BIST 9.578
DOLAR 32,45
EURO 34,49
ALTIN 2.473,21
HABER /  GÜNCEL

DEAŞ nedir ne anlama geliyor? Erdoğan niçin IŞİD'e DEAŞ diyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris'teki resmi ziyaretinden bu yana IŞİD'e DEAŞ diye hitap ediyor. İşte bu isim değişikliğinin sebebi ve DEAŞ-DAEŞ'in anlamı...

Abone ol

INTERNETHABER.COM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Fransa Paris'e geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği resmi ziyaretinde bir ilke imza atarak, IŞİD'e ilk defa farklı bir isimle seslendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris'te gerçekleştirdiği konuşmasına kadar, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne ilişkin tüm açıklamalarında örgütün kısaltılmış adıyla, yani "IŞİD" olarak bahsediyordu fakat Paris'te örgüt için ilk kez "DAESH (DAEŞ-DEAŞ)" terimini kullandı. 

erd-holland.jpg

PKK'YA YAKIN HABER AJANSLARI DA IŞİD'E DEAŞ DİYOR

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) için kullanılan DEAŞ-DAİŞ-DAESH terimi, uzun süredir PKK'ya yakınlığıyla bilinen Kürt medyası ANF (Fırat Haber Ajansı-Fırat News) tarafından da kullanılıyor. 

Batılılar tarafından da terk edilen IŞİD kısaltması DAİŞ-DEAŞ-DAESH, İran, Lübnan ve Kürt medyası ile diğer birçok medya tarafından da kullanılıyor...

Erdoğan'ın bu isim değişikliği, kafalarda soru işareti bıraktı. Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD'e niçin DEAŞ-DAESH diye sesleniyor? İşte cevabı...

DAESH-DEAŞ, ÖRGÜTÜN ARAPÇA İSMİNİN İLK HARFLERİNDEN OLUŞUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Paris'te başlayan bu isim değişikliğinin sebebi; Fransa hükümetinin resmen, örgütün adından "DAESH" olarak bahsedilmesi için kampanya başlatmış olması. Orijinal yazılışı DAESH olan DEAŞ kelimesi, terör örgütünün Arapçasının (ad-Dawlah al-Islamiyah fil-‘Iraq wa ash-Sham) ilk harflerinden oluşuyor.

isil.jpg

"IŞİD'E DEAŞ-DAESH DEME KAMPANYASI"NI FRANSA BAŞLATTI!

IŞİD terör örgütünden, kendi ilan ettikleri "İslam Devleti" ismiyle bahsetmeme kampanyasını, bizzat Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius başlatmıştı.

Fabius, 10 Eylül'de yaptığı açıklamada, IŞİD için, "Bunlar bir devlet değil, bir terörist gruptur. Ben, İslam Devleti terimini kullanmamayı tavsiye ediyorum, çünkü bu terim İslam, İslamiyet ve Müslüman terimlerine çağrışım yapıyor. Bu grup sadece, Arapların söylediği gibi DAESH, ya da benim bundan sonra kullanacağım gibi, DAESH katilleri" demişti.

Fabius'un bu sözlerinden sadece beş gün sonra, Fransa Cumhurbaşkanı Holland terimi kullanmaya başlamıştı.

ERDOĞAN, ÖRGÜTÜ TANIMLARKEN "İSLAM" KELİMESİNİ KULLANMAK İSTEMİYOR!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın örgüte DEAŞ demekteki amacı; "terör örgütünden veya terör devletinden bahsederken İslam sözcüğünün kısaltılmış halini bile ağzına almamak"... Erdoğan, bu amacını şu sözlerle izah etti:

‘İslami terör örgütü olarak göstermek isteyenler var. Anlamı barış olan din asla teröre müsaade etmez. Dikkat edin IŞİD’i de kullanmıyorum. Çünkü bunlar terör örgütüdür.’

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: DAESH'İ KULLANIYORUM

Erdoğan Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde katıldığı konferansta da IŞİD yerine niçin DEAŞ-DAESH'i kullandığını ayrıntılı bir şekilde anlattı. Konuşmadan satır başları şöyle:

İslami bir örgüt olarak göstermenin gayreti içine giriyorlar. Bir defa İslam anlam itibariyle anlamı barış olan 'sin' kelimesinden türemiştir. Anlamı barış olan din asla teröre müsaade etmez.

Dikkat edin IŞİD'i de kullanmıyorum, DAESH'ı kullanıyorum. Çünkü bunlar terör örgütüdür.

2.20141103123617.jpg 

BATI IŞİD ÖRGÜTÜNE NASIL SESLENİYOR? HANGİ KELİMELERİ KULLANIYOR?

IŞİD'in İngilizce'de karşılığı ISIS ve ISIL kısaltmalarına denk geliyor. ISIS kısaltması IŞİD örgütünün tam karşılığına (The Islamic State of Iraq and al Sham) tekabül ediyor. ISIL kısaltmasının içinde Irak ve Levant (Doğu Akdeniz ülkeleri) İslam Devleti anlamı yer alıyor.

Örgüt için kısaca IS kısaltması da kullanılıyor. Bu kısaltma (The Islamic State) kısaca İslam Devleti anlamına geliyor.