BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,83
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu'ndan IŞİD iddialarına cevap

Toplantının ardından, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier bir araya geldi.

Abone ol
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ortadoğu'daki terörün kaynağı olarak Suriye'yi işaret etti Esad yönetimini suçladı. Türkiye'ye yönelik IŞİD eleştirilerini "psikolojik harekat" olarak nitelendiren Davutoğlu, örgütlü Türkiye'nin ilişkisi olduğunu iddia edenlerin bu iddialarını delillendirmeleri gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya geldi. Çırağan Sarayı'nda Türkiye-Almanya Stratejik Diyalog Mekanizması 2. Toplantısı kapsamında yapılan görüşme basına kapalı gerçekleşti. Davutoğlu ile Alman mevkidaşı Steinmeier'ın görüşmesi yaklaşık 20 dakika sürdü. 
 
"TÜRKİYE TERÖRÜN HER TÜRLÜSÜNE KARŞI ÇIKMIŞTIR"
 
Davutoğlu, toplantı sonrasında bir Alman gazetecinin, "Türkiye'nin de IŞİD'in ilerlemesinde suçu olduğu ve İslamcı militanların sınırı aşarak Irak'a gelmelerine izin verdiği... Bu suçlamalara ne diyorsunuz?" şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:
 
"Türkiye'nin IŞİD dahil herhangi bir terör ya da şiddet örgütüyle ilgili ilişkisi olduğuna dair bir belgesi olan, onu ortaya koymalıdır. O belgeyi ortaya koyamadan Türkiye'ye dönük böyle iddialarda bulunmak hiçbir ittifaklık ilişkisine yakışmadığı gibi, herhangi bir şekilde siyasi ya da medyada yansıması bakımından bir zemine dayanmaz. Biz bunu Türkiye'ye dönük 'psikolojik medyatik operasyon' olarak algılarız.

"TÜRKİYE TERÖRÜN KARŞISINDADIR"

Türkiye her yerde, kökeni ne olursa olsun terörün her türlüsüne karşı çıkmıştır. Ama şuna da karşı çıkarız: Herhangi birisi terör ile İslam'ı yan yana kullanırsa, bunu kullananlar ister doğuda olsun ister batıda, El Kaide benzeri terör örgütlerine yardımda bulunmuş olurlar. İslam terör ile adlandırılamaz, terör İslam ile adlandırılamaz. Mesela Neo-nazi hareketine biz herhangi bir yerde Alman, Hıristiyan ya da Katolik terörü diyebilir miyiz? Diyemeyiz. Bu Almanya açısından da Hıristiyanlar açısından da kabul edilemez.

ESED'İ SUÇLADI

Peki kim sorumludur bu terör yapılanmasının ortaya çıkmasından? Birinci sorumlu kendi halkına karşı her türlü saldırı aracını kullanarak kendi halkını katleden Esed rejimidir. İkinci sorumlu da saldırılar karşısında Suriye halkını korumak yerine hiçbir tedbir almayan ve 300 bin Suriyeliyi kimyasal silahlar karşısında sahipsiz bırakan BM Güvenlik Konseyi'dir."

HEDEF SAPTIRMADIR 
 
Davutoğlu, Türkiye'nin hiçbir yerde teröre destek vermediğini belirterek, "Bu tür yayınların bazı yayın organlarında son dönemde sık sık neşredilir olması, herhangi bir zemine dayanmadığı gibi, maalesef hedef saptırmadır. Bunu şiddetle reddediyoruz" ifadesini kullandı.

MALİKİ'NİN POLİTİKALARI 
 
Bölgesinde yaşanan olumsuzluklardan en fazla Türkiye'nin etkilendiğini anlatan Ahmet Davutoğlu, "Irak'ta yeni siyasi yapılanma konusunda Iraklı liderler karar verecekler. Ama maalesef son dönemde Maliki ve diğer yöneticilerin politikaları mezhep ayrımcılığını çözücü politikalar olmadığı için, ciddi risklerle karşı karşıya kaldık. O bakımdan yeni dönemde yeni parlamento açılırken ve hükümet yapılanması konuşulurken, mutlaka bütün tarafların etkin şekilde içinde olduğu bir çözüme yönelinmelidir. Böyle bir çözüm terör ve şiddet yanlılarının, aşırıların da hareket alanını daraltacaktır" ifadesini kullandı.