BIST 9.680
DOLAR 32,54
EURO 34,97
ALTIN 2.426,77
HABER /  POLİTİKA

Demokratik Kürtler 'evet' diyecek

Anayasa değişikliği paketine destek vereceğini açıklayan gruplar arasında HAKPAR eski Genel Başkanı da katıldı.

Abone ol

Anayasa değişikliği paketine destek vereceğini açıklayan gruplar arasında HAKPAR eski Genel Başkanı Sertaç Bucak öncülüğünde kurulan Demokrat Kürtlerin Arayışı (Lêgerîna Kurdên Demokratik) topluluğu da katıldı.

Grup sözcüsü Bucak, 12 Eylül'de referandumda 'evet' diyeceklerini açıkladı.

Sertaç Bucak, Diyarbakır Yenişehir ilçesindeki LKD binasında, arayışın üyeleriyle birlikte basın toplantısı yaparak Kürt vatandaşların referandumdaki tutumunu değerlendirdi. Bucak, anayasa değişikliği paketinin TBMM'de tartışıldığı sırada da açıklama yaptıklarını ve Kürtlerin temel ihtiyacını karşılamamakla beraber ileri bir adım olduğunu belirttiklerini hatırlattı.

Devletin askeri -sivil elitleri ve statükocuların büyük bir telaşla değişikliklere karşı çıktığını anlatan Bucak, en çok karşı çıktıkları şeyin ise yargı ve Anayasa Mahkemesi'nin düzeninin değiştirecek düzenleme olduğunu dile getirdi. LKD sözcüsü Bucak, "Yargı elden gidiyor" dedikleri yargı hak, hukuk ve özgürlük kavramlarını görmezden gelen, vatandaşı değil, devleti korumayı esas alan parti kapatma, başörtüsü ve Cumhurbaşkanı davalarında, savcı Sarıkaya ve Cihaner olaylarında ve benzeri bir çok davada görüldüğü gibi hukuk yerine resmi ideolojiyi esas alan sistemin cüppeli askerlerine dönüşmüş yargıdır." diye konuştu. Türkiye'nin mevcut yargı sistemiyle demokratik değişimleri asla gerçekleştiremeyeceğini dile getiren Bucak, daha ileri demokratik düzenlemelerin önünde bariyer gibi duran yargı sisteminin muhakkak değişmesi gerektiğini vurguladı.

"REFERANDUM VESAYETÇİ REJİME GEDİK AÇACAĞI İÇİN 'EVET' DİYECEĞİZ"

Vesayetin ve statükonun savunuculuğunu yapan başta CHP, MHP ve diğerlerin hayır tavrının kendilerini şaşırtmadığını ifade eden Bucak, şöyle konuştu: "Anayasa değişikliği paketinde Kürtlere yönelik düzenlemelerin olmadığını doğru. Ancak Kürt sorunun sivilleşmesi, insan hakları ve demokrasi ile doğrudan ilgili olduğu; Kürt sorunun sivil, demokratik, siyasal çözümüne demokratik bir ortamın daha doğru imkanlar sunacağı da gerçektir. Kaldi ki hiçbir demokrat dünyanın neresinde olursa olsun demokrasiyi ilgilendiren hiçbir soruna ilgisiz kalamaz. Türkiye'nin demokrasi sorunu sadece Türkiye Kürtlerine değil, dünyadaki tüm Kürtleri ve demokrasi güçlerine ilgilendirmektedir."

Bucak referandumda 'evet' demelerini gerektiren maddeleri ise şöyle sıraladı: "12 Eylül, darbe anayasısının tümden kaldırılması yönünde bir adımdır. Vesayetçi rejimde önemli gedikler açacak. Demokratikleşmeye dair her girişimi önemsiyoruz ve desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. 86 yıllık devlet politikasının mağduru Kürt halkı olduğu için evet diyeceğiz."

"BDP AKLINI VE VİCDANINI ASKIYA ALMIŞ 'BOYKOT' ÇAĞRISINDA BULUNUYOR"

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) seçmenin sesine kulak vermediğinin altını çizen Bucak, "Aklını ve vicdanını askıya alan BDP yönetimi baykot çağrısında bulunuyor. Paket neler içermeli noktasına kilitlenen BDP tabanının sesine kulak vermiyor, siyasetten kaçıyor. " dedi.

Diyarbakır'da yapılan iki kamuoyu araştırmasında BDP'ye oy verenlerin yüzde ellisinden fazlasının referandum boykotunu kabul etmediğine işaret eden Bucak şunları söyledi: "Geçtiğimiz günlerde bir araştırma ulusal gazete yayınladı.

Son olarak Dicle Üniversitesi'nden bir bilim adamı araştırmasını açıkladı. Araştırmalarda BDP'ye oy verenlerin yüzde 50'sinden fazlası boykot destek vermediğini açıklıyor. BDP'lilerin de çelişkili açıklamaları söz konusu. BDP'liler anayasa değikliğinin iyi olduğunu ancak AK Parti bunu yaptığı için karşı olduklarını söylüyorlar. Biz de AK Partili değiliz. Burada önemli olan statükoya vurulan darbedir. Bu arkadaşlarımız bunun da bilincidedirler. BDP'nin bu doğrulara görerek bu yanlış kararından vazgeçmesi gerekiyor. BDP'ye yakışan tavır stotükoyu geriletmek, CHP ve MHP gibi olmadığını göstermektir. Bu anayasının değişikliğe hizmet edip etmediğine bakmaktır."