinin oy oranlarında etkisinin olduğu, HDP'ye giden AK Parti ve CHP oylarının mitinglerdeki iyi ve kötü performanslara bağlı olarak geri döndüğü kaydediliyor. Yine 15 Nisan'a göre; MHP ve HDP'nin oyları ise düşüşe geçti. MHP'de yüzde 0,9'luk oy kaybı görülürken, HDP oylarında baraj altına inme eğilimi kendini gösteriyor.

25 İLDE 5 BİN KİŞİYE SORULDU

Denge Araştırma'nın kendi kaynaklarıyla Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak illerinde yaptığı “Türkiye Gündemi Kamuoyu Araştırması” halkın siyasete ve siyasilere bakışını ortaya koydu. Toplam 5 bin 73 kişiyle yüzyüze görüşülerek hazırlanan araştırmanın Türkiye genelini yansıtması için her ilde ayrı ayrı nüfus ve siyasi dağılım, örneklem kümeleri oluşturularak yapıldı.

KİM HANİ BÖLGEDE GÜÇLÜ?

AK Parti'nin en fazla oy oranına sahip olduğu üç bölge sırasıyla yüzde 52.6 ile Karadeniz, yüzde 51.3 ile İç Anadolu, yüzde 49,5 ile Doğu Anadolu. Ak Parti, Akdeniz'de yüzde 34,5 , Ege'de yüzde 32.1 ortalama oy oranlarına sahip. AK Parti'nin zayıf olduğu bu iki bölgede en güçlü parti ise CHP. MHP, İç Anadolu'da AK Parti'den sonra en güçlü parti. İç Anadolu seçmeninin yüzde 26.5'i MHP derken sadece yüzde 13'ü CHP diyor. HDP'nin güçlü olduğu yerler ise sırasıyla yüzde 44 ile Güneydoğu Anadolu, yüzde 44.1 ile Doğu Anadolu. Bu iki bölge dışında HDP'nin Marmara Bölgesi'nde yüzde 5.2, Ege Bölgesi'nde yüzde 10.2, Akdeniz Bölgesi'nde ise yüzde 7.9 oyu bulunuyor.

KÜRTLERİN OYU İKİ PARTİDE

Seçmenin demografik özelliklerine göre tercihlerini anlamayı amaçlayan analize göre; Kürt seçmenin oyları HDP'ye gidiyor. Buna göre kendisini Kürt olarak tanımlayan seçmenin yüzde 53.2'si oyunu HDP'ye vereceğini beyan ederken yüzde 40.1'i ise tercihini AK Parti'den yana kullanıyor. Kürt seçmenin yüzde 4,3'ünün tercihi CHP, yüzde 1,1'nin tercihi MHP, yüzde 0,7'sinin tercihi ise Saadet Partisi ve BBP.

AK PARTİ VE CHP YÜKSELİŞTE

Anket sonuçlarıyla ilgili sorularımızı cevaplayan Denge Araştırma Sahibi Hasan Basri Yıldız, AK Parti ve CHP'nin oylarının yükseldiğini, HDP ve MHP'nin oylarının ise düştüğünü söyledi. Yıldız, Ak Parti'nin mitinglere başlamasıyla oy oranını tekrar yüzde 46 bandına çıkardığını vurguladı.