BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.298,59
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu'ndan Sırbistan'da önemli açıklamalar

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Sırbistan Sarayı’nda yapılan görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenledi.

Abone ol

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Türk hava sahasını ihlal eden Rus askeri uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan gelişmelere ilişkin, "Sırbistan olarak iki ülkenin aralarındaki sorunun en iyi şekilde çözülmesini istiyoruz. Her halükarda hem Türkiye hem de Rusya ile iş birliği içinde olmaya devam edeceğiz" dedi.

Görüşmeler kapsamında tüm ikili ve bölgesel konuları ele alma imkanı bulduklarını belirten Vuçiç, “En önemlisi, iki ülke iş birliği için önemli bir mekanizma kurulması için uzlaştık ve bu mekanizmanın gelecekte olumlu sonuçlar vereceğine inanıyorum” ifadesini kullandı.

İki ülke başbakanlarının koordinasyonunda en önemli iş birliği alanlarında ilişkileri düzenlemek üzere bir konseyin kurulacağını aktaran Vuçiç, Türkiye ile Bulgaristan ve Yunanistan arasında daha önce kurulan bu konsey ile ikili ilişkilerde önemli başarılar elde edeceklerini ifade etti.

Vuçiç, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin son derece iyi olduğunu ancak ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini düşündüklerini belirterek, “Daha çok Türk yatırımcıyı ülkemize çekmek istiyoruz” dedi.

Bu akşam düzenlenecek Türkiye-Sırbistan İş Forumu’na  iki ülkeden 500’e yakın iş adamının katılacağına işaret eden Vuçiç, “Bu, karşılıklı yatırımlar ve iş birliğinin arttırılması konusundaki ilginin yüksek olduğunu gösteriyor” ifadesini kullandı.

Vuçiç, 2017 yılından itibaren karşılıklı ticaret hacminin 1 milyar avronun üzerine çıkmasını beklediklerini kaydederek, artan Türk yatırımlarının bu hedefe 2016 yılında ulaşılmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Türk iş adamlarının Sırbistan’da her zaman memnuniyetle karşılanacağını ifade eden Vuçiç, “Sırbistan onlara en iyi koşulları sunacaktır. Bir diğer ülke, Türk yatırımcılara hangi koşulları sağlıyorsa, bunu Sayın Davutoğlu’na da söyledim, bu akşam iş adamlarına da söyleyeceğim, Sırbistan onlara 1 dolar daha uygun koşulu sunacaktır. Her zaman ve her koşulda rekabete, yarışmaya ve bu yarışı kazanmaya hazırız. Bizim için kazanmak, daha çok Türk yatırımcıyı ülkemize çekmek, daha çok istihdam sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Önümüzdeki günlerde Türkiye’de asgari ücretin artırılacak olmasının Sırbistan’a yapılan yatırımları da olumlu etkileyeceğini söyleyen Vuçiç, bu şekilde Sırbistan ekonomisinin iyileşeceğini ve önümüzde dönemde Sırbistan’ın da böyle adımlar atmasına imkan sağlayacağını kaydetti.

Vuçiç, Başbakan Davutoğlu’nun hükümetin kurulmasının ardından üçüncü resmi ziyaretini Sırbistan’a yaptığına dikkati çekerek, bunun kendileri için önemli olduğunu ve bunu geleneksel hale getirmek istediklerini vurguladı.

Hava koşulları el verdiği takdirde yarın Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdiç’in de Belgrad’a geleceğini söyleyen Vuçiç, birlikte Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Novi Pazar şehrine gideceklerini aktardı.

Yıl boyunca Türkiye’den Sırbistan’a gelen turist sayısının önemli ölçüde arttığına işaret eden Vuçiç, 2015'te 57 bin Türk turistin Sırbistan’ı ziyaret ettiğini, bu sayının gelecek yıl ikiye katlanmasını beklediklerini kaydetti.

Vuçiç, altyapı projeleri, havalimanları, enerji ve madencilik gibi önemli konuları da ele aldıklarını belirterek, tüm bu alanlarda Türk yatırımcıları beklediklerini ifade etti.

Bu akşamki iş forumunda bazı iş adamlarıyla bire bir görüşme imkanı da bulacaklarını aktaran Vuçiç, foruma katılan Sırp iş adamlarının da Türk iş adamlarıyla ortak projeleri görüşebileceğini kaydetti.

RUS ASKERİ UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ

Vuçiç, Türk hava sahasını ihlal eden Rus askeri uçağı hakkında Sırbistan’ın tutumuna ilişkin bir soruya, “Biz küçük bir ülkeyiz. Ben de bu ülkenin hükümetini temsil eden sıradan bir insanım ve büyük güçlerin sorunlarını çözme gibi bir isteğim yok. Bizim Rusya ile iyi ilişkilerimiz var. Bizim Türkiye ile de iyi ilişkilerimiz var. Bu da devam edecek. Rusların da Türklerin de bizim dostumuz olmasından utanmıyoruz, bununla gurur duyuyoruz. Sırbistan olarak iki ülkenin aralarındaki sorunun en iyi şekilde çözülmesini istiyoruz. Her halükarda hem Türkiye hem de Rusya ile iş birliği içinde olmaya devam edeceğiz. Sırbistan kendi politikasını yürüten egemen ve bağımsız bir ülkedir. Sırbistan kendi politikasını yürütmektedir” ifadesini kullandı.

Sırp bir gazetecinin Davutoğlu’nun ziyaretinin Rusya’nın tepkisini çekip çekmeyeceği yönündeki sorusuna ise Vuçiç, “Egemen bir devletin başbakanı olarak bu görüşmelere ve ikili ilişkilerimize herhangi bir tepki beklemiyorum” cevabını verdi.

Bu ziyaretin Türkiye ile Sırbistan’ın iç meselesi olduğunu aktaran Vuçiç, “Herkesin buna saygı göstereceğine inanıyorum. Rus dostlarımızın bunu anlayışla karşılanacağını düşünüyorum, karşılayacaklarına eminim” dedi.

Balkan coğrafyasının birçok kesim tarafından çatışma alanı olarak yorumlandığını kaydeden Vuçiç, “Ama burası bizim için dünyanın en güzel yeridir, çocuklarımızın yaşayacağı yerdir. Her halükarda Sırbistan'ın arzusu, barışın ve istikrarın korunmasıdır. Bölgesel istikrar için elimizden geleni yaptık, yapmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.