BIST 9.809
DOLAR 32,53
EURO 35,00
ALTIN 2.431,42
HABER /  GÜNCEL

Demirtaş açıkladı! İşte HDP'nin B planı!

Demirtaş, HDP'nin baraj altı kalması durumunda "sivil itaatsizlik" stratejisi ile şiddet içermeyen aktif bir meclis dışı muhalefet örgütleyeceklerini söyledi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, anketlerde yüzde 10 barajının biraz üstünde olduklarını; ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Yurt dışındaki bir oyun bile Türkiye için çok önemli olduğunu kaydeden Demirtaş, barajı aşamadıkları taktirde şiddetten uzak, sivil bir direniş başlatacaklarını ve hükümeti erken genel seçime zorlayacaklarını açıkladı.

CNN Türk ekranlarında gazetecilerin sorularını yanıtlayan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin baraj altı kalması ihtimali karşısında ne yapacaklarını anlattı. HDP'nin yüzde 12-13 oy oranına ulaşması durumunda "baraj sorunu aşılmıştır" denilebileceğini kaydeden Demirtaş, "rehavete kapılmamak lazım" diyerek, yüzde 10 sınırında olduklarını vurguladı. Demirtaş, HDP'nin baraj altı kalması durumunda ise "sivil itaatsizlik" stratejisi ile şiddet içermeyen aktif bir meclis dışı muhalefet örgütleyeceklerini söyledi.

HDP'NİN BARAJ ALTI KALMA SENARYOSU: SİVİL İTAATSİZLİK!

İşte Demirtaş'ın ilgili açıklaması:

Biz baraj aşılmaz ise ortaya çıkan tablodan hükümet barajı kaldırmadığı için sorumlu olacaktır. Bu eşitsizlik ortamında onlar HDP'yi baraj altında bırakmış olacaktır. Sivil itaatsizliye dayalı bir kampanya başlatırız. Asla tek bir şiddet olayını ne destekleriz ne içinde oluruz. Seçim barajının düşürülmesi ve erken seçim yapılması yönünde elimizden ne geliyorsa sonuna kadar kullanırız. Yürüyüş, mitingi imza kampanyası. Yani hükümeti teşhir etmek için zorlamak için, demokratik basınç yaratmak için çalışırız. Bu da bizim hakkımızdır. Bu kadar halkın malını mülkünü kullanarak seçim kazanmış bir hükümet

Biz seçim bildirgemizde yüksek bir demokrasi standardı koyduk ortaya, meclise giremezsek giren partilere bu standardı dayatacağız.

D

DİYANET'İN SKANDAL YAZISINI OKUDU

Demirtaş, Diyanet İşleri Başkanlığı'na dönük sert eleştirilerde bulundu. HDP'nin dini değerlerin yaşanmasına ve dini örgütlenmelere asla karşı olmadığını vurgulayan Demirtaş, Diyanet'in devlet ve sermaye odaklı bir politik araca dönüştüğünü söyledi. Demirtaş Diyanet İleri Başkanlığı'nı "Devlet konuşacağı dili belirliyor. Türkçe dışında hutbe veremezsin diyor Diyanet. Niye Allah, Kürtçe bilmiyor mu, İngilizce bilmiyor mu. Kendi yarattığı dili anlamıyor mu Allah? Sen niye engelliyorsun Diyanet olarak?" sözleriyle eleştirdi.

Demirtaş, canlı yayında Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Mehmet Kaya Kurt'un resmi bir yazısını okuyarak sert sözlerle yüklendi.

ŞEHİT ANNELERİNE BOMBA MESAJ!

Selahattin Demirtaş, şehit anneleri için çarpıcı bir mesaj verdi.

Siyasetçiler olarak evlatlarını kaybeden annelere karşı sorumlu olduklarını vurgulayan Demirtaş "Sorunu çözemediğimiz için onların evlatlarına bedel ödettik. Bu siyasetçilerin sorumluluğudur. Ben payımıza düşen kadarıyla sadece özür dileyebilirim o annelerden" dedi. Barışı sağladıklarında bunu en çok annelerin hak edeceğini kaydeden HDP lideri "barış ortamını da onlara armağan etmek lazım. En çok hakeden o acıyı yaşamış olanlardır. Başka analar ağlamasın diye sürece destek verdiler. En çok hak eden onlar" dedi.

