BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na kritik çağrı!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Roman toplumundan milletvekili adayı gösteren Kılıçdaroğlu’na çağrıda bulunarak, “Kılıçdaroğlu önce CHP tek parti döneminde çıkan iskan kanunu dolayısıyla romanlardan özür dilesin” dedi.

Abone ol

Davutoğlu, Roman vatandaşlara müjde vererek, "Belediyeler Romanlar’ın mesleki eğitimine öncelik verecek. 120 bin geçici işçiden 5 bini Roman vatandaşlardan alınacak. Bir Roman kardeşimizi danışman olarak atayacağım. Roman vatandaşlarımızın konut ihtiyacının karşılanması için çalışmalar yapılacak. Roman gençlerimize özellikle kızlarımıza pozitif ayrımcılık yapılarak en üst düzeye gelmeleri sağlanacak" dedi.

Konuklarını romanca selamlayan Davutoğlu, “Bu toprakların güzel insanları. Bu topraklara renk, coşku, muhabbet taşıyan güzel insanlar. Bütün ülkem adına sizleri saygıyla selamlıyorum. Sizler olmamış olsaydınız bu ülkenin en güzel renklerinden biri eksik olurdu. Biz bu renkleri korumak için, bu ülkenin kültürüne hayat veren can veren tüm renkleri korumak için bu yola çıktık. Kahvaltı esnasında sohbetimizi hayatım boyunca unutmayacağım. Hiçbir sözünüz olmayacak ki yüreğimizden çıkmış olsun” şeklinde konuştu.

 kibariye.jpg

“HALA BİR ÖNYARGI VARSA ÇATIR ÇATIR KIRACAĞIZ”
 
Romanların tarihte büyük acılar yaşadığını hatırlatan Davutoğlu, “Bu acılar unutulmuştu, konuşmak bile ayıp sayılmıştı. Biraz önce dile getirilen huşunlar 12 yıl önce konuşulamazdı. Maalesef tek parti zihniyetinden bu yana hepimiz değişik gerekçelerle ayrımcılığa muhatap olduk. Biz kaldırdık o yüz karasını. 14 Haziran 1934 tarihli iskan kanunu vardı. O iskan kanunda bir madde vardı ki şu anda baktığınızda bütünüyle utanç duyulacak bir maddeydi. Romanların adı verilerek potansiyel suçlu gibi yansıtılıyordu. Biz yaptığımız çalışmalarla bu meselenin açıkça konuşulmasını sağladık. Sonra sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde onun yürüttüğü faaliyetlerle tek tek sorunlarınıza eğilmeye başladık. Psikolojik ön yargıları kırdık. Varsa hala bir önyargı size söz veriyorum hepsini çatır çatır kıracağız. Kimse bu ülkede herhangi bir vatandaşa tepeden bakamayacak. Kimse sahip olduğu kültür ve sosyal kesim itibariyle tahkim edilmeyecek” ifadelerini kullandı.
 

KILIÇDAROĞLU ÖNCE ROMANLARDAN İSKAN KANUNU DOLAYISIYLA ÖZÜR DİLESİN”
 
Davutoğlu AK Parti’nin ardından bir çok siyasi partinin Romanlara sahip çıkmaya başladığını belirterek, “Sayın Kılıçdaroğlu’na sesleniyorum. Önce CHP tek parti döneminde çıkan iskan kanunu dolayısıyla romanlardan CHP adına özür dilesin. Romanlar bizimleyse bu milletin yüreği vicdanı bizimledir. Biz dersim dosyasını açıp o dönemde yapılan ayrımcılıklarla ilgili devlet adına cumhurbaşkanımız özür dilediğinde Kılıçdaroğlu birşey söyleyemedi. Ben Tunceli’de de aynı sözleri söyledim. Bize oy verip vermemek önemli değil, bizim için tek mesel var vatandaşlarımızın insan onuru. Mesele bir iki adayı bir topluk kesiminden aday göstermek değil, önce onların gönlünü kazanmak, onların gönlüne girmek. Mesele adayların listelere girmesi değil, romanların gönlüne girebilmek. İnşallah kardeşimizi Cemal Bekle kardeşimizi meclise sokacağız. Romanlar çok bir şey istemedi. Sadece dahil olmak istediler. Askerliği onurla yapan, askerlik yapmaya kız vermeyen romanlar, nasıl ikinci sınıf vatandaş muamelesi görür. Buna biz müsaade etmedik, etmeyeceğiz”  şeklinde konuştu.
 
Romanların Balkanlarda ecdat yadigarı eserlere sahip çıktığını anlatan Davutoğlu, “Makedonya’nın İskilip şehrine gittim. Tek camisine sahip çıkan roman vatandaşlarımızdı. Caminin tamiratını yaptık, dışişleri bakanı olarak gittiğimde baktım ki hep roman kardeşlerimde cemaat oluşturmuş. Hepsini bağrıma bastım” dedi.

