BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,88
ALTIN 2.423,37
HABER /  GÜNCEL

Demirel'in mezarı nerede cenaze töreni ne zaman?

Süleyman Demirel'in mezarı için memleketi İslamköy'de, Anıtkabir'den sonra, Türkiye'nin ikinci büyük anıt mezarı inşa ediliyor. Cenaze töreni ise devlet töreninin ardından cuma günü düzenlenecek.

Abone ol

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, memleketi Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de yapılan anıt mezara defnedilecek. Demirel'in anıt mezarı, Anıtkabir'den sonra kurulduğu alan bakımından Türkiye'nin ikinci en büyük anıt mezarı olacak. Demirel’in cenazesi devlet töreninin ardından cuma günü İslamköy’de toprağa verilecek.

Demirel için inşasına devam edilen anıt mezar, 2000 yılında kardeşi inşaat yüksek mühendisi Şevket Demirel tarafından Çalca Tepe'ye çam ağaçları dikilerek 58 bin metrekare alan üzerine yapılmay başlanmıştı.  

NAZMİYE DEMİREL'İN YANINA MI DEFNEDİLECEK?

Demirel’in önce İslamköy Mezarlığı’nda bulunan aile kabristanlığındaki eşi Nazmiye Demirel’in mezarının yanına, sonra anıt mezar yapılacak alana mı defnedileceği, yoksa doğrudan Çalca Tepe’de hazırlanan yere mi defnedileceği henüz netlik kazanmadı. 

demirel-nereye-gcmulecek.jpg

DEMİREL'İN ANIT MEZARI İŞTE BÖYLE HAZIRLANDI

Anıt mezarda bir de dünya ormanı oluşturuldu. Bir zamanlar kayalıklar ve kıraç topraktan ibaret olan Çalca Tepe'de şu an dünyanın dört bir yanında getirilen bölge iklimine uygun farklı türden ağaç ve fidanlar dikilerek orman oluşturuldu. 'Dünya Ormanı' adı verilen orman, Demirel'in yarım yüzyıldan fazla siyaset ve dünya liderliği iddiasını simgeliyor.

ISPARTA'YI KUŞBAKIŞI GÖRÜYOR

Çalca Tepe'de yapımı devam eden anıt mezar, Demirel Külliyesi'ni çaprazdan görüyor.Atabey ve İslamköy Ovası'na hakim mevkideki anıt mezar, Isparta'yı da kuş bakışı görüyor. Tepe, Selçuklu İmparatorluğu döneminden bu yana mezarlık olarak kullanılan ve Demirel'in ataları, eşi Nazmiye Demirel ve diğer hemşerilerinin bulunduğu mezarlığı da görüyor.

dem,irel-mezari.jpg 

Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin de görüş açısında yer alan anıt mezarın Isparta'yı kuş bakışı görmesi, Demirel'in Isparta özlemini simgeliyor.

DEMİREL ANIT MEZAR ALANINI ÖNCEDEN BEĞENMİŞ

Isparta'ya daha önceki gelişinde anıt mezar alanını inceleyen Süleyman Demirel, şunları söyledi: "Bu proje dünyada bir numunedir. Çalca Tepe geçmişte kayalıklardan ve kıraç topraktan ibaret bir alandı. Kardeşim önderliğinde yürütülen çalışmalar sayesinde bu hale geldi. Buradaki çamlar dünyanın en şanslı çamları. Çamın dünyada sulandığı tek yer burası. Burası Şevket Bey'in eseridir. Benim hemşerilerim de kendisine kucak açmıştır. Hep yardımcı olmuşlardır. Kıraç tepe, bugün Türkiye'nin yeşil envanterine girmiştir. Bu bir ülkenin topraklarına yapılabilecek en büyük iyiliktir."

suleyman-demirelin-mezari.jpg 

SÜLEYMAN DEMİREL KİMDİR?

Türkiye'nin 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 1 Kasım 1924'te Isparta'nın Atabeyilçesine bağlı İslamköy'de doğdu. İlköğrenimini doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Ispartave Afyon'da bitirdi. Şubat 1949'da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nde göreve başladı. Önce 1949-1950, daha sonra 1954-1955 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri'nde barajlar, sulama ve elektrifikasyon konularında ihtisas yaptı.

1954 yılında Barajlar Dairesi Başkanı, 1955 yılında da Devlet Su İşleri Genel Müdürü oldu. 1962-1964 yılları arasında serbest müşavir- mühendis olarak çalıştı. Aynı yıllarda Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde su mühendisliği konusunda dersler verdi.

Siyasi yaşamına 1962 yılında, Adalet Partisi (AP) Genel İdare Kurulu üyeliği ile başladı. 28 Kasım 1964 tarihinde bu partiye genel başkan seçilmesinin ardından, kurulmasını sağladığı ve Şubat-Ekim 1965 tarihleri arasında görev yapan koalisyon hükümetinde başbakan yardımcısı olarak görev aldı.

10 Ekim 1965'te yapılan genel seçimlerde, başında bulunduğu AP yüzde 53 oy alarak tek başına iktidar oldu. Bu seçimlerde Isparta Milletvekili olarak parlamentoya girdi veTürkiye'nin 12'nci başbakanı olarak hükümeti kurdu. Bu hükümet 4 yıl sürdü. 10 Ekim 1969 tarihindeki genel seçimlerde de AP yine tek başına iktidar oldu ve 31'inci hükümeti kurdu. Daha sonra, parti içi bir kriz dolayısı ile, 32'nci hükümeti kurmak durumunda kaldı. 12 Mart 1971 muhtırası üzerine, başbakanlık görevini bıraktı. 1971 ile 1980 arasında, 1975, 1977 ve 1979'da 3 kez daha hükümet kurdu.

12 Eylül 1980 müdahalesi üzerine görevi bıraktı ve 7 yıl yasaklı olarak siyaset dışı kaldı. 6Eylül 1987'de yapılan halk oylaması ile yasaklar kaldırıldı ve 24 Eylül 1987 tarihinde,Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı'na seçildi. 29 Kasım 1987'de yapılan genel seçimlerdeIsparta Milletvekili olarak tekrar TBMM'ne girdi. 20 Ekim 1991 tarihinde yapılan genel seçimler sonrasında, DYP ile SHP ile biraraya gelerek kurduğu 49'uncu hükümette başbakan olarak görev aldı.

16 Mayıs 1993 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin 9'uncuCumhurbaşkanı olarak seçildi. Görev süresinin bitimine doğru cumhurbaşkanlığı süresinin 3 yıl daha uzatılmasını öngören Anayasa'nın 101. maddesi ilgili değişiklik teklifi,5 Nisan 2000 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda reddedildi. 16 Mayıs 2000 tarihinde, görevini Ahmet Necdet Sezer'e devretti.