BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.439,91
HABER /  POLİTİKA

Demirtaş'ın bu sözlerine Bahçeli ne diyecek?

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Habertürk'te katıldığı canlı yayında gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Habertürk'te Belkıs Kılıçkaya'nın programında çözüm sürecine dair soruları yanıtladı.

Milliyetçi olmadığı söyleyen Demirtaş Bahçeli'nin milliyetçilik anlayışını eleştirdi.

Demirtaş, ''Milliyetçi değilim. Olsam söylemekten gocunmam. Milliyetçi olmak facia değildir. Türkiye'de milliyetçilik farklı boyuta ulaştı. Ben Kürt olarak Lazla, Arapla, Çerkezle aynı hakka sahip olmak istiyorum. MHP'nin milliyetçiliğini geçmişle kıyasladığımızda ırkçılık yaptığını görüyoruz. Türklük üst kimliktir diyorlar ama pratikte Türkçe dışında kimse eğitim yapamaz diyorlar. Yani MHP pratikte ırkçılık yapıyor.'' dedi.

Bazı çevrelerin PKK'nın çekilmesine bir anlam veremediği yorumlarının olduğunu söyleyen Demirtaş, '' Türkiye'de bazı Kürt çevreleri bazı kendisine solcuyum diyen çevreler PKK neden çekliyor anlamıyoruz diyorlar. Bunlar istemiyor. Silahlar neden susmuyor diyen çevreler şimdi ne değişti PKK neden geri çekilme kararını alabiliyor diye süreci bulandırmaya çalışıyor. Sorun silahsız şiddetsiz şekilde çözülsün. Sorun ne olursa olsun konuşarak çözmek istiyoruz.'' dedi.

İşte BDP'li Demirtaş'ın konuşmasından satır başları;

ŞİVAN PERWER KENDİSİNİ RAHAT HİSSETMESİ GEREKİR

Mesela Şivan Perwer Diyarbakır'a gelmekte güçlük çekiyor. Öcalan'ın bir mektupta kendisinde söz etmesini istedi. Şivan Perwer sanatçıdır. Halk ozanı kimliğiyle de herkesin gönlünde saygı bağı vardır. Siyasetçi olarak hareket etmek istiyorsa onun için adım atması lazım. Amaonun sürgün edildiği topraklara dönmesi konusunda engel çıkaran biz miydik? Sunni bir engeldir. Kendisini rahat etmesi gerekir. Bizden destek isteyen insanların bizim resmi olarak görüşmesi lazım.

CHP SÜRECİ DESTEKLERSE MEMNUNİYET DUYARIZ

CHP bu süreci desteklemek istiyorsa bundan memnuniyet duyarız. BDP bir kirli senoryanın parçasıymış gibi davranıp bu şekilde ortalığı bulandırmak yaklaşımı doğru değil.

Toplumun önemli kısmı akan kanın durmasını istiyor. Ana muhalefet partisi kritik eşik haline geldi. Bilgilenmek istiyorlarsa kendilerine aktarmaya hazırız. Ama bunu kabul etmediler. Gerekçeleri yoktu. Onlar hükümetin resmi bilgilendirmesini bekliyordur belki. Destek vermezlerse bu süreçte BDP olarak demokrasinin çıtasını yükseltmek için çalışacağız.

MİLLİYETÇİ DEĞİLİM AMA OLSAM SÖYLEMEKTEN GOCUNMAM

Milliyetçi değilim. Olsam söylemekten gocunmam. Milliyetçi olmak facia değildir. Türkiye'de milliyetçilik farklı boyuta ulaştı. Ben Kürt olarak Lazla, Arapla, Çerkezle aynı hakka sahip olmak istiyorum. Bunu milliyetçilik kavramı kapsamında olduğunu düşünüyorum. Irkçılık faşizm başka bir şeydir. Ben Kürtlerin Orta Doğu'da bağımsız devlet kurma düşüncesine karşı değilim. Bağımsız devletle ulus devlet arasında fark vardır. İnsanlar kendi kültürüne anadiline toprağına türküsüne yemeğine sahip çıkabilir. Bunlardan kopmamalıdır. Onu hissederken başka türkülerden, yemeklerden nefret edemez.

LAHMACUN KÜRT YEMEĞİ DİYE YASAKLANDI

Türkiye'de bir ara lahmacun Kürt yemeği diye yenilmiyordu. MHP'nin milliyetçiliğini geçmişle kıyasladığımızda ırkçılık yaptığını görüyoruz. Türklük üst kimliktir diyorlar ama pratikte Türkçe dışında kimse eğitim yapamaz diyorlar. Yani MHP pratikte ırkçılık yapıyor.

AKİL İNSANLAR HEYETİ

Akil İnsanlar Heyeti içinde Kadir İnanır, Hülya Koçyiğit, Lale Mansur, Orhan Gencebay, Yılmaz Erdoğan gibi önemli isimler var. Bu insanların hep sanatlarını izledik. Kişi olarak kişiliğine lafım yok ama yaptıkları sanatla çözüme katkı sunmuş sayılmaz. Kadir İnanır'ın farklılığı var. Bu insanların Akil İnsanlar Komisyonunda olmaları önemli.

Herbiri birbirinden farklı sanatı ile topluma mal olmuış kişilerdir. Kişilikleri değerlidir yaptıkları işler söyledikleri sözler eleştirilebilir. Bu saatten sonra geçmişte şunu söylemiş demek önemli değil. Yılmaz Erdoğan'da Hakkarili sanatçı olarak emenim ki sorun yaşayarak sanatçı haline gelmiştir. Akil Adamlar heyetinin sürecin normalleşsine katkıları oldu.