BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,65
HABER /  POLİTİKA

Demokrat Parti'de Zeybek dönemi

Demokrat Parti iderini buldu. 6 adayın yarıştığı kongrenin galibi konuşmasına besmeleyle başlayıp kürsüden mehter marşıyla inen Zeybek oldu.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Demokrat Parti yeni liderini buldu. Hüsamettin Cindoruk'un aday olmadığı kongrede 6 isim yarıştı. İpi göğüsleyen ise besmeleyle başladığı konuşmasını mehter marşıyla bitiren Namık Kemal Zeybek oldu.

Aydın Doğan'ın bacanağı olmasıyla dikkat çeken Zeybek üçüncü turda 1325 delegeden 586'sının oyunu alarak Demokrat Parti'nin yeni genel başkanı oldu.

ANAP ve DYP'de politika yaptıktan sonra bir süre BBP Genel Sekreterliği yaptığı için diğer adayların "Bize ait olmayanlar tarafından partimiz ele geçirilmek isteniyor. Burası Büyük Birlik değil" eleştirilerine maruz kalan Zeybek 17 Ocak sonrası için muhalefet, Haziran seçimi sonrası için de iktidar sözü verdi. Zeybek'in işçi, emekçi ve emeklilere de yüzde 50 zam sözü oldu.

DP liderinin belirlendiği kongreye damga vuran olaylardan biri de adaylardan Salih Uzun'un kürsüde fenalaşması oldu. Kendisi için hazırlanan prompter çalışmayınca konuşmasını yapamayan Uzun, gözyaşı döktü.

DP'nin 10. Olağan Kongresi Atatürk Spor Salonu'nda başladı. Kırmızı beyaz bayraklarla süslenen salonda kürsüde Celal Bayar, Adnan Menderes, Süleyman Demirel ve Turgut Özal'ın resimleri yan yana asıldı.

Salonda "Söylem: Sıfır Sorun, Eylem Sıfır Çözüm", "Aklanmadan ak olunmaz", "Sayın Başbakan İsviçre'den ne haber" gibi pankartların yanı sıra, "İyiki varsın Baba, Dün dündür bugün bugündür, Nerde Galmıştık... Yeniden Böyyük Türkiye" gibi renkli pankartlar dikkat çekti.

DP'DE CİNDORUK DÖNEMİ BİTTİ

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk kongre salonuna gelmedi. Yazılı bir açıklama gönderen Cindoruk, aday olmadığını duyurdu. Cindoruk açıklamasında, "Partimizin olağan kongresinde görevi değerli bir arkadaşımıza bırakma kararında bir değişiklik yapmıyorum. Yüce Kongremizin değerli başkan adayları, görev isteğinde bulundular. Onlara ve partimize ebedi başarılar

DP ADAYI KÜRSÜDE LAL OLDU KONUŞAMADI

Demokrat Parti'nin 6 adaylı genel başkanlık seçiminde en zor anları ANAP eski lideri Salih Uzun yaşadı. Uzun kendisi için hazırlanan prompter çalışmayınca iki kez konuşmasını kesmek zorunda kaldı. Sözlerini toparlayamayınca gözyaşlarına boğulan Uzun fenalaşması üzerine ambulansa taşındı.
DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

diliyorum. Benim için bu görev yapılmıştır. Parti üyesi sorumluluğunu hayatım süresince sadakatle ve yurtsever duygularla sürdüreceğim " dedi. Cindoruk'un mesajı alkışlarla karşılandı.

CİNDORUK: TARAFSIZ SEÇİM İÇİN GELMEDİM

Cindoruk, parti kongresine katılmamasının gerekçesini ise şöyle yaptı:
''Genel başkan olarak herhangi bir etkide bulunmamak için salona gelmemeyi tercih ettim. Tarafsız bir seçim olması için gölgemin dahi salonda olmamasını istedim."

GENEL BAŞKANLIK İÇİN 6 ADAY YARIŞTI

Kongre başladıktan sonra DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özal, eski bakanlardan ve parti üyesi Namık Kemal Zeybek, eski DP İstanbul İl Başkanı Tekin Enerem, üç dönem İzmir Milletvekilliğinin yanı sıra Sağlık ve Devlet Bakanlığı yapan Rifat Serdaroğlu ve eski ANAP Genel Başkanı Salih Uzun ve Gençlik Kolları Başkanı Adnan Dağıstanlı aday oldular.

ADAYLARIN HEDEFİNDE ZEYBEK VARDI

Aday sayısı çok olunca divan konuşma süresini 15 dakika ile sınırlandırdı. İsim sırasına göre kürsüye çıkan adaylar daha önce BBP'de görev yaptığı için Namık Kemal Zeybek'e yüklendi. Adnan Dağıstanlı, "En son hangi partide olduğunu hatırlamadığım adaylar DP'ye genel başkan adayı oluyorlar. DP'yi birileri ele geçirmeye çalışıyor" eleştirisi getirirken Ahmet Özal, "Siyasi geçmişimde partiler arası cambazlık yoktur" dedi. Zeybek'in adayığına en sert çıkan isim ise Rıfat Serdaroğlu oldu. Serdaroğlu da, "Bize ait olmayanlar tarafından partimiz ele geçirilmek isteniyor. Bu parti Büyük Birlik değildir. Buna asla müsade etmeyiz" dedi.

