BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.493,53
HABER /  POLİTİKA

Demirtaş'tan Öcalan talebi

KCK Davasını izlemeye gelen Selahattin Demirtaş Öcalan görüşmeleriyle ilgili konuştu.

Abone ol

Demirtaş, "Bunların bir kısmı örgüt üyeliğinden ceza alsalar bile, cezalarını neredeyse tamamlamış durumdalar. Yargı bürokrasisi ülkenin barışına destek vermek yerine sürekli gerilim yarattı, haksızlık hukuksuzluk yarattı" dedi.

Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesinde görülen KCK Ana davasındaki tahliye taleplerinin karara bağlanacağı duruşmayı izlemek üzere adliyeye gelen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş açıklamalarda bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Mahkeme salonlarının mahkeme olmaktan çok mezbahaneye döndüğünü ileri süren Demirtaş şunları söyledi:

"Resmen burada katliamlar yapıldı. Sadece Diyarbakır mahkemeleri değil, Türkiye'nin bir çok mahkemesinde hukuk yasa, anayasa, uluslararası sözleşmeler ayaklar altına alındı. Bugün artık adalet için beklemiyoruz. Adalet zaten infaz edildi, adalet katledildi. Bugün burada çıkacak olan tahliyeler, evet arkadaşlarımız özgürlüğü açısından çok değerlidir. Ama siyasi açıdan bizim açımızdan çok değeri yoktur. 4 yıldır haksız hukuk tuttuğunuz arkadaşlarımızı bıraksanız siyaseten bir kazanımı olmaz. Bunu 1- 2- 3 yıl önce yapsaydınız bir anlamı olurdu."

'YARGI, DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜĞE KATKI SUNMADI'

Mahkemelere hiç bir çağrı yapmadıklarını, bu saatten sonra bir beklenti içinde olmadıklarını vurgulayan Demirtaş, şöyle konuştu:

"Yalnız bu kararları veren mahkemeler ve savcılar bundan emin olsun, bu ülkede akan kana ve anaların ağlamasına fayda sundunuz. Siyaset olarak biz barış için, akan kanın durması için elimizden geleni yaparız ama, yargının bu ülkede demokrasi ve özgürlüğe tarihi boyunca katkı sunmadığı ortada iken, bu saatten sonra bir beklenti içinde değiliz. Yargı bürokrasisi ülkenin barışına destek vermek yerine sürekli gerilim yarattı, haksızlık hukuksuzluk yarattı. Arkadaşlarımızın bir kısmı örgüt üyeliğinden ceza alsalar bile cezalarını neredeyse tamamlamış durumdalar. Bütün arkadaşlar istinasız tahliye olmalıdır. Onun dışında hiç bir karar bizim için adil bir karar değildir. Beklentimiz odur."

'ÖCALAN'LA GÖRÜŞME RUTİN HALE DÖNMELİ'

BDP lideri Demirtaş, İmralı'ya ziyaretin gecikmiş bir ziyaret olduğunu, hükümetin yaklaşımları nedeniyle 1,5 aydır gidilemediğini savunarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz sabırlı davranıyoruz, sürecin ilerlemesi için metanetli davranıyoruz. Ciddi olduğumuz için, sürece samimiyetle yaklaştığımız için bu şekilde davranıyoruz. İmralı görüşmelerinde bu şekilde kriz olmaması lazımdır. Bundan sonra da süreç ilerleyecekse, sayın Öcalan'ın ailesi, avukatları ve siyasetçileri ile görüşmesi rutin hale dönmesi lazımdır. Milletvekili olarak istediğim cezaevine gidebiliyorum. İmralı Cezaevi de hukuki olarak aynı ise, oraya gitmek için Başbakan'ın, Bakanın iznine krizlere falan tabi olmaması lazımdır. Bundan sonra sürecin normalleşerek devam etmesi gerekiyor."