BIST 9.126
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.325,28
HABER /  GÜNCEL

Demirtaş Adana’da

Cumhurbaşkanı adayı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Karadeniz’den Ege’ye, Trakya’dan İç Anadolu’...

Abone ol

Cumhurbaşkanı adayı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Karadeniz’den Ege’ye, Trakya’dan İç Anadolu’ya tüm ezilen halkların ve kimliklerin “Demirtaş” dediğini belirtti.
Selahattin Demirtaş, cumhurbaşkanlığı adaylığı nedeniyle Adana’da düzenlenen mitinge katıldı. Konuşmasına, Irak’ta ve Şengal’de birçok katliama imza atan IŞİD terör örgütünü lanetleyerek başlayan Selahattin Demirtaş, diğer yandan Gazze’ye yapılan saldırıları da kınadı ve zulme uğrayan tüm bölgelerdeki insanların yanında oldukları mesajını verdi.
Seçime çok az bir süre kaldığını anımsatan Demirtaş, etnik kimlik ve mezhep ayrımcılığının yapılmadığı, anadilde eğitimle Türkiye topraklarında eşitçe, barış içinde yaşamak istediklerini dile getirdi. “Bir başörtülünün hakkıyla, bir Alevi’nin, Ezidi, Süryani, Yahudi’nin hakkını aynı anda savunabilecek bir Cumhurbaşkanı istiyoruz” diyen Selahattin Demirtaş, diğer iki adayın bunu temsil etme durumlarının olmadığını savundu.
Irkçılığın, mezhepçiliğin, faşizm ve tekçiliğin olmadığı, özgür yeni yaşam etrafında el ele tutuşulması gerektiğini söyleyen Selahattin Demirtaş, Karadeniz’den Ege’ye, Trakya’dan İç Anadolu’ya, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da tüm ezilen halkların ve kimliklerin “Demirtaş” dediğini kaydederek, “Bu nedenle yeni yaşamın etrafında buluşuyorlar. Çünkü Demirtaş onların hepsinin adı oldu. Artık benim adım olmaktan çıktı, hepimizin adına dönüştü. Bugün Demirtaş demek sadece Kürt demek değil. Ezilen Türk işçisi, köylüsü, çiftçisi demektir. Demirtaş, ezilen kadın, ezilen Alevi demektir. Ezilen esnaf demektir, ezilen genç demektir. Demirtaş artık benim soy ismim olmaktan çıktı, bütün ezilenlerin ortak adayı olarak şimdi 3 fotoğraf arasında pırıl pırıl halkların özgür geleceğini temsil eden bir anlayışa, bir birlikteliğe dönüştü. Ve bizler, artık Türkiye’de bir arada yaşamanın, bu kadar güçlü inancı ortaya koyduysak, bütün ezilen halklar uzatılan bu eli tutmalıdır, tutacaktır. Türkiye bölünmesin, parçalanmasın, birbirimize düşman olmayalım ve birbirimizden nefret etmeyelim. Kimliğimizi inancımızı inkar etmeyelim, hor görmeyelim, ortadan kaldırmaya çalışmayalım. O halde formül, Demirtaş’ın Çankaya yürüyüşüyle hayata geçecek. ‘O koltuğa halk oturacak’ dediysek, hep birlikte devlet bizim devletimiz olacak dedik. Toplum renkli, siz rengarenk, mezhep mezhep kardeş olarak bir arada yaşayacaksınız ve devlet de aynen sizin gibi olacak” ifadelerini kullandı.
Adana’nın Türkiye’de işsizlikte 1. şehri olduğunu dile getiren Selahattin Demirtaş, ülkenin yer altı ve yer üstü kaynakları bakımından “Hazine” niteliğinde olduğunu vurgulayarak, “İşte bu gidişatı değiştirmenin yoludur yeni yaşam teklifimiz” dedi.
Yeni yaşam çağrısına göre Türk-Kürt işçisinin, Alevi ve Sünnilerin, tüm ırk ve mezheplerin el ele vermesi gerektiğini ifade eden Selahattin Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birbirinizden nefret etmeyin. Mezhep, kimlik inkar etmeyin. Türk halkı Kürtlerin anadilini savunsun. Sünniler Alevinin hakkını savunsun. Bu işleri de devlete bırakmayalım, biz savunalım. Ezilen halklar olarak biz birbirimize sahip çıkalım öncelikle. Biz birbirimizden farklılığımızı, birbirimize karşı kullanıp iktidarda oturmasınlar diye artık bu gidişata dur demenin fırsatını yakaladık. İşte alacağımız oyların anlamı budur. Demirtaş’a verilmiş her oyun anlamı budur. Diğer iki adayda bu ilkelerin uzaktan yakından gölgesi bile yok. Diğer 2 adaya verilmiş oy, işte ’mevcut düzen devam etsin, açlık yoksulluk, sömürü, Kürt sorunu, Alevi sorunu devam etsin, onlar da Çankaya’da Cumhurbaşkanlığı koltuğunda sefa sürsünler’ anlamı taşır. Sadece ortadaki fotoğraf, oy pusulasındaki ortadaki fotoğraf, geleceği, özgürlüğü, barışı ve aydınlığı temsil ediyor. Onun dışında umut vaat edecek fotoğraf yok. O oy pusulasında, Adana’da bütün halklar olarak el ele vermenizi rica ediyorum.”
Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, kadınlara ve gençlere seslenerek sandıklara sahip çıkılması gerektiğini ve seçim gününe kadar canla başla çalışılması gerektiğine vurgu yaptı. Demirtaş, gençleri, miting çıkışında olası provokasyonlara karşı uyararak sözlerini tamamladı.
(İHA)