BIST 8.748
DOLAR 32,34
EURO 35,14
ALTIN 2.241,33
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Demirtaş yeniden aday mı olacak HDP tabanın ilginç talebi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın aday olmayacağını açıklamasından sonra HDP'de yeni eş başkan arayışı sürüyor. HDP'nin yaptığı anketlerde HDP tabanı Demirtaş dışında bir isim istemiyor. Demirtaş yeniden aday olacak mı?

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın partisinin 3’üncü Olağan Kongresi’nde aday olmayacağını açıklamasından sonra yerine kimin aday olacağı ile ilgili tartışmalar sürüyor. HDP’nin 8 ilde yaptığı bölge konferanslarından sonra 22 Ocak’ta yapacağı MYK toplantısında hem Demirtaş hem de eş genel başkanlık konusunun konuşulacağı belirtildi.

4 Kasım 2016 tarihinden beri Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, 11 Şubat pazar günü yapılacak HDP 3’üncü Olağan Kongresi’nde aday olmayacağını mektupla parti yönetimine bildirmesinden sonra eş genel başkanlık için bazı isimler ön plana çıkarılırken, HDP’nin ikisi Marmara Bölgesi’nde olmak üzere sekiz ilde yaptığı bölge konferansların sonuncusu bugün Adana’da düzenlendi.

EŞ BAŞKANLIK İÇİN İSİM İSTEDİLER: Parti tabanına, ‘Nasıl bir HDP görmek istiyorsunuz’ ve ‘HDP’nin önümüzdeki dönemde öncelikleri neler olmalıdır’ sorularının yöneltildiği ve yanıtların alındığı konferanslarda, eş genel başkanlık için isim önermelerinin gündeme getirilmediği belirtildi.

Söz konusu konferanslarda eş genel başkanlık için isim öneren parti tabanı, bu önerilerini bağlı bulundukları il ve içe yönetimi ile parti yönetimine bildiriyor. Yapılan toplantılarda, eş genel başkanlık için bugüne kadar sadece Demirtaş’ın isminin gündeme getirildiği öğrenildi.
Türk erkek eş genel başkan ihtimali.

DEMİRTAŞ'IN İKNA EDİLME İHTİMALİ VAR

Eş genel başkan adayı olmayacağını bildiren ve ardından yaptığı açıklamada “Bugüne kadar hiçbir göreve aday olmak suretiyle gelmedim. Her zaman ortak konsensüs ve ortak önerilerle görev aldım” diyen Demirtaş’ın, yeniden aday olması için ikna edilmesinin tabandan gelen baskı üzerine gündeme getirilebileceği öğrenildi. Daha önce de iki kez aday olmak istemeyen, ancak ikna edilerek, aday gösterilen Demirtaş’ın tekrar ikna edilmesiyle aday olmasının planlandığı öğrenildi.

HDP TÜZÜĞÜNDE SORUN YOK

Öte yandan 22 Ocak pazartesi günü bölge konferanslarının sonuçlarının değerlendirileceği MYK’da, eş genel başkanlık konusunda Demirtaş’ın ikna edilememesi durumunda farklı bir yöntemin tartışılabileceği de öğrenildi. Erkek eş genel başkanı Kürt, kadın eş genel başkanı Türk olan HDP’nin 11 Şubat’taki kongrede bunu değiştirebileceği belirtildi. Kadın eş genel başkanın Kürt, erkek eş genel başkanın ise Türk olabileceği öğrenildi. HDP’nin tüzüğünde bu konuyla ilgili sorun olmadığı kaydedildi.