BIST 9.687
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.505,75
HABER /  POLİTİKA

Demirtaş ilk kez Kürtçe konuştu

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Nevruz etkinliklerine katılmak için Yüksekova'daydı. Demirtaş ilk kez Kürtçe konuştu.

Abone ol

Yüksekova’daki Nevruz etkinlikleri devam ederken, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ilk kez Kürtçe konuşma yaptı.

Demirtaş Türkçe ve Kürtçe olarak yaptığı konuşmasında Kürt sorununun çözümünde BDP’nin muhatap olduğunu, müzakere ve çözüme hazır olduğunu söyledi. Demirtaş, 2010 Nevruz’unu demokratik çözüm Nevruz’u ilan ettiklerini belirterek şöyle konuştu:

BAHAR AYLARI GÖZETİLEREK SOMUT ADIMLAR ATILMALI
“Bu halk, bugüne kadar her türlü baskı ve zulmü boşa çıkardı. Biz bunu AKP’nin ‘çözüm’ diye dayattığı tasfiye planına göre değil, halkımıza güvenerek söylüyoruz. Bugün burada yakılan ateş, özgürlük ve barış ateşi olacaktır. Bu halk, bugüne kadar hiç boyun eğmedi. Kürt sorunun çözümünde elbette BDP muhataptır. Müzakare ve çözüme hazırdır. Ama Kandil’den 8-10 kişilik gruplar değil, barış yolu açmak istiyorsak, onları da bu sürece dahil etmek durumundayız. Ancak, kalıcı barışı böyle sağlayabiliriz. Başta korucular olmak üzere siyaseten de olsa, halkı ile ters düşenleri, halkından özür deleyip, yanlarında yer almasını istiyoruz. ‘Açılım, açılım’ diye binlerce arkadaşımızı zindana attılar. Bu süreci derhal durdurmak zorundalar. Askeri ve siyasi operasyonlar sürerse, çözüm ve barış için yapacaklarımız sınırlı olur. Bu Nevruz, demokratik direnişin sembolu olacaktır. Eğer Yüksekova halkını ikna edemezlerse bin tane sanatçı ile görüşseler bile çözümü getiremezler. Tarih, Diyarbakır Nevruzu’ndan sonra Yüksekova Nevruzu’nu en görkemli ve en büyük Nevruz olarak kaydedecektir. 2010 yılı acıların bittiği, barış içinde kardeşçe yaşanan bir yıl olacaktır. Bundan sonrası, hükümetin işidir. Çö0züm için bahar ayları gözetilerek somut adımlar atılmalıdır. ABD ve AB ile görüşerek değil, bu halk muhatap alınarak ve değerlerine saygı gösterilerek, çözüm üretilmek zorundadır. Aksi durumda kaos olacaktır. BDP olarak kendi çözümümüzü dayatacağız.” Siyasi yasaklı DTP eski Genel Başkanı Ahmet Türk de gazetecilerden gerçekleri yazmalarını isteyerek başladığı konuşmasında, “Hepinizin bayramını kutluyorum. DTP’yi kapatarak bizleri meclisten attılar. Ancak, biz barış için demokrasi için Özgürlük için hep meydanlarda olacağız. Binlerce arkadaşımızı zindanlara attılar. Roj TV’yi kapatıp, sesimizi kısmak istediler. Birileri bunu hep yapıyor. DTP’yi kapatarak sesimizi kısamazlar, Halkımızın özgürlüğü için bizler hep meydanlarda olacağız. İmha ve inkar politikaları ne olursa, olsun boyun eğmeyeceğiz. Türkiye çok önemli bir süreçten geçiyor. Bu süreci çok iyi değerlendirmek lazım. Bizim barışa yönelik çabalarımız devam edecek” dedi. Yüksekova’daki Nevruz etkinlikleri verilen konserlerle devam ediyor.