BIST 9.671
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.495,27
HABER /  SAĞLIK

Demir eksikliği neden olur belirtileri nelerdir?

Demir eksikliği neden olur, belirtileri nelerdir diye merak edenler için elmaelma.com'un demir eksikliğiyle ilgili derlediği bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Abone ol

Günümüzde demir eksikliği sık sık görülen sağlık sorunları arasındadır. Demir eksikliği sonucunda kansızlığında ilerlemesiyle yeni sağlık sorunlarına da neden olmaktadır. elmaelma.com'un haberine göre, bu durumda kişinin bünyesine göre çeşitli boyutlarda sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan kansızlık çocuklarda, kadınlarda ve genç kızlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Kadınlarda demir eksikliğinin ortaya çıkma nedenleri arasında sık doğumlar, adet kanamaları, aşırı çay kahve gibi kafein içecekler tüketmek, ishal, reflü gibi hastalıklara neden olmaktadır. Çocuklarda ve genç kızlarda demir eksikliğine bağlı kansızlıkla beraber büyüme-gelişme konularında gerileme, bağışıklık sisteminin zayıf olmasın hemen hasta olma gibi, okulda başarının düşmesine yol açmaktadır. Bu yüzden çocuklarda yanlış beslenme, besinlerden yeteri kadar demirin alınamaması kansızlığın artmasına neden olmaktadır.

İnsanlarda demir eksikliğine bağlı kansızlık durumunda oluşan belirtileri;

Kalpte çarpıntı ve gün içerisinde nefes darlığı yaşama, çok çabuk üşüme, gün içerisinde sürekli yorgunluk hissetmek ve içerisinden çıkılamayan depresyon halleri, baş dönmesi göz kararmasında etkili olmaktadır.

Kansızlığın temel nedeni bebeklikten başlar!

Çocuklarda be genç kızlarda görülen kansızlık, düzensiz beslenlenme sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle genç kızlarda görülen demir eksikliğine bağlı kansızlık ergenlik döneminde kafaya fazla takılan kilolardan kurtulmak için sürekli az kalorili besinleri tüketmeye çalışmak gibi durumlarda bir çok sağlık sorununa neden olmaktadır. Bu sorunlar arasında ciltte solukluk, saçlarda gözle görülür dökülme, en küçük bir harekette yorulmak, büyüme ve gelişimde durma, adet düzensizliği gibi belirtiler görülmektedir.

Kaynak: elmaelma.com