BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,26
ALTIN 2.325,14
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu'ndan 'kamu düzeni' uyarısı

Başbakan, yarın Kobani için halkı sokağa çıkmaya çağıran HDP, DTK, DBP ve HDK'yı uyardı. Çağrının 'olaylardan ders alınmadığını gösterdiğini' belirten Davutoğlu, "Kesinlikle kamu düzeninin bozulmasına izin verilmeyecek" dedi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yarın "Kobani" için halkı sokağa çıkmaya çağıran Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Demokratik Toplum Kongresi'ni (DTK) uyardı.

Ahmet Davutoğlu bugün Ankara'da gazetecilere yaptığı açıklamada, çağrının geçmişte yaşanan "olaylardan ders alınmadığını gösterdiğini" belirtti.

Davutoğlu, "Kesinlikle kamu düzeninin bozulmasına izin verilmeyecek" dedi.

Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben, bütün vatandaşlarımıza başka bir çağrıda bulunuyorum. Hiçbir şiddet olayının içinde yer almamaları gerekir. Şiddet üzerinden hak talep etmek dünyanın hiçbir yerinde kabul görmez, hiçbir demokratik ülkede şiddet kullanılarak, etrafa zarar vererek hak talebi mazur görülemez. Bütün valilerime de gerekli talimatlar gitmiştir. Kesinlikle kamu düzeninin bozulmasına izin verilmeyecek."

Davutoğlu HDP'nin, "başka bir siyasal zeminde mücadele ettikleri barışçıl bir siyasi parti olduğunu göstermenin vaktinin geldiğini" söyledi.

'Direniş selamlanacak'

HDP, DTK, DBP ve HDK önceki gün tüm halkları "Dünya Kobani Günü" olarak niteledikleri 1 Kasım'da sokağa çıkmaya çağırmıştı.

Yapılan ortak açıklamada dünyanın pek çok ülkesinden, aralarında Noam Chomsky ve Nobel Barış Ödülü Sahibi Adolfo Perez Esquıvel'in de bulunduğu aydınların, "İnsanlık için, Kobani için" 1 Kasım’da küresel eylem çağrısı yaptıkları hatırlatılmıştı.

Açıklamada ayrıca yapılacak ortak eylem ile tüm dünyanın Kobani halkının Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı direnişini selamlayacağı belirtilmişti.

Peşmergeler Kobani'de

Kuzey Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin IŞİD ile savaşmak üzere Kobani'ye gönderdiği peşmergeler dün kente giriş yapmaya başlamışlardı.

Geçen yıldan bu yana Irak ve Suriye'nin önemli bir bölümünü ele geçiren IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi Haziran ayında "halifeliğini" ilan etmişti.

IŞİD'in altı hafta önce saldırı başlattığı Kobani ve çevresindeki çatışmalarda ölenlerin sayısı ise 800'ü aştı.

Örgütün kentin yüzde 40'ını kontrol altında tuttuğu bildiriliyor.

Çatışmalar sonucu 200 binden fazla kişi daha Türkiye'ye kaçmıştı.

Kobani'de IŞİD'e karşı savaşan YPG (Halk Savunma Birlikleri), PKK çizgisindeki PYD'nin (Demokratik Birlik Partisi) silahlı kanadı.

Başbakan Davutoğlu bu hafta BBC'ye verdiği mülakatta, "" demişti.