BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,85
ALTIN 2.513,68
HABER /  POLİTİKA

Demirtaş'tan belgeyi açıklayın çağrısı

BDP lideri Demirtaş, Diyarbakır BDP İl binasında yapılan bir arama sonucunda ele geçirildiği iddiasına tepkiliydi.

Abone ol

Demokratik Toplum Partisi Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca bazı MİT görevlilerine yönelik başlatılan soruşturmaya ilişkin “Diyarbakır BDP İl binasında yapılan bir arama sonucunda ele geçen bir belge neticesinde bu operasyonun başlatıldığı söyleniyor ki bu bilgi, kesinlikle yanlış bir bilgi” dedi.

Demirtaş, Hakkari'de kaldığı otelde, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır BDP İl binasında yapılan bir arama sonucunda ele geçen bir belge neticesinde MİT operasyonun başlatıldığı iddialarının olduğunu belirten Demirtaş, “Bu bilginin kesinlikle yanlış bir bilgi, yalan bir bilgi olduğunu açıkça söylemek istiyorum” dedi.

Emniyet o belgeyi açıklasın

BDP Diyarbakır İl binasında arama yapıldığı sırada kendisinin de orada olduğunu belirten Demirtaş, şunları söyledi:

“Herkesin bunu net olarak bilmesi lazım. Söz konusu belgenin, yani İmralı'dan Kandil'e yazılmış bir mektubun, BDP İl binasında veya herhangi bir BDP'li de olmasının imkanı da yoktur. Başka türlü nasıl ele geçirdiklerini bizler bilemeyiz. Fakat muhtemelen MİT'e yönelik bir operasyonun zaten önceden hazırlığı yapıldığı için o belgeyi savcının dosyasına sunabilmek için Diyarbakır il binasında ele geçirilmiş gibi bir tutanak düzenlenmiştir. Söz konusu tutanaklarda da hiçbir parti yetkilimizin imzası yoktur, arama tutanaklarında. Ben de dahil orada bulunmamıza rağmen böyle bir bilgiden, belgeden kesinlikle söz edilmemiştir. Bilgisayarlarımızda veya başka bir yerde de böyle bir belgenin ortaya çıkma ihtimali yoktur. Bu belgenin nerede nasıl ortaya çıktığını ve ele geçirildiğini Diyarbakır Emniyeti açıklamalıdır.”

“Görüşmek hata değil suç değil”

“Bu operasyon da muhtemelen Suriye'ye yönelik bir müdahalenin ön hazırlığıdır” iddiasında bulunan Demirtaş, “Elbete Kürt sorunu da bu tartışmalarda bu operasyonlarda bir gerekçe haline getirilmiştir. Oslo ve İmralı görüşmeleri koz olarak kullanılmıştır. Bu da son derece çirkindir” dedi.

Sorunların diyalogla çözülmesinin doğru olduğunu belirten Demirtaş, “Eğer savcı bu meseleyi ille de soruşturacaksa şunu soruşturmalıdır. Madem bu kadar diyalog, müzakere yürütünüz bu sorunu neden çözmediniz? Nerede hata yaptınız, nerede yanlış yaptınız, görevinizi nerede ihmal ettiniz? soruşturacaksa illa orayı soruştursun. Siyaset kurumu özeleştiri verecekse, AKP gerçekten de hata yaptığını söyleyecekse neden müzakerede diyalogta sonuç almadı çıkıp onu açıklasın. Yoksa görüşmek hata değil suç değil” diye konuştu.

MİT Kanunu'nda değişiklik teklifi

MİT Kanunu'ndaki değişiklik teklifini de değerlendiren Demirtaş, şöyle konuştu:

“Şimdi ortaya çıkan bir kriz vesilesiyle kişiye özel bir kanun, kişiye özel bir düzenleme de doğru değildir. Mesele MİT mensuplarının kurtarılması meselesi değildir. Mesele üç, dört kişinin kurtarılması meselesi değildir. Eğer bir düzenleme yapılacaksa özel yetkili mahkemelerin tümden kaldırılması konusunda bir düzenleme yapılmalıdır. Bu nedenle tek kişiye yönelik düzenlemeleri hükümet kesinlikle gündeminden çıkarmalıdır. Genel olarak Özel Yetkili Mahkemelerin, Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılması gibi demokratikleşmeye, ülkenin hukuk sistemini güçlendirmeye hizmet edecek formülasyonlar üzerinde durulmalıdır” dedi.