BIST 9.080
DOLAR 32,41
EURO 35,05
ALTIN 2.328,51
HABER /  GÜNCEL

Demirtaş Kandil'den mesaj getirdi

Öcalan'ın mektubunu Kandil'e götüren Demirtaş, Erbil'e dönerek görüşülen konuları ve PKK'daki kafa karışıklığını anlattı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Öcalan ile gerçekleştirilen dördüncü İmralı görüşmeleri sonrası Öcalan'ın terör örgütü PKK'nın çekilme sürecine dair yol haritasını verdiği tahmin edilen mektubu Kandil'e götüren Demirtaş Erbil'e döndü.

Çekilme sürecinde yasal güvence isteyen PKK'nın Öcalan'ın mektubundan sonra karar alma aşamasına geleceğini söyleyen Demirtaş, 3-4 güne kadar cevabın geleceğini açıkladı. Demirtaş Kandil'in AK Parti'nin üslubundan rahatsız olduğunu belirterek çekilmenin de yüzde 100 olacağını söylemenin mümkün olmadığını açıkladı.

Abdullah Öcalan’ın mektubunu  ulaştırmak için Kandil’e giden BDP heyeti döndü. ANF'nin haberine göre Kandil'de tartışmalar yaptıklarını söyleyen BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, “Evet, umutlu bir tartışma yürüyor; ama şu da var. Bu işin gerçekten kolay olmayacağı ve KCK’nin kararlaşma konusunda çok rahat olmadığı da yaptığımız görüşmede ortaya çıktı” dedi.

Abdullah Öcalan’ın Kandil'e yazdığı ikinci mektubu yerine ulaştırmak için iki gün önce Kandil'e geçen BDP heyeti, dün akşam saat 21.00 sularında Erbilr’e döndü. BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den oluşan heyetin bir süre daha bölgede kalması ve bir takım görüşmeler yapması bekleniyor.

ÖCALAN’IN EL YAZISI MEKTUBUNU VERDİLER

Kandil’deki görüşmeye ilişkin Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) açıklamalarda bulunan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın el yazısı mektubunu kendi elleriyle teslim ettiklerini söyledi.

Kandil'de yaklaşık bir gün boyunca tartıştıklarını söyleyen Demirtaş, görüşmeye ilişkin olarak şunları söyledi: “Hem İmralı Adası'nda Sayın Öcalan ile yaptığımız tartışmaları sözlü olarak aktardık. Sayın Öcalan’ın bu sürece dair beklentilerini, kaygılarını detaylı bir şekilde paylaştık. Hem de kendi el yazısıyla yazmış olduğu mektubu kendilerine teslim ettik. İki üç gün kendileri değerlendirme yapacaklar. Muhtemelen mektuba bir cevap yazmaları gerekiyor. 3 gün bilemediniz 4 gün sonra bu mektup heyetimiz aracılığıyla tekrar Sayın Öcalan’a ulaştırılacak.”

KANDİL GÖRÜŞMELERİ CİDDİYE ALIYOR 

Demirtaş, Kandil’den edindiği izlenimi de şöyle anlattı: “Burada KCK’li yetkililer ile yaptığımız görüşmelerde onların yaklaşımında şunu görüyoruz. Gelişmeleri çok ciddiye alıyorlar, ciddi izliyorlar, ciddi tartışıyorlar, ciddi değerlendiriyorlar. Sayın Öcalan’ın çağrılarına, yaklaşımlarına ve önerilerine de çok değer biçiyorlar. Evet umutlu bir tartışma yürüyor ama şu da var. Bu işin gerçekten kolay olmayacağı ve KCK’nin kararlaşma konusunda çok rahat olmadığı da yaptığımız görüşmede ortaya çıktı. Tabi sonuçta kararlarını kendileri verecekler.”

‘SÜRECE İLİŞKİN İSTEYEN HERKESE BİLGİ VERMEYE HAZIRIZ’

BDP olarak hem İmralı’da Öcalan’la, hem hükümet yetkilileriyle, hem de KCK'lılarla görüştüklerini ve bu üçlü arasında bir trafik yürüttüklerini söyleyen Demirtaş, isteyen herkese de devam etmekte olan sürece ilişkin olarak bilgi vermeye hazır olduklarını belirtti.

