BIST 9.133
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,52
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Demirtaş'tan kritik Cizre açıklaması

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Cizre dönüşü İdil'de yaptığı açıklamasında "Bu çatışma 100 yıl da sürse PKK, PKK olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti de Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak orada duracak. " dedi.

Abone ol

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Cizre yürüyüşlerinin güvenlik güçlerince engellenmesinin ardından beraberindeki heyetle dönmek zorunda kaldığı İdil'de kritik açıklamalar yaptı.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş iki gün önce bakanlar ve HDP'li vekillerle birlikte Cizre'ye doğru yola çıktı ancak heyete izin verilmedi. Bunun üzerine Demirtaş ve HDP'li heyet İdil'e geri döndü.

"BU ÇATIŞMA 100 YIL DA SÜRSE..."

"Bu çatışma 100 yıl da sürse PKK, PKK olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti de Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak orada duracak. Olan genç insanlara olacak. 101. Yılda geleceğimiz nokta da yine bu nokta olacak. Bu noktadan müzakereye başlanacak." diyen Demirtaş, "AKP’nin yapmak istediği HDP’yi değersizleştirerek insanların demokratik siyasete umudunu kırmaya çalışmaktır. İşte bu dağın yolunu göstermektir. Gelin bakın Cizre’ye insanların neden dağa çıktıklarını anlarsınız. Biz insanları HDP’ye çekmeye çalıştıkça devletin politikaları insanları ısrarla dağa itiyor."sözleriyle hükümeti suçladı.

"BAŞTA ŞIRNAK VALİSİ OLMAK ÜZERE HEPSİNDEN HESAP SORACAĞIZ"

"Bugün kendini güçlü hissedenler dönüp geçmişe baksınlar. Başta Şırnak Valisi olmak üzere hepsinden hesap soracağız. 1 Kasım’a kadar inşallah sen yerinde olursun." diyen Demirtaş, "Cizre’ye nasıl ölüm emri verdiğini mahkemede anlatırsın. Hele iç işleri bakanlığı koltuğunda oturan memur, sizi Cizre’ye sokmayacağım diyor. İnsanın aklı bu kadar kıt olabilir mi?" ifadeleriyle geçici seçim hükümetinin İçişleri Bakanı Selami Altınok için çok sert konuştu.

"BÖYLE YAPA YAPA KENDİNİZİ BİTİRİYORSUNUZ"

Demirtaş, "Biz Cizre’ye giremedik diye, halkın hepsi AKP’li oldu. Siz böyle yapa yapa kendinizi bitiriyorsunuz." diyerek "AKP’nin kendi içinde bulunan akillerinin şapkalarını önüne koyup düşünmesi lazım." mesajını verdi. 

İşte o konuşmadan çarpıcı satırlar:

Bütün çabalarımız demokratik siyaset çerçevesinde çözüm olmak. Barış bizim için bir slogandan çok ötedir. Çok büyük bedellere rağmen barıştan vazgeçmedik

Beraber yaşanlar bir akşam komşusuna saldırır oldu. Sırf Allah onları Kürt yarattı diye saldırıya uğradılar. İşte bu ırkçılıktır. Bunun terör karşıtlığıyla alakası yoktur.

ekran-resmi-2015-09-11-10.55.45.png 

"ÇOK ŞÜKÜR 1 KİŞİYE SORUŞTURMA AÇILDI"

Parti binalarını yakmak, insanlara saldırmak protesto değil alçaklıklıktır. 400 yerde saldırıya uğradık. Saldırılar sonunda çok şükür 1 kişiye soruşturma açıldı. Bana soruşturma açıldı. TCK'nın bir maddesini hatırlattım diye bana soruşturma açıldı.

