BIST 9.794
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.427,76
HABER /  GÜNCEL

Demirtaş'tan 'Silahsızlanma' açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün yapılan silahsızlanma çağrısı ile ilgili olarak "Hükümet zerre kadar umut vermiyor" dedi.

Abone ol

Hükümet ve HDP kanadının birlikte yaptığı açıklamayla silahsızlanma çağrısının yapılmasını HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş "Taraflar karşılıklı taahhütte bulundu, hükümet demokratikleşme adımı atacak, PKK artık hazırlığını yapacak. Ancak hükümet zerre kadar umut vermiyor" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP ve hükümet kanadının birlikte açıkladığı "Silahsızlanma için kongre çağrısı"nı değerlendirdi. Yapılan ortak çağrı üzerinde bir müddettir HDP'nin çalıştığını belirten Demirtaş, "Türkiye'de müzakerelerin sağlıklı bir noktaya gelmesi konusunda önemli gördüğümüz bir açıklamaydı. Sonuçta müzekelerin başlaması ve Türkiye'de demokratikleşme ve özgürlüklerin gelişmesi ve bununla kalıcı olarak barışa geçilmesi konusunda bir aşama geçildi. Taraflar karşılıklı taahhütte bulundular aslında. Hükümetin, Türkiye toplumuna taühhtte bulundukları bu dekokratikleşme konusunda somut adımlar atması gerekir. PKK'nin de artık hazırlığını yapması gerekir, karşılıklı senkronize bir şekilde adımların atılması gerekiyor. Umarım herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi konusunda gerekeni yapar" diye konuştu.

İÇ GÜVENLİK PAKETİ ÇAĞRISI

Barışın özgürlük ve demokrasiyle olan bağlantısına vurgu yapan Demirtaş, Meclis'te üzerinde görüşmeler yapılan İç Güvenlik Yasası'nın gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Demirtaş şöyle konuştu

"Hükümet bir yandan İç Güvenli Yasası'nda ısrar edip diğer yandan demokratik adımlar atıyorum derse bu birbiriyle çelişen bir tutum olur. O güvenlik yasa tasarısı barış getirecek bir yasa tasarısı değildir "

Bir gazetecinin "Daha önce de bir çağrı yapıldı ancak silahsızlanma olmadı. Sosyal medyada Ak Parti'nin seçimler için sıkışmasından dolayı böyle bir adım attığı konuşuluyor" şeklindeki soruya ise Demirtaş şöyle cevap verdi

BARIŞI BİZ İNŞA EDİYORUZ

"Bu iktidar köşeye sıkışmışsa bunu köşeye sıkıştıran bizim mücadelemizdir. Bu Türkiye'yi kurtaracak bir özgürlük ve manifestosudur. Bu şekilde haksız ithamlarla AKP'ye yaranmak olarak değerlendirilirse ayıp olur. Eğer silahsızlanma gelişirse bu Türkiye'deki barışseverlerin kazanımlarıdır. AKP'nin lütfu değildir. Türkiyede barışseverlerin bunu elinin tersiyle itmesi haksızlık olur. Barışı biz inşa ediyoruz. Bu hükümetin bize hediyesi falan değil, hükümeti kurtarma operasyonu da değil. Hükümet zaten sonuç almak istiyorsa demokrasi ve özgürlük konusunda adım atmak zorunda. Güvenlik paketi ne olacak hep birlikte göreceğiz"

Yalçın Akdoğan'ın "Barışa her zamankinden daha yakınız" şeklindeki sözleri hatırlatılan Demirtaş, "İnşallah biz barışa uzaklaşalım demiyoruz, bu hükümetin pratiğine bağlı, şu anda hükümet yürüttüğü politikayla barış konusunda zerre kadar umut vermiyor. İç Güvenlik Paketiyle sokaktaki uygulamalarla barışa yaklaşılmaz. Bütün bunlardan değişim dönüşüm konusunda bir güven veren adıma ilerleyecek mi onu görüp barışa ne kadar yakınız söyleyebiliriz"