BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.300,70
HABER /  SEÇİM

Demirtaş'tan samimi 'HDP oy oranı' itirafı

2015 genel seçimleri üzerine açıklama yapan HDP lideri Demirtaş, seçim anketleri sonuçlarına göre barajı geçme konusunda 'risk' taşıdıklarını itiraf etti.

Abone ol

Mersin ve Adana il başkanlıklarının bombalı saldırıya uğramasının ardından, Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 Haziran seçimlerine ilişkin kritik açıklamalar yaptı. Demirtaş, seçim anketleri sonuçlarına bakıldığında HDP'nin yüzde 10-12 bandında görüldüğü anket sonuçlarının bile hala 'risk taşıdığını', barajı geçme konusunda henüz net bir tablo oluşmadığını itiraf etti.

‘RİSK SINIRINDAYIZ’

'Barajı aştık' diyebilecekleri noktaya ulaşamadıklarını belirten Demirtaş, "12.5-13’ü bulmadan diyemeyiz. Bazı anketlerde 10.5-12 aralığında çıktı. Bu risk aralığıdır halen." dedi. Demirtaş, oylarının % 1-1.5 puan artması durumunda AK Parti'nin tek başına hükümet kuramayacağını ileri sürdü.

"ERDOĞAN YA ÖZÜR DİLEYECEK..."

Demirtaş, "Cumhurbaşkanı’nın sahaya çıkmasını engellemek için bir girişiminiz var mı?" sorusuna, seçim sonrası şikayetlerini AİHM'e götürebileceklerini belirterek 
"YSK ve Anayasa Mahkemesi’ne itirazlarımız var. Ama Cumhurbaşkanı’nı denetleyebilecek hiçbir makam yok. Ya kendisi özür dileyecek, ‘Ben hata yaptım, taraf tuttum’ diyecek. Ya da YSK ‘Bir dur’ diyecek. Ama söyleyemiyor. Daha önce oybirliği ile karar veriyorlardı, şimdi oyçokluğu ile karar alıyor. İtirazımız sürecek. Seçimler bittikten sonra şikâyetlerimizi nasıl değerlendireceğimizi tartışacağız, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götüreceğiz. TRT, RTÜK, YSK, bunlar en üst karar organları, ondan sonrası AİHM." diye yanıt verdi.

"SAÇMALIK BU"

Mersin il binasının bombalanmasıyla ilgili olarak, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "AKP’yi suçlamasınlar" yönündbeki ifadesini eleştiren Demirtaş, Başbakan'ın bu değerlendirmesini "Oldu, Saadet Partisi’ni suçlayalım. ‘Sayın Kamalak’tan açıklama bekliyoruz’ diyelim. Saçmalık bu..." diye karşıladı.

demirtas-balikesirde-konusuyor.20150520113725.jpg

"AKP İLE YÜRÜTEMEYİZ"

Seçim sürec,nde yaşananların çözüm sürecini olumsuz etkilediğini söyleyen Demirtaş, "AKP’nin çözüm sürecine geri dönmesi zor olacak. Güvenlik Yasası orada dururken, izleme heyetini nasıl kuracaklar, müzakereleri başlatabilirler mi? AKP ile yürütemeyiz." dedi.