Cizre yanarken Bodrum'daki mutlu olabilir mi? İstanbul'daki Edirne'deki Cizre'ye sessiz kalırsa nasıl kardeşiz diyeceğiz

Bedeli ne olursa olsun canımızla öderiz diyenler şimdi nerede? Bedenimizi taşın altına koyduk. Barış böyle aranır diyoruz. Sorunlarımızı diyalog yoluyla çözme duruşumuzdan vazgeçmedik

"BARIŞA ÇOK YAKLAŞMIŞTIK"

Gelin beraber önce bu kanı durduralım. Çiller'dan daha sert politikalara sarıldınız. Silahla barışa ulaşılır mı? Silah er geç devre dışı kalır. Eller tetikten mutlaka çekilmeli. Bu savaşı uzatmanın kime ne faydası var. Ölümler olmayabilirdi, barışa çok yaklaşmıştık.

Cizre'de yaşananlar tesadüfen ortaya çıkmış asayiş meselesi değildir. Bu ölüm çarkının bitmesini istiyoruz. Halkımız bunun için bize oy verdi. Gençler silah kullanmasın, demokratik siyaset yapsın.

"BEN OLSAM CİZRE'DEKİ ÖZEL HAREKATÇILARI PKK'YA YARDIM YATAKLIKTAN TUTUKLARIM"

Ben ilk defa 30 yaşında nefes aldım olağanüstü hal dışında. Devletin 9 gündür Cizre'de yaptığı PKK propagandasını PKK 30 yıldır yapamadı. Ben olsam Cizre'deki özel harekatçıları PKK'ya yardım ve yataklıktan tutuklarım.

"YARALARI YİLEŞTİRMEDEN AMELİYATI YAPAMAZSINIZ"

Cizre yanıyorsa her yer yanıyordur. Yeniden barış masasına dönelim dediklerinde hemen olmayacak. Yaraları iyileştirmeden ameliyatı yapamazsınız. Önce kanı durdurmak zorundayız.

Parlamento olağanüstü duruma rağmen hala kapalı.

"JİTEM'Cİ ABİLERİNİZ ZAMANINDA..."

Gidin sorun emekli olmuşlarınıza, burada neler neler yaptılar sorun. JİTEM' ci abileriniz zamanında tabelamızı asamazdık Cizre'de..

"BİR HAVUZ MEDYASI VAR İSİM VERMEYECEĞİM"

Bir havuz medyası var isim vermeyeceğim. Kendileri yazıyorlar, kendileri okuyorlar.
Her iş yerine bu gazeteden 10 tane alacaksınız demişler zorunlu... Bir işadamı anlattı...
Bunları okuyan, ilgilenen yok... Üzülüyorlar insanlar onlara...

"SU BULUNAMAYAN CİZRE'DE HUZUR VARMIŞ!"

Su bulunamayan Cizre’de huzur varmış biz huzur bozmak için yola çıkmışız.
Bırak medyayı sen Cumhurbaşkanı olarak böyle konuşursan Cizre otobüsünü de durdururlar, yakarlar da…

Cizre’de yaşananlar, yaşatılanlar er geç ortaya çıkacak, bütün valiler şu an suç işliyorlar ve korkmuyorlar ‘nasılsa savcı da bizim hakim de bizim’ diyorlar…
Bir vali olarak yasa sana bu yetkiyi vermemiş sana, sokağa çıkma yasağı vermiyor sana.

"CEZASI 100 TL OLAN ŞEYİ KÜRTLERE ÖLÜM OLARAK ÖDETİYORLAR"

Normalde sokağa çıkmayı ihlal etmenin cezası 100 TL’dir… Cizre’de sokağa çıkmanın cezası idam, infaz… Sokağa çıkanı keskin nişancılar öldürüyor. Cezası 100 TL olan şeyi Kürtlere ölüm olarak ödetiyorlar.

Ölen sivil yok diyorlar. Listesi var ölenlerden birinin PKK militanı olduğunu ispatla istifa edeceğiz.

"SU GÖNDERELİM DİYORUZ İZİN VERMİYORLAR"

Sokağa çıkanı öldürerek sonuç alacağını düşünüyorsan en başa döneceksin demektir. Cizre’de silahlı militan var mı yok mu onu da bilmiyoruz, içeri de giremiyoruz, çatışma olmadan engel olalım diyoruz izin vermiyorlar. Su gönderelim diyoruz izin vermiyorlar.