Parlamento'da böylesi bir bilgilendirme yapmanın önemine dikkat çeken Demirtaş, şunları söyledi: “Bunu şu nedenden dolayı önemsiyoruz. Bu aslında iktidarın, süreci yürütmek zorunda olan hükümetin sorunu; ama biz BDP olarak sürecin meşruiyetinin güçlenmesi açısından şeffaflığın ve katılımcılığın önemli olduğunu düşünüyoruz ve destek sunması gereken bütün partilerin desteğini sunması gerektiği kanaatindeyiz.”

DEMİRTAŞ VE ÖNDER BAŞBAKAN BARZANİ İLE GÖRÜŞTÜ

Kandil Dağı'nda Abdullah Öcalan'ın mektubunu KCK yöneticilerine teslim eden ve cevap bekleyen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreya Önder, bu sabah saatlerinde Erbil'de Irak Kürdistan Bölgesi yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüştü.

Yaklaşık 2 saat süren görüşmede, Demirtaş ve Önder, çözüm süreci konusunda Barzani ile bilgi alışverişinde bulunarak, İmralı adasında Öcalan ile Kandil'de KCK yönetimi ile yaptıkları görüşmeler hakkında da Barzani'ye bilgi verdi.

BDP lideri Demirtaş ve Milletvekili Önder'in bugün akşam saatlerinde de Parlamento Başkanı Erselan Bayaliz ile görüşeceği ifade edildi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Önder'in Kandil ile yapacakları görüşme sonucu mektubun cevabını bekleyip beklemeyeceklerine sonra karar verecekleri ifade edildi.

"KANDİL AKP’NİN ÜSLUBUNDAN RAHATSIZ"

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yaptığı açıklamada, heyetin Kandil temasları değerlendirildi.

Demirtaş, Kandil’den edindiği izlenimi şöyle aktardı: “KCK yetkilileri Sayın Öcalan’a sonuna kadar bağlı olduklarını ve onun kararlarını dikkate alacaklarını söylediler. Ama AKP’nin kullandığı dilden rahatsız olduklarını da açıkça söylediler.”

"AKP ESKİ YAKLAŞIMIN ÇOK ÖTESİNE GEÇMEDİ"

Hassas ve kritik bir süreçten geçildiğini, bu süreçte herkesin gereken hassasiyeti göstermesi ve üzerine düşeni yapması gerektiğine dikkat çeken Demirtaş, “AKP hükümeti sorunun tartışılmasında ve ele alınışında eski yaklaşımın çok ötesine geçmedi, ciddi bir değişikliğe gitmedi. KCK’li yetkililer de özellikle bundan dolayı kaygılılar” diye konuştu.

"MESELE AKP’YE GÜVEN DEĞİL"

Kandil'in karar vermede zorlandıklarını açıkça dile getirdiklerini söyleyen Demirtaş, AK Parti hükümetinin güven verici mesajlar vermesinin karar verme sorumluluğu bulunanların elini güçlendireceğinin altını çizdi.

Parlamento'da komisyonların ve Akil İnsanlar Komisyonlarının kurulmasının önemli olduğuna vurgu yapan Demirtaş, bazı konuların yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulmasının önemine dikkat çekti. "Bu sürece destek AKP’ye veya BDP’ye destek anlamına gelmiyor” diyen Demirtaş, “Bu sürece destek halkın barış ve demokrasi umuduna destektir. Halkın kardeşlik umuduna destektir” şeklinde konuştu. Meselenin AKP’ye ve onun politikalarına güven olmadığını kaydeden Demirtaş, önemli olanın bu süreçte kendine ve mücadelesine güvenmek olduğunun altını çizdi.

CHP ve MHP’yi ima ederek konuşan Demirtaş, “Kendine güvenmeyenler AKP’ye ve onun politikalarına bakıp değerlendirme yapıyorlar. Meseleyi getirip AKP’ye güven veya güvensizlik noktasında tıkıyorlar. Mesele AKP’ye güvenip güvenmemek değil, mesele kendine ve mücadelesine güvenmektir” dedi.

ŞİMDİLİK GERİ ÇEKİLME KESİN OLACAK DİYEMEYİZ

Yaptıkları görüşme sonucunda "kesinlikle yüzde 100 geri çekilme vardır" demenin yanlış olacağını söyleyen Demirtaş, "Bu konuda en fazla Kandil’in bir karar alma süreci içinde olduğu söylenebilir" dedi. Öcalan’ın gönderdiği mektuba Kandil’in iki üç gün içinde cevap vereceğini kaydeden Demirtaş, kendilerinin KCK’den gelecek olan mektubu bekleyeceklerini ve mektubu aldıktan sonra Ankara’yı ve İmralı’yı ziyaret edeceklerini belirtti.