BIST 8.997
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.282,27
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu'ndan Gülen açıklaması!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fethullah Gülen ile 2013 yılında yaptığı görüşmeye ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı.

Abone ol
Almanya'daki temasları sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Davutoğlu, hem çözüm süreci hem de Fethullah Gülen ile 2013'te yaptığı görüşmeye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya'da çözüm süreci ve Fethullah Gülen'le ilgili önemli mesajlar verdi. Başbakan Davutoğlu, çözüm sürecinin topluma mal olduğunu söyledi ve "süreç durdu" demenin doğru olmadığını belirtti. Davutoğlu,  "6-7 Ekim olayları olmasaydı süreç yıl sonuna kadar tamamlanabilirdi" diye konuştu. Bu konuda psikolojik ve yasal eşiklerin aşıldığını söyleyen Davutoğlu "Aşamadığımız tek şey HDP ve Kandil'in sürekli tereddüt ve dar hesapla bu süreci kendine yontma çabası" dedi. İşte Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun gazetecilerle olan görüşmesinden satır başları;

"KAYDETMİŞLERLE AÇIKLASINLAR" 

O görüşme bir kere Gülen ile baş başa yapılan bir görüşmeydi, dolayısıyla o da ne söylediğimizi gayet iyi biliyorlar. Ama her şeyi dinlemeye meraklı oldukları için eğer onu da kaydetmişlerse açıklasınlar. Ne söylediğimiz de orada açıktır. Tabii nezaket kuralları içinde söylenmiştir. Bir ültimatom, böyle bir şey yok o günün psikolojisi içinde ama söylediğimiz şey açıktır, 'Türkiye'ye dönmeniz ve bütün bu gerilimlerin durması için gereken adımların atılması, bürokraside olan unsurların kesinlikle siyasal bir şeyin parçası haline gelmemesi' vesaire. Yani uzun bir görüşmedir.

Eğer dediğim gibi kaydetme, dinleme merakları olduğu için isterlerse yayımlasınlar, yani bunu çıkarsınlar, dinlemişler, kaydetmişlerse. Ben söylediğim her şeyin hem farkındayım, hem de ne dediğimi bilirim, ne söylediğimi de bilirim bu konuda hiçbir şeyden de çekincem yok. Ama tabii bunları, ben bir ilim adamıyım, o anda devlet yetkilisiyim, o nezaket kuralları içinde, nasıl Cumhurbaşkanımız başbakan iken 'ülkeye dön' davetinde bulunuldu. Şunu da açık bir şekilde söyleyeyim, 'Bütün bu ön yargıları giderecek olan yegane şey sizin Türkiye'ye dönmeniz ve iletişime açık olmanız', söylediğim şey de budur. 'Türkiye'ye dönmeniz halinde ve her an sizinle görüşülebilir olması durumunda zihinlerdeki bu şüpheler ortadan kalkar. Başbakanımız ne düşünüyorsa size doğrudan söyler, siz ne düşünüyorsanız söylersiniz, biz ne düşünüyorsak söyleriz. Sizin burada bulunmanız, bu iletişimi imkansız kıldığı için şüpheler artıyor. Türkiye'ye gelmeniz bunu kolaylaştırır.

'Yani bu minvalde tabii şimdi, nihayetinde ben kaydetmediğim için bütün motamot ama söylediğimin, işin esası bu. İstiyorlarsa ben hayatımda hiçbir şekilde bir konuyu örtmedim, hiçbir görüşmemi devlet kayıtları dışında yapmadım, olması gereken şeyler içinde yaptım ve ne söylediğimi de dediğim gibi, söylediğim hiçbir sözden de bir adım geri adım atmadım.

"CUMHURBAŞKANI'NIN BİLGİSİ VARDI"

Tabii. Ben hem şahsi ilişkimiz bağlamında hem de o anda dışişleri bakanıyım. Cumhurbaşkanının olduğu bir yerde dışişleri bakanı olarak Sayın Cumhurbaşkanımızdan izinsiz veya onun bilgisi olmadan herhangi bir yere gitmem, şehir değiştirmeyi bırakın, bir toplantı için bir yerden diğer yere giderken de bu benim devlet ahlakı etