BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.491,75
HABER /  GÜNCEL

Demirtaş'tan AK Parti'ye çözüm süreci bombardımanı!

Hükümetin çözüm sürecindeki tutumunu eleştiren Demirtaş, "Sanki bir gözlemci heyetinin İmralı'ya gitmesi hükümet tarafından verilmiş bir taviz olarak algılanıyor." dedi.

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecine ilişkin izleme heyetinde yer alan isimlerin belirlendiği iddialarıyla ilgili, "Bu konuda hükümetle belli bir mutabakata varılmıştır, gözlemci heyet gidecek, netleşmemiş olan isimlerdir" dedi.

Demirtaş, Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda bazı siyasi parti ve kuruluşlarla oluşturulan "Kürdistan Seçim İttifakı" toplantısına katıldı.

Burada gazetecilerin sorularına yanıtlayan Demirtaş, sürecin, katkı sunma niyetinde olan herkese açık olması gerektiğini belirtti.

"SANKİ GÖZLECİ HEYET BİR TAVİZMİŞ GİBİ ALGILANIYOR"

Demirtaş, çözüm sürecine ilişkin izleme heyetiyle ilgili şunları söyledi:

 "16 kişilik bir isim listesi falan yok. Bu konuda bir netleşme yok. İmralı'ya gözlemci heyet gitmesi veya görüşme amacıyla bir heyetin gitmesi, hükümet tarafından o kadar olağanüstü bir şeymiş gibi kamuoyuna yansıtılıyor ki biz bundan rahatsızız. Müzakerelerin ruhu gereği, bunlar çok olağan şeylerdir. Sanki bir gözlemci heyetinin İmralı'ya gitmesi hükümet tarafından verilmiş bir taviz olarak algılanıyor. Hükümet bunu alelacele inkar etme, reddetme yoluna gidiyor. Bu çok rahatsız edicidir. Bundan daha normal ne olabilir? Heyetler tabii ki gidecek, tartışma yürüyecek."

"Madem silahlar devre dışı kalıyor, çok şükür ki silahlar konuşmuyor o halde konuşması gereken insanların önüne neden bu kadar engel konuluyor? Başka siyasetçiler de İmralı'ya gitsin, gözlemci heyetler, aydınlar, yazarlar, gazeteciler gitsin" diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

"Çözüm sürecine katkı sunmak niyetinde olan destek sunmak isteyen fikri olan herkese açık olmalı bu süreç, dolayısıyla bunun böyle alelacele hızlı bir şekilde yalanlanmasını da ben doğru bulmuyorum. Bu konuda hükümetle belli bir mutabakata varılmıştır, gözlemci heyet gidecek, netleşmemiş olan isimlerdir. Bu gizlenecek, saklanılacak, utanılacak ayıp bir şey değil, dolayısıyla hükümet temsilcilerine buradan hatırlatmak istiyorum, yasak, ayıp, gayri meşru bir şey yapıyorsak açıklamayalım. Ama biz son derece haklı meşru, doğru bir iş yaptığımız kanaatindeyiz. Halkımıza açıklamayacağımız hiçbir şey de yoktur. Gözlemci heyet de hükümet ile aylar önce vardığımız bir mutabakatın sonucu olarak İmralı'ya elbette ki gitmelidir, biz de isimler de inşallah en kısa netleşir diye bekliyoruz"

Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın nevruzda görüntülü mesaj vereceğine dair tartışmalarla ilgili de "Heyetimiz İmralı'ya gitmeden bunları öğrenmek çok mümkün görünmüyor. Tabii ki sayın Öcalan'ın dışarıyla doğrudan temas kurmasını çok önemsiyoruz. Görüntülü, sesli olur. Bu kamuoyu üzerinde daha ağırlık bir etki yaratır diye düşünüyoruz. Fakat sonuçta bizim verebileceğimiz bir karar değil, önümüzdeki günlerde heyetimiz muhtemelen gidecek gidince hep birlikte öğrenmiş olacağız" diye konuştu.

"FARKLILIKLARIMIZLA EŞİT OLACAĞIZ"

DBP, Demokratik Toplum Kongresi, Azadi Hareketi, Devrimci Demokrat Kürt Derneği ve ÖSP ile "Kürdistan Seçim İttifakı" oluşturduklarını dile getiren Demirtaş, 7 Haziran'da HDP çatısı altında seçime gireceklerini aktardı.

HDP'nin kucaklaşma ruhuyla bütün ezilenleri bir araya getirmeye çalıştıklarını savunan Demirtaş, "Oluşturulan ittifakla çok güçlü sonuçlar elde edeceğinize inanıyorum. Kimliğimizden dolayı Kürt, Türk, Ermeni, Arap, Çerkez, Laz, Mıhelli olduğumuz için aşağılanmak istemiyoruz. Başımız açık, kapalı, Alevi, Sünni, Süryani, Ezidi olduğumuz için bu topraklarda artık horlanmak istemiyoruz. Bu topraklarda, öz vatanımızda artık parye yerine köle yerine konulmak istemiyoruz" dedi.

Seçimden sonra kurulacak iktidarın kendi oluşturdukları ittifak gibi olması gerektiğini sözlerine ekleyen Demirtaş, "Yeni bir iktidar olacaksa işte bu masadaki ve bu masadakileri destekleyenler gibi renkli, çok sesli, kültürlü, inançlı olacak. Tıpkı vatanımız, bu topraklar gibi binlerce yıldır renkliyiz, çeşitliyiz, farklıyız. Farklılıklarımızla eşit olacağız" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, oluşturdukları ittifakın herkese açık olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından hazırlanan 12 maddelik seçim bildirgesi Türkçe, Kürtçe ve Zazaca okundu.