BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Demirtaş Öcalan'a nasıl ayar verdi?

Akşam yazarı Kurtuluş Tayiz, Selahattin Demirtaş'ı İmralı zabıtlarını basına sızdırmakla suçladı.

Abone ol

Akşam gazetesi yazarı Kurtuluş Tayiz, Selahattin Demirtaş'ın İmralı zabıtlarını basına sızdırarak Öcalan'a ayar verdiğini iddia etti.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın tarihin en kısa süren grup toplantısında söylediği “Sayın Recep Tayyip Erdoğan seni başkan yaptırmayacağız” sözleri tartışılıyor. Hükümete yakın isimlerden Tayiz, Demirtaş'ın bu çıkışını bugünkü köşesinde kaleme aldı.

Abdullah Öcalan’ı “bebek katili” yapan aklın şimdi Demirtaş’a akıl hocalığı yaptığını savunan yazara göre, Demirtaş başkanlığa değil, Erdoğan ve Öcalan’ın mimarı olduğu Türkiye’nin büyük barışına karşı.

GÖRÜŞME NOTLARINI SIZDIRAN EKİBİN BAŞINDA DEMİRTAŞ VARDI

Demirtaş'ın başkanlığa karşı olmasının samimi olduğunu yazan Tayiz, 2 yıl önce İmralı'da yaşanan bir olayı köşesine taşıdı. Yazara kulak veriyoruz:

"(...)Çünkü Demirtaş iki yıl önce İmralı zabıtlarını tam da bu yüzden sızdırdı. İmralı görüşmelerinin sızdırılma nedeni Abdullah Öcalan’ın “Tayyip Bey’in başkanlığını destekleriz” sözleriydi. O zabıtları sızdırarak, Öcalan’a ayar vermeye çalıştılar.
İmralı zabıtlarında yer alan o diyaloglara tekrar dikkat çekmek istiyorum; Sırrı Süreyya, “asıl meseleye gelelim” dercesine konuşmaya şöyle başlıyor: “Başkanım her şeyi konuştuk. Bir de başkanlık meselesi var. Kamuoyu bu konuda çok hassas. Osman Kavala’nın size selamları var. Totaliter bir yapıya dönüşmesinden endişe ediyorlar.
Sırrı Süreyya Önder’in “selamını” götürdüğü Osman Kavala aslında siyasi bir aktör değil. Ne particiliği, ne siyasi bir geçmişi var. Ama bizim bilmediğimiz bir etkisi veya gücü olmalı ki, İmralı heyeti tarafından bu kişinin “selamı” Öcalan’a iletildi ve İmralı’ya “Başkanlığa karşıyız” mesajı verildi.

ÖCALAN BAŞKANLIK SİSTEMİNE DESTEK ÇIKTI

Abdullah Öcalan’ın yanıtı ise şöyle: “Başkanlık sistemi düşünülebilir. Biz Tayyip Bey’in başkanlığını destekleriz. Biz AKP ile bu temelde bir başkanlık ittifakına girebiliriz.
Abdullah Öcalan, kendisine iletilen “selamı” yeterince anlamadığı için olsa gerek, bu sözleri, “AKP-İmralı kirli pazarlığı” olarak HDP tarafından basına sızdırıldı. Öcalan’a darbe niteliği taşıyan bu görüşme notlarını sızdıran ekibin başında ise Demirtaş bulunuyordu. Ve bu bilinçli sızdırmanın gerekçesi ise “Öcalan’ın imajını düzeltme, elini güçlendirme!” Burası biraz komik ama gerçek; Kürt siyaseti içinden Apo’ya yönelik her darbe girişimi nedense “Öcalan’ın elini güçlendiriyoruz” biçiminde açıklanıyor. Apo’ya darbe yapıp, “elini güçlendiriyoruz” diyorlar. "