BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,81
ALTIN 2.485,41
HABER /  GÜNCEL

Denetimli yanlışlık: 47 mahkum serbest!

Denetimli Serbestlik Yasası’nın İzmir’deki yorumu skandala yol açtı...

Abone ol

Hükümetin açık cezaevinde kalan hükümlülerin “Dış dünyaya uyum sağlaması” amacıyla çıkardığı ve 11 Nisan tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Denetimli Serbestlik Yasası’nın İzmir’deki yorumu skandala yol açtı.

Cezasının bitmesine 1 yıl ya da daha az kalan hükümlülerin, bu cezanın 6 ayını kesintisiz olarak cezaevinde geçirdikten sonra son 6 ayını dışarıda geçirmelerini öngören yasa, Karşıyaka İnfaz Hâkimliği’nce farklı yorumlandı. 400 kişinin kaldığı Foça Açık Cezaevi’nde Denetimli Serbestlik Yasası’ndan faydalanmak için Foça Savcılığı aracılığıyla Karşıyaka İnfaz Hâkimliği’ne başvuran 190 kişi geçtiğimiz hafta özgürlüğüne kavuştu. Ancak bunlardan 47’sinin yanlışlıkla serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

Bu kişilerin cezalarının bitimine 1 yıl ve daha az süre kalmasına karşın, aynı cezaevinde son 6 aylarını kesintisiz olarak geçirmedikleri ya da infazlarının son 6 ayında olmadıkları öğrenildi. Adalet Bakanlığı, hukukimetinden kaynaklanan nüansın farkına varınca bir genelge yayınlanarak Denetimli Serbestlik Yasası kapsamında tahliye edilecek hükümlülerin cezalarının son 6 ayını açık cezaevinde geçirmeleri, cezalarının son 6 ayında tahliye edilmeleri gerektiğini hatırlattı. Genelgenin yayınlanmasının ardından Karşıyaka İnfaz Hâkimliği yanlışlıkla serbest bırakılan 47 hükümlüye cezaevine dönmeleri gerektiğini tebliğ etti. Karşıyaka İnfaz Hâkimliği’ne başvuran 47 hükümlü birer birer cezaevine dönmeye başladı.

ÖZGÜRLÜĞE VEDA

İzmir’in Menemen ilçesi’nde oturan ve yanlışlıkla tahliye edilen hükümlüler arasında bulunan Mehmet B. de bir haftalık özgürlüğün ardından cezaevine döndü. “Muhafaza altına alınan bir eşyadan hırsızlık yaptığı” gerekçesiyle 3 yıl cezası bulunan ve bunun son 3 ayında Foça Açık Cezaevi’nde kalan Mehmet B., tutukluluğunun bitimine 7 ay kala serbest bırakıldığını söyledi. Denetimli Serbestlik Yasası’nın çıkmasından sonra Foça Cumhuriyet Savcılığı’na başvurduğunu belirten Mehmet B., Karşıyaka İnfaz Hâkimliği tarafından serbest bırakıldığını ifade etti Görevlilere her gün imza atmaya geleceğini taahhüt ederek ayrılan Mehmet B., cuma günü Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nden gelen bir telefonla şok yaşadı. Mehmet B., cezasının bitmesine 7 ay kaldığı için ancak 1 ay sonra Denetimli Serbestlik Yasası kapsamında tahliye olabileceğini söyledi.