BIST 8.774
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.238,07
HABER /  GÜNCEL

Demirtaş'tan Kobani dönüşü ilk açıklama

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Kobani dönüşü beklenen açıklama yaptı. Demirtaş, sınırın ötesinde yaşananları anlattı.

Abone ol

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Suriye’de IŞİD ile YPG güçleri arasındaki çatışmaların sürdüğü Kobani’nin komşusu olan Suruç’a gitti ve açıklamalarda bulundu.

"Kobani halkı er ya da geç kendi topraklarında özgürçe yaşayacak" diyen Demirtaş, Kürtlerin Türkiye için bir tehdit omadığının altını birçok kez çizdi.

ONURLU OLAN HERKES MÜCADELE EDECEK

Demirtaş, "Kobani IŞİD tarafından işgal edilirsen şehir savaşı yaşanacak. Kobani halkı en ya da geç kendi topraklarda özgürce yaşayacak. Önemli olan bu sürecin daha az sancıyla geleceğin kardeşlik ile inşa edilmesi ile sonuçlansın. Herkes bilmeli ki IŞİD Kobani’ye girerse biz asla ve asla Kobani IŞİD’in kontrolündedir demeyeceğiz. Onuru olan herkes IŞİD’e karşı mücadele edecek." dedi.

Sizler burada büyük bir insanlık duruşunu ortaya koyuyorsunuz. Burada insanlar kendi menfaatleri için değil Kars’tan İzmir’den buraya gelin IŞİD’e karşı tavır ortaya koyan ayrım gözetmeksizin bir halk tavır koyuyorsa bu mücadele kazanılmış demektir.

26162760.jpg

ABD'DEN SİZİ GURURLA İZLEDİK...

Biz geçen haftayı Amerika’da geçirdik oradan sizin burada yaptıklarınızı gururla izledik. "Biz bu vahşetten korkmuyoruz diz çökmüyoruz" dediniz. Halkımızla sizlerle gurur duyduk.

Türkler Türkiye için bir tehdit değil. Rojava’da yaşayan Kürtler Türkiye için bir tehdit değil. Ortak demokratik beklentiler çıkarlar uyuştukça sorunlarımızı çözmek daha kolay olacaktır. Buradaki insanlar sorun yaratmak için değil sorunları çözmek için buradalar. Burada bu kadar güvenlik gücü kendi halkına karşı kullanılmamalıdır.

DEVLETİN KUMANYA DAĞITMASI LAZIM

Burada sadece Kürtler yok. İstanbul, Türkiye'den gelen insanlar var, Araplar var. Şu saatten itibaren Türkiye Cumhuriyeti'nin hem PYD ile hem de burada sınır hattının güvenliği için IŞİD'in Kobani'yi kuşatıp Türkiye'ye giriş yapmalarını engellemesi lazım. Burada beklenen nöbet tutan insanlara devletin kumanya dağıtması lazımdır.

ASIL TEHLİKE IŞİD'TİR

Burada tehdit olan şuradaki IŞİD’dir. Bugün el ele verme günüdür. Bugün Kürt’ü yalnız bırakma  günü değil. Çok kritik saatlerden geçiyoruz. Biz konuşurken cephede savaş devam ediyor. Amerika ve Rusya’nın silahlarını ele geçirmiş olan IŞİD ilerliyor. Bu barbarlıktan kurtulmanın tek yolu hep birlikte birleşmektir.

BU BİR YALVARMA DEĞİLDİR

Umarım hükümette burada olanlar doğru okur. 2 yıldır devam eden bir süreç varsa onun devamını getirme günüdür. Barış böyle arazide kurulur. Sokakta meydanda alanda el ele verirsek mümkün olur. Barış masada olmaz el ele vererek olur. Kobani sınırında barışı inşa etmek tarihi bir kırılmayı engeller. Bu bir yalvarma değildir, minnet değildir. Tarihi direnişi hep birlikte yapalım ki tarihi birliği de oluşturma fırsatımız olsun.

İnsani değerleri savunan bu halkı yalnız bırakırsanız bir kendi başımızın çaresine bakarız ama siz ilkesizliğinizle sorgulanacaksınız.

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Kısa sürede demokratik sürecin adımlarını atacak güven ortamını oluştururuz. Bu kritik saatleri herkes doğru okursa sonuç almak kolay olacaktır. Burada direnen tüm halkımı çok yorulduğunuzu iliyoruz, buradaki arkadaşlarımızın sahiplenilmesi için herkesin Suruç’taki sivil direnişe destek vermesi lazım.

Her yerden halkımızın buraya seferber olup yorulanlarla nöbet değiştirmesi lazım.  Bu dayanışma moral ve teknik olarak önemlidir. Suruç’taki dayanışmayı güçlendirin biz de siyasetçiler olarak mücadelemize devam edeceğiz.