BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,99
ALTIN 2.315,59
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Demirtaş'tan flaş özerklik açıklaması!

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Viyana'dan sonra Lahey'de seçmenleriyle buluştu. Demirtaş 1 Kasım seçimleri ile iligli iddialı açıklamalarda bulundu.

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "özerklik talebinin, baskılara karşı sivil bir isyan olduğunu belirterek, silah yoluyla özerklik ilanını doğru bulmadığını" söyledi.

Demirtaş, Hollanda'nın Lahey kentinde bir grup gazeteciye açıklamalarda bulundu.

BBC Türkçe muhabiri Yusuf Özkan'ın haberine göre, Demirtaş, "Biz sadece Kürtlere özerklik istemiyoruz. Türk seçmene de özerklik vadediyoruz" dedi.

Özerklik sisteminin "Türkiyeli söylemini ve HDP'nin paradigmasını destekleyen" bir politika olduğunu ifade eden Demirtaş, "Anayasal garanti altına alınmadan işleyen bir özerklik sistemine de sıcak bakmadığını" belirtti.

Demirtaş, "silah yoluyla özerklik ilanını da doğru bulmadığını" sözlerine ekledi. BBC'nin haberine göre, HDP lideri, "Tabii ki kentlerde silah kullanılmasını, bazı yerlerde göstericilerin eline silah alarak 'özerklik ilan ettik' demesini doğru bulmuyorum. Bu bir sivil inisiyatiftir. Doğru olan tutum budur. Sivil alanda kalmasında her halükârda fayda görüyorum" diye konuştu.

Demirtaş ayrıca, "Bu şiddet yükselişi aynı düzeyde devam ederse ben sandıkların kurulabileceğini bile düşünmüyorum" ifadesini kullandı.

DURAN KALKAN'A YANIT

Demirtaş, PKK yöneticilerinden Duran Kalkan'ın, "HDP neyi başarmış ki, bize silah bırakma çağrısı yapıyor?" şeklindeki sözlerine ise,

"Hiçbir şey kazanmadıysa; bu çağrıyı yapabilecek kadar halkın desteğini alıp, özgüven kazandı" yanıtını verdi.

Demirtaş, PKK'ya yönelik çağrının "silah bırak" değil, "karşılıklı ateşkes ve masaya dön" çağrısı olduğunu söyledi.