BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,73
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Demirtaş'ın iddiasına jet yalanlama

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Kur'an-ı Kerim iddiasına Diyanet'ten cevap gecikmedi.

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanlığı, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın miting alanında gösterdiği Kürtçe Kur’an mealinin Diyanet tarafından değil bir vakıf tarafından basıldığı ve Erdoğan için alel acele bir tane meal hazırlandığı iddiasına cevap verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Yüksel Salman, Kürtçe Kur'an-ı Kerim'in tek nüsha olarak basıldığı ve tek bir yayınevine ait olduğu iddialarını yalanladı. Salman, kitabın basım kararının 2015 Ocak ayında alındığını ve basım işleminin tamamının Nisan ayı içerisinde tamamlandığını açıkladı.

Dr.Yüksel Salman, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hizmetleri üzerinden polemik yapılmasının ve spekülasyon üretilmesinin üzücü olduğunu belirterek, “İftiralar kurumuzu inciticiyor" dedi.

Kur'an-ı Kerim'in Kürtçe basımına yönelik işlemin 5 yıl önce başlatıldığını belirten Salman, "Diyanet İşleri Başkanlığı, 2015 yılı Ocak ayı itibarıyla bu kitabın basımı kararını Yayın Kurulu'nda almıştır. Bu süreç içerisinde grafik tasarım çalışmaları devam ettikten sonra basım süreci Nisan ayı içerisinde tamamlanmıştır. Nisan ayında 10 bin adet basımı gerçekleştirilmiştir ve halkımızın istifadesine sunulmuştur. Kitabın tek nüsha olarak basıldığı, bir yayın evine ait olduğu noktasındaki bilgi kesinlikle doğru değildir, gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.

kurtce-kuran.jpg

Nisan ayı ortasında kitabın adet basımının tamamlandığını vurgulayan Salman, "Malum bir kitabın öyle hazırlanması, basımı uzun bir süreci gerektirir ve 3-5 gün içerisinde bunun tamamlanması mümkün değildir Ama Kürtçe mealin tamamı, 10 bin adet basımı Nisan ayı içerisinde tamamlanmıştır" diye konuştu.

"7 BİNİ DAĞITILDI, 3 BİNİ HAZIR BEKLİYOR"
Basımdan sonra talep olup olmadığına açıklık getiren Salman, "Şu anda 10 bin adet baskının 7 bin adedi illerimize dağıtılmaktadır, 3 bin adedi de Diyanet İşleri Başkanlığımızda tutulmaktadır, ihtiyaç olan yerlere gönderilecektir. Diyanet İşleri Başkanlığımız şu anda 15 dilde Kur'an-ı Kerim tercümesini, mealini halkımızın istifadesine sunmaktadır" ifadelerini kullandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın küresel ölçekte hizmet verdiğini belirten Salman, yapılan hizmetlerin çoğunluğunun daha önceden planlandığının altını çizdi. Salman, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hizmetleri üzerinden bir polemik üretilmesinin ve özellikle yanlış bir bilgi üzerinden Diyanet'i suçlayıcı ifadeler kullanılmasının son derece incitici olduğunu söyleyerek, bu durumun 120 bin personeli olan Diyanet Teşkilatını üzdüğünü ve bunların kabul edilemeyeceğini ifade etti.

kuran.20150508073700.jpg

"ÜCRETSİZ HALKIMIZIN HİZMETİNE SUNULACAK"
Kürtçe Kur'an-ı Kerim isteyen her Kürt vatandaşının talep etmeleri halinde bunu illerdeki müftülüklerden temin edip edemeyeceğini sorulması üzerine Salman, "Şu anda dağıtımı sürecimiz devam ediyor. 10 bin Kur'an-ı Kerim zaten ücretsiz dağıtılmak üzere basılmıştır. Ayrıca satışa sunulmak üzere şu anda işlemler Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü üzerinden devam etmektedir. Kürtçe Kur'an-ı Kerim meali şu anda ücretsiz olarak halkımızın istifadesine sunulacak" yanıtını verdi.
Salman, basılan 10 bin adet Kürtçe Kur'an-ı Kerim'in nisan ayının ilk haftasından itibaren Diyanet'in depolarına girmeye başladığını ve ay sonuna doğru ise tamamının teslim edildiğini kaydetti. Bu konuda yapılan spekülasyonlardan Diyanet İşleri Başkanlığı olarak rahatsızlıklarını dile getiren Salman, "Bu tahmin ediyoruz ki son zamanlarda Diyanet İşleri Başkanlığımızla ilgili yapılan spekülasyonların bir parçasıdır" dedi.

Diyanet'in 4 kıtada hizmetler yürüttüğünü belirten Salman, milletin bu hizmetlerle iftihar ettiğini söyledi.

uran.jpg