190420151432097328779_2.jpg 
“BİR ROMAN KARDEŞİMİZİ KENDİME DANIŞMA OLARAK ALACAĞIM”
 
Davutoğlu konuşmasında Roman vatandaşlar için atılacak adımlar konusunda müjdeleri sıralayarak, “Az önce Ataşehir Belediyesi’nin roman vatandaşlarımızı soğukta sokağa atmasını gündeme getirdi. Bu davranışı sergileyen belediyeyi de kınıyorum. İskan kanunu çıkarak zihniyet ile aynı zihniyet. Eğer böyle bir ayrımcılık olursa bu ayrımcılığı takip etmek üzere başbakanlıkta bir mekanizma kuracağım. Sizinle istişare ederek bir Roman kardeşimizi kendime danışman olarak alacağım. Doğrudan benimle irtibat kuracak, yanlış bir uygulama olduğunda gerekli adımlar atacak. Aile ve sosyal politikalar Bakanlığında, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nda, TİKA’da sizden bir arkadaşı istihdam ederek bu alandaki çalışmalarımızı istişare edreek adımlar atmak istiyorum. Biz yurt dışındaki roman vatandaşlarımızı da asli Türk olarak görüyor ve onlara da sahip çıkıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Başbakan Davutoğlu'nun sözleri sık sık davetliler tarafından alkışlarla kesildi.
 
“120 BİNLİK İSTİHDAMIN 5 BİNİNİ ROMAN KARDEŞLERİMİZE AYIRIYORUZ”
 
Başbakan Davutoğlu, istihdam konusunda yapılacakları da anlatarak şunları söyledi; “İlk adım olarak toplum yararına çalışma bağlamında 120 bin istihdam oluşturuyorduk. Bunun 5 binini roman kardeşlerimize ayırıyoruz. Ayrıca pozitif ayrımcılığın en fazlasına siz layıksınız çünkü onlarca yıl iskan kanunu çıkaran zihniyet size negatif ayrımcılık yaptı. Bütün bu sorunların aşılmasında psikolojik engelleri yıkacağız, sonrasında eğitim. Gençlerimizi en iyi şekilde eğiteceğiz. Toplumun her kademesinde en üst konumlarda roman vatandaşlarımızı görmek istiyoruz. Eğitimi de ikiye ayırıyoruz. Genel eğitim ve meslek eğitimi. Yani şu anda çok kısa süreli meslek eğitimleri ile gençlerimiz meslek sahibi yapabiliriz. Onun için Ak Partili bütün belediyelere genelge göndereceğim. Meslek eğitimi ile ilgili tüm çalışmalarda roman kardeşlerimize pozitif ayrımcılık yapılacak. Geleneksel mesleklerin sürdürülmesi ile ilgili tedbirler alıyoruz. İnşallah bunların hepsi ile ilgili de geleneksel roman meslekleri gibi onların da yaşatılmasına destek vereceğiz. Uyuşturucu ile mücadelede sizlerle beraber hareket etmek istiyoruz. Bu konuda özel bir eylem planı ilan ettik. İlgili bakanlarımızla birlikte romanları en ön safta görmek istiyoruz. Çünkü bu bir toplumsal seferberlik. Hep beraber yapacağız.
 
Şöyle bir şey söyleyeyim daha romanların romanı yazılmadı. Romanların tarihi romanı yazıldığında, o çilekeş ama hiçbir çileyi ümitsizlikle karşılamayan romanların romanı bir yazıldığında insanlık destanı olacak”
 
Romanların konut sorununu da çözeceklerini söyleyen Davutoğlu, “Konut hakkı konusunda. Daha önceki taleplerinizi de inceliyoruz. Romanlar nasıl iskan kanunu tarihe gömdük, yeni konut hamlesini de su yüzüne çıkaracağın inşallah. O mahallelerin olduğu yerlerde kentsel dönüşüm projeleri ile yaşanabilir semtler oluşturacağız” dedi.
 
Başbakan Davutoğlu, roman vatandaşların haklarının korunması için de bir hukuk birimi oluşturularak çalışmaların yapılacağını kaydetti.
 
“AVRUPA’DAN SINIR DIŞI EDİLEN HER ROMAN VATANDAŞINA TÜRKİYE SAHİP ÇIKACAK”
 
Ahmet Davutoğlu, konuşmasında yurt dışındaki roman vatandaşlarına da değinerek, “Yurt dışındaki romanların haklarının korunması, sizin akrabanız bizim akrabamızdır. Sizin kardeşiniz bizim kardeşimiz. Yurt dışındaki akrabalarınız da bizim için asli unsurdur. Avrupa’da en önemli konulardan biri roman vatandaşları. Fransa’da nasıl sınır dışı edildiklerini biliyorsunuz. Avrupa’da sınır dışı edilen her romana Türkiye Cumhuriyeti devleti sahip çıkacak. 21’inci yüzyılda romanları sınır dışı eden zihniyet esas mahkum edilmesi gereken zihniyettir. Sizler dağları bayırları aşarak bu günlere geldiniz kimse sizi yıldıramaz. Biz her zaman balkanlarda yakın şekilde takip ediyoruz. Avrupa’nın her yerinde de romanların haklarını hukuklarını kararlıyız” açıklamasında bulundu.