BIST 9.712
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.421,02
HABER /  GÜNCEL

Demirel'in sürpriz 28 Şubat davası kararı

28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın, yargılandığı davaya ilişkin Demirel avukatı açıklama yaptı.

Abone ol

28 Şubat Davası kapsamında davetiye gönderilen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, mahkemeye avukatı aracılığıyla tanıklık yapmayacağını bildirdiği açıklandı.

Davanın öğleden sonraki oturumunun başında, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fevzi Şıngar, davetiye çıkarılan Demirel'in geçen günlerde avukatı aracılığıyla tanıklık yapmayacağını mahkemeye bildirdiğini söyledi. 

28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılandığı davanın 67. duruşması bugün Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 9.00’da başladı. Duruşmaya sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı. Duruşmada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızları Sümeyye Erdoğan ve Esra Albayrak’ın avukatı da ilk kez yer aldı. Ayrıca dönemin DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci ile Emniyet İstihbarat eski Daire Başkanı Bülent Orakoğlu da duruşmaya geldi.

ÇEVİK BİR: BALANS AYARI BENİM DEĞİL

Emekli Orgeneral Çevik Bir, müşteki vekillerinin sık sık “balans ayarı” sözüne atıfta bulunması üzerine söz alarak, “Ben ‘balans ayarı’ sözünü kullanmadım. ABD’den BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüşmeden dönerken bütün gazeteciler etrafımı sardı, Ben BM Genel Sekreterinin konuşmasını anlatırken, Annan’ın ‘TSK demokrasiyi koruyacak şekilde işlemlerde bulunuyor’ şekilde ifadesini kullandığını anlatırken, Hürriyet Gazetesinde Feriha Hanım ‘demokrasiye balans ayarı’ sözünü ben söylemişim gibi yazdı” dedi.

MAHKEME TANIKLIK İÇİN DAVETİYE GÖNDERMİŞTİ

Davanın son celsesinde, Cumhuriyet Savcısı Levent Savaş, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in dinlenilmesi ve görüşünün alınmasını talep etmiş, mahkeme Demirel'in beyanda bulunmak isterse beyanının alınması için davetiye gönderilmesine karar vermişti.

Demirel'e avukatı aracılığıyla gönderilen davetiyede, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren düşürmeye, devirmeye iştirak" suçundan sanıklar emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve arkadaşları hakkında kamu davası açıldığı hatırlatılarak, "Mahkememiz ara kararı ve bu yasal düzenleme karşısında tanık olarak; tanıklık yapıp yapmayacağınız, tanıklık yapmayı istemeniz halinde beyanınızı yazılı mı yoksa mahkeme heyeti tarafından konutunuzda mı alınması isteğiniz hususunu makul bir süre içinde mahkememize bildirmeniz rica olunur" ifadesi kullanılmıştı.