ZEYBEK BESMELEYLE BAŞLADI

Genel Başkan adayı Namık Kemal Zeybek, konuşmasına başlarken besmele çekti ve ''Allah'a hamdederek sözlerime başlamak istiyorum'' dedi. Bu kongrenin DP'nin yeniden doğuş kongresi olacağını ileri süren Zeybek, Çiller destekçilerine mesaj gönderdi. Teşkilatın Tansu Çiller'i gündeme getirerek doğru yaptığını, kendisinin de haber göndererek gelmesini istediğini belirten Zeybek, Çiller'in adaylık sürecine en küçük bir gölge düşmemesi için aday olmak için beklediğini kaydetti. Zeybek, ''Biz zamanı gelince yine onu çağırırız ve o zaman gelir inşallah'' dedi.

''Ben genel başkanlığa aday değilim sizinle birlikte başbakanlığa adayım'' diyen Zeybek, Türkiye'de iyi muhalefet yapılmadığını savundu. Zeybek, ''Öyle bir Başbakanla karşı karşıyayız ki, karanlığı ak gibi takdim etmeyi beceriyor. Nerede muhalefet? Ne kitabet var, ne hitabet var? 17 Ocaktan itibaren muhalefet görevini devralacağız önce'' dedi.

ÇALIŞANLARA YÜZDE 50 ZAM SÖZÜ

Türban özgürlüğünü savunan, ekonomik vaatlerde bulunan Zeybek, işçiye, memura, emekliye yüzde 50 zam sözü verdi. Zeybek kaynağı nereden bulacağı yönünde sorular geleceğini belirterek, "Biz 54. hükümette yüzde 100 zammı yaptığımızda kaynağı nereden bulduysak oradan" dedi.

SALİH UZUN LAL OLDU KONUŞAMADI

ANAP'ın eski genel başkanı Salih Uzun DP adaylığı için kürsüye çıktığında kendisi için hazırlanan prompterde problem çıkınca konuşmasında sıkıntı yaşadı. Bir süre sessiz kalan Uzun sorun giderilemeyince "Lal oldum konuşamadım. Boşverin kağıtları" diyerek konuşmasına devam etti. Bir süre sonra konuşmasını yine kesen Uzun'a bu kez Divan "Biraz dinlenin" uyarısında bulundu. Uzun'un bu sırada gözyaşlarını sildiği görüldü. Daha sonra Uzun kendisini DP'lilere emanet ederek kürsüden indi. Kürsüde yaşadığı zor anlar Uzun'un tansiyon ve şekerini yükseltti. Zor ayakta duran Uzun çevresindekilerin yardımıyla dışarıda bekleyen ambulansa götürüldü.

OLMADI YAPAMADIM

Ambulansta müdahale edilen Uzun bir süre sonra kongre salonuna gelerek, "Olmadı yapamadım tutuldum. Sizlerden partinin kaderiyle ilgili kararı vereceklerden bir isteğim var. Bütün adayları gördünüz. Herkes anlattı, ben anlatamadım ama gördünüz. Karar verirken sadece vicdanıza, aklınıza danışın. Benim düsturumu siz de uygulayın. Allahı kendinize vekil yapın. Ondan başkasına bağlanmayın" dedi.

İLK TURDA GALİP ZEYBEK

Konuşmalardan sonra oylamaya geçildi. 1325 delegenin bulunduğu kongrede yapılan ilk oylama Zeybek'in zaferiyle sonuçlandı. Geçerli sayılan 905 oyun 575'ini Namık Kemal Zeybek aldı. Rifat Sardaroğlu 139, Salih Uzun 134, Tekin Erenem 42, Ahmet Özal 11 ve Adnan Dağıstanlı 4 oy aldı.

ERENEM, ÖZAL VE UZUN ÇEKİLDİ

Genel başkan seçimi için ilk turda toplam delege sayısının salt çoğunluğu olan 663 oy arandığı için ikinci tur seçime geçildi. Bu sırada Tekin Erenem, Ahmet Özal ve Salih Uzun adaylıktan çekildi.

İKİNCİ TURUN GALİBİ DE ZEYBEK

İkinci tur yapılan seçimlerde 1325 delegenin 700'ü oy kullandı. Zeybek geçerli oyların 693'ünü alarak birinci oldu. Rıfat Serdaroğlu 66, Adnan Dağıstanlı ise 3 oy aldı. Zeybek ilk iki turda gerekli 663 oyu alamadığı için bu kez oy çokluğuna dayanan üçüncü tur seçime geçildi.

VEE DP'NİN YENİ LİDERİ ZEYBEK

Yapılan son tur oylamada salt çoğunluk aranmadı. Delegelerin oylarının yarıdan fazlasını alan Zeybek DP'nin yeni lideri oldu. 1325 delegenin 694'ü oy kullandı. Zeybek geçerli oyların 586'sını alarak DP genel başkanlığına seçildi. Serdaroğlu 19, Dağıstanlı ise 1 oy aldı.

DP'DE FETRET DEVRİ BİTTİ!

Adaylık konuşmasına "Bismillah" sözleriyle başlayan Zeybek genel başkan seçildikten sonra yaptığı teşekkür konuşmasında da göreve başlaması dolayısıyla "Elhamdülillah" dedi. Kongreyi "DP'nin yeniden diriliş kongresi" olarak nitelendiren Zeybek şunları söyledi:

"Ben size rahatlık, yan gelip yatma vaadetmedim, hem kendi hem sizin emeğinizi vadettim. Mukaddes bir hareketle Demokrat Parti yeniden dirilecek. Demokrat Parti Atatürk'ün, Bayar'ın, Demirel'in Özal'ın toplamıdır. Yan damarlar da bizden ayrılan damarlar da gelecek. Tüm fetret, karmaşa dönemlerinden sonra diriliş başlar."