"BU BİR SEÇİM VAADİ DEĞİL İNSANLIK VAADİ"

Biz hiç Başbakan olmasak da iktidar da olmasak, barajı aşmasak ben o annelerin ellerini öpüyorum. Çok şey borçluyuz onlara siyasetçiler olarak. Sorunu çözemediğimiz için onların evlatlarına bedel ödettik. Bu siyasetçilerin sorumluluğudur. Ben payımıza düşen kadarıyla sadece özür dileyebilirim. Başka ne diyebilirim ki? Onlar bizden iş aş beklemiyor. Sadece acılarına su serpecek bir çözüm bekliyorlar. Başka bir vaat beklemiyorlar. Seçimde başarlı olsak da olmasak da biz o çözümü sağlamak adına bunun gereği ne ise yapacağız. Ortaya çıkacak demokrasi ve barış ortamını da onlara armağan etmek lazım. En çok hakeden o acıyı yaşamış olanlardır. Başka analar ağlamasın diye sürece destek verdiler. En çok hak eden onlar. Bu bir seçim vaadi değil insanlık vaadidir.

"TSK'NIN KOMUTANLARINDAN DA OY ALACAĞIZ"

Demirtaş, seçimlerdeki iddiasını ortaya koyarkan çarpıcı bir de iddiada bulundu. Her kesimin oylarına talip olduklarını ve her seçmene ulaşmaya çalıştıklarını vurgulayan Demirtaş, askerlerden de oy alacaklarını söyledi. HDP lideri, MHP ve CHP'lilerden oy isterken çözüm isteyen askerlerden de kendilerine oy geleceğine inandığını söyledi.

DAVUTOĞLU'NA KABE CEVABI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Kabe’ye şirk koşuyor” diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Üsküdar’da kurulan Kabe maketini sordu.

Selahattin Demirtaş, 1 Mayıs’ın Anayasa’ya göre hak olan Taksim’de kutlanmasına engel olan AK Parti hükümetini “Birebir örnekmiş gibi algılanmasın ama yani Müslümanlar Kabe’ye hacı olmak için giderler. Bir Müslümana hacı olmak için ‘Kabe yerine başka yer başka bir yere git’ denmesi ne kadar abes ise işçilere ‘Taksim’e gitme’ demek o kadar abestir” demiş, Davutoğlu ise “Yahu bu nasıl söz. Biz Kabe’ye laf söyletmeyiz, Kabe’ye şirk koşulmasına izin vermeyiz” ifadelerini kullanmıştı.

CNN Türk’te Şirin Payzın’ın sunduğu Ne Oluyor? programına katılan Demirtaş, sözlerine açıklık getirerek Davutoğlu’nun "sözlerini çarpıttığını ve meydanlarda bu yalanı kullandığını" söyledi.

Kendisinin Kabe’ye şirk koşmadığını söyleyen Demirtaş, Davutoğlu’na AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin yaptığı Kabe maketini hatırlatıp şöyle devam etti:

“Başbakan buna (Kabe maketi fotoğrafını göstererek) bir şey dedi mi? Kim şirk koşmuş, biz mi siz mi? Başbakan (Kuranı Kerim pastasını kesme görüntülerini göstererek) buna bir şey demiş mi?”

"ERDOĞAN'DAN KORKTUKLARI KADAR ALLAH'TAN KORKMUYORLAR"

Demirtaş, birçok AKP’linin partisinin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dini bu derece kullandığını görmesine rağmen korkudan sesini çıkarmadığını belirterek, “Ortada bir din tüccarlığı var ama bu gören AKP’liler Erdoğan’dan korktuğu kadar Allah’tan kormuyor demek ki. Öteki dünyada Erdoğan’a değil Allah’a hesap verecekler ama demek ki ‘Allah affeder Erdoğan affetmez’ diye düşünüyorlar” diye konuştu.