BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,50
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Demre Noel Baba Meydanı hizmete açıldı

Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden düzenleyerek modern bir görünüme kavuşturduğu Demre Noel Baba Meydanı Sümer Ezgü konseri ile açıldı.

Abone ol

Demre’ye üç buçuk yılda 80 milyon liralık yatırım yaptıklarını belirten Başkan Menderes Türel, “Demre halkı bizim gözbebeğimiz. Demre’ye sevgimizi sözde bırakmadığımızın ispatı da yaptığımız hizmetlerdir” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Antalya’ya yeni meydanlar kazandırmaya devam ediyor. Yeniden düzenlenerek Demre’ye ve turizme yakışır hale getirilen Demre Noel Baba Meydanı törenle hizmete açıldı. Açılışa Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Demre Kaymakamı Murat Uz, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Rusya Antalya Başkonsolosu  Mirdzhalol M.Khusanov ve Demreliler katıldı. 

HORTUM AFETİNE 10 MİLYON TL YARDIM 

Açılışta konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, iki hafta önce Demre’nin yaşadığı hortum felaketinin yaralarının sarıldığını ifade ederek, Demrelilere bir de müjde verdi. Türel, “Başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanlarımız ve Valimizle Demre-Finike-Kumluca bölgesinde bir hasar tespiti yapmıştık. Büyükşehir olarak bütün imkanlarımızı seferber ettik, aşevi kurduk, acil nakdi yardım, gıda yardımları yaptık, ekiplerimiz temizlik ve tamirat çalışmaları yaptılar. Ağır hasarlı evler için de konteyner evleri hemen ertesi günü gelip ihtiyacı olan vatandaşlarımıza teslim ettik. Tabi hükümetimizin de zararların telafi etmek için başlattığı çalışmaları biliyorsunuz. Ben Demre’ye hiçbir zaman elim boş gelmedim. Bu müjdeyi de ilk kez buradan paylaşıyorum, bugün öğle saatlerinde hortum afeti nedeniyle hükümetimizin yapacağı 10 milyon TL yardım Antalya Valiliği kasasına bugün itibariyle girmiştir. En kısa şekilde inşallah yaraları saracağız, yarın sabah da sayın valimizin başkanlığında bu yardımın dağıtılması hususunda bir toplantımız olacak” diye konuştu. 

8 AYDA TAMAMLANDI

Demre Noel Baba Meydanı ve cadde düzenlemelerini 8 ay gibi kısa bir sürede tamamladıklarını belirten Türel, şöyle konuştu: “İşte 31 Mart’ta burada bir temel atmıştık. Noel Baba Meydanı, Cumhuriyet Meydanı, Müze Caddesi düzenlemesi projesini 8 ay önce başlattık ve şimdi açılış için geldik. Eskiden bu hizmetler senelerce bitmezdi. Demre Noel Baba Meydanı, Müze Caddesi, Cumhuriyet Meydanı uygulaması ile Demre ilçe merkezi şimdi bambaşka bir görünüme kavuşuyor. Demre’mizde de bu güzel projemize yaklaşık 5 milyon liralık bir yatırım bütçesi ayırdık. Toplam 14 bin metrekare meydan ve bağlantı yolu bu proje kapsamında yenilendi. Antalya şehir merkezimizdeki Cumhuriyet Meydanı’nın adı meydandı biz el atıncaya kadar küçücük bir alandı aslında. Antalya Cumhuriyet Meydanı’nı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızda açtık ve güzel bir meydan haline geldi.” 

KARLOV’UN ŞEHRİ DEMRE İLE KARDEŞ OLDU 

Geçtiğimiz yıl hain suikast sonucu yaşamını yitiren Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un memleketi olan Rusya'nın Bryansk bölgesi Klintsi şehri ile Demre’nin kardeş kent protokolü imzaladığını ifade eden Türel, “Noel Baba Kilisesi Ortodoks alemi için ayrı bir önem taşımaktadır. Bu sebeple Rus dostlarımız Demre’ye farklı bir ilgi gösterirler. Demre Rusya ile dostluğumuza destek olan bir ilçemizdir. Bugün de başkanımız kardeş şehir protokolü ile bir iş birliği protokolü imzaladı. Aramızda çok kıymetli Rusya Başkonsolosumuz, değerli milletvekilleri, belediye başkanı ve heyeti buradalar. Büyükelçi Andrey Karlov ülkelerimiz arasında dostluğun gelişmesi için büyük bir çaba sarf etmişti. Kendisi benim de yakından tanıma fırsatı bulduğum çok kıymetli bir insandı. Hainler Türkiye’nin ve Rusya’nın arasını bozmak için Sayın Karlov’u hedef aldılar fakat iki halkın dostluğu, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Putin’in dirayeti sayesinde onların oyunları bozuldu ve dostluk devam etti. O dönemde de merhum büyükelçinin eşleri Bayan Karlov da çok büyük bir metanet ve dostluk göstermiştir” dedi.

ANDREY KARLOV CADDESİ DE AÇILACAK 

Türel şöyle devam etti: “Antalya ve Demre ile Rusya arasındaki dostluğun bir nişanesi olarak biz de Demre halkının ve Demre belediyemizin de desteği ile Andrey Karlov Caddesi açılışını aslında bugün yapmayı planlamıştık. Ancak değerli ailesi bugün aramızda olamadılar. İnşallah onların da katılımı ile burada bu caddeye isim verme törenini gerçekleştirmiş olacağız. Noel Baba kilisesi ve Meydanı çoğunlukla Rus misafirlerimiz olmak üzere yılda 600 ile 800 bin arasında turist ziyaret ediyor. İşte bu nedenle kent mobilyaları aydınlatma sistemleri, kaldırımları ve peyzajıyla Demre’ye yakışır bir halde yenilendi. Bütün tasarım alanlarında antik dokunun zarar görmemesi için tarihi dokuya da müdahale edilmedi. Müze caddesi boyunca tek bir çizgide eşit aralıklarla sıralanmış araçlar pergoleler ile caddeye gölge alanı oluşturuldu. Alandaki tüm yetişkin ağaçlar korunmuş olup yeşil dokunun kalıcılığı sağlanmıştır.”  

DEMRE’YE 3,5 YILDA 80 MİLYON TL 

İnşaat süresince yaşanan sıkıntılara sabreden Demre halkına teşekkür eden Başkan Türel, ilçeye 3.5 yılda 80 Milyon TL’lik yatırım yaptıklarını açıkladı. Türel, “Demre halkımız bizim gözbebeğimizdir. Demre için ne yapsak bize az gelir. Demre’ye sevgimizi sözde bırakmadığımızın ispatı da yaptığımız hizmetlerdir” diye konuştu. 

SÜMER EZGÜ COŞTURDU

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in konuşmasının ardından Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Türel’e hediye takdiminde bulundu. Rus konukların da katılımıyla gerçekleştirilen açılışın ardından sahne alan ünlü türkücü Sümer Ezgü, sevilen Anadolu ezgilerini Demreliler için söyledi.