BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,82
HABER /  GÜNCEL

Demir İpek Yolu'nda Türkiye'den ilk tren

Tarihi İpek Yolu'nu canlandıracak "Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı'nda Türkiye'den ilk tren yola çıktı.Mersin-Yenice'den çıkan tren Gürcistan – Azerbaycan üzerinden 7 gün sonra Türkmenistan'a ulaşacak

Abone ol

30 Ekim'de Bakü'de açılışı gerçekleştirilen Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan arasındaki demiryolu bağlantısını sağlayan Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı'nda Türkiye'den ilk tren bugün Mersin-Yenice Tren İstasyonu'nda düzenlenen törenle yola çıktı.

Törende konuşan Mersin Valisi Ali İhsan Su, "Ülkeler arasındaki ticaret bundan sonra daha hızlı gelişecek ve seri bir şekilde yapılmış olacak. Bu hizmetlerin ülkemiz açısından çok büyük öneme sahip olduğunu belirtmek istiyorum" dedi.

Habertürk Haber Merkezi'nin haberine göre, TCDD taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Veysi Kurt, "Türkiye-Çin ve Avrupa arasında çok önemli bir koridor olan Demir İpekyolu'nun ana parçasını teşkileden Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle 30 Ekim'de startını almış ve ilk yük trenimiz akabinde Mersin'e ulaşmıştı. Bugün de ülkemizden Azerbaycan'a ilk ihracat trenimizi çıkarıyoruz. Ülkemize ve coğrafyamıza hayırlı olmasını diliyoruz" dedi.

4 İSTASYON, 3 KÖPRÜ İLE 76 KİLOMETRELİK DEMİRYOLU İNŞA EDİLDİ

Ekonomik ve uluslararası ilişkiler açısından bölgesel zenginliğe katkı sağlaması planlanan 838 kilometre uzunluğundaki hattın 76 kilometresi Türkiye'den, 259 kilometresi Gürcistan'dan ve 503 kilometresi ise Azerbaycan'dan geçiyor. Projenin Türkiye bölümünde 4 istasyon, 3 köprü ile 76 kilometrelik demiryolu inşa edildi. 

Hatla Çin'den yola çıkan yükün Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden Hazar Denizi ile Bakü Alat Limanı'na, oradan da Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması öngörülüyor.İlk etapta hatla yıllık 1 milyon yolcu ve 6 buçuk milyon ton yük taşınabilecek. Taşıma kapasitesinin 2034'e kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkartılması planlanıyor.