BIST 8.988
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.277,21
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Demirtaş'tan silahlar gündemden çıksın çağrısı

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, KCK’ya çağrıda bulunarak, “Demokratik siyasete daha fazla destek vermeleri gerektiğini söylüyorum. Yani silahlar Türkiye’de kesinlikle gündemden çıkmalıdır” dedi.

Abone ol

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş seçimlerden sonra ilk kez bir canlı yayına çıktı ve önceki akşam Bugün TV’de Nazlı Ilıcak ve Taraf gazetesi yazarı Hayko Bağdat’ın sorularını yanıtladı. Demirtaş, şunları söyledi:

KALICI BARIŞ

KCK yönetimi iradesi eğer Kürt sorunun çözümünde katkı sunmak istiyorsa, bu durumda demokratik siyasetin güçlenmesine destek vermeleri lazım. Vesayet altına almak değil, zayıflamasını istemek değil, güçlenmesine destek vermeleri lazım. 2.5 yıldır süren çözüm süreci boyunca hep destek verdiler. Ateşkeslerle, silahı bırakmak konusunda beyanlarıyla hazır olduklarını defalarca beyan etmeleri ile demokratik siyasete güç veriyorlar. Daha fazla güç vermeleri gerektiğini, daha fazla destek vermeleri gerektiğini söylüyorum. Silahlar Türkiye’de kesinlikle gündemden çıkmalıdır. Artık silahların patlamayacağı, kalıcı bir barışı ulaşmamız gerekir.

EMANET OYLAR

Yüzde 13 oy Türkiye’den geldi uzaydan gelmedi. ‘Şu kadar oyu, şu partilerden aldık’ diyemeyiz. Türkiye’nin 14 ilinde birinci partiyiz. Asla emanet oyları inkar etmedik. Geçici olarak partilere oy verilir ve o parti izlenir, takip edilir. Bize oy veren herkese teşekkür ediyoruz. Bu oylar tapulu malımız değil, emanettir. Bize oy verenlerin tamamına teşekkür ettik. Bunların içerisinde bize emanet oy veren kişiler de vardı. Biz onları ayıramayız.

MHP İLE MASADA TARTIŞIRIZ

Hangi parti 3 temel ilkeyi asgari düzeyde ‘hayata geçirmeye hazırım’ diyorsa, bizli veya bizsiz koalisyon kursunlar, biz onları destekleyeceğiz. Nedir onlar? Birincisi; demokrasi, ikinci; adalet, üçüncüsü; barıştır. İlkelerimiz var, MHP’nin de ilkeleri var. Ülkenin sorunlarının çözümü için MHP ile oturup bir masada sorunları tartışmaya hazırız. Birbirimizi yoralım, üzelim ama sokakta, mahallede insanlar birbirini üzmesin.

GERİLİMİ AZALTSIN

Demirtaş, “Cumhurbaşkanı’nın zorla oy aldılar demesi ayıptır. Cumhurbaşkanlığı makamına yakışmaz. Tarafsızım diyor ama AKP’nin tarafında olduğunu biliyoruz. Muhalefet partilerine çatacağına gidip işçilerin grevini ziyaret etsin. Soma davasında gidip ailelerin yanında olsun, sizinleyim desin. Gerilimi azaltacak bir politika yürütsün” dedi.

YARGILAMALAR SİYASİ YAPILIYOR

Demirtaş, Samanyolu Grup Başkanı Hidayet Karaca ile tutuklu hakim, savcı ve polislerin hukuksuzluklara maruz kaldığını belirterek şunları ifade etti. “Ama’sız, ‘ancak’sız insan haklarını ve özgürlükleri savunmalıyız. Hidayet Bey için de söylüyorum tutuklu olan savcısı, hakimi, emniyet müdürü, polisi için de. Hangisine hukuksuzluk dayatılıyorsa bu suçtur. Tutuklu polisler içinde HDP’ye kelepçe takanlar da ama şu anda hukuksuz bir şekilde yargılanıyor ona karşı çıkmak zorundayız. Onun adil yargılanmasını savunmak zorundayız. Yargılamalar da siyaseten yapılıyor. “

İNANMAK İSTİYORUM

Demirtaş IŞİD’in Kobani baskınına ilişkin, “IŞİD’in Türkiye topraklarından sızmadığına gönülden inanmak istiyorum. Türkiye IŞİD’e karşı mücadeleci bir görüntü vermedi. IŞİD’in nereden sızdığı halen araştırılıyor. Bu konu hakkında birçok iddia var. Bazı iddialarda somut deliller de var. Çözüm arayışları sırasında bu saldırı dikkat çekici. Rojava ve Ankara arasında gerilimi arttırmak isteyenler var” dedi.

ÖZEL BİR TAVIR DEĞİL

yemin töreninde kendisi ve Celal Doğan dışında HDP’lilerin İstiklal Marşı’nı okumamasına dair soru üzerine Demirtaş, “Özel bir tavır, tartışılmış bir şey yok... ‘Kahraman ırkıma bir gül’ biz de mırıldandık... ‘İstiklal Marşı’nı zorla okuyacaksın’ diye bir şey mi var. Saygı gösterildi, arkadaşlarımız ayağa kalktı. ‘Nasıl okumazsın” diye linç kampanyası da yapılmasın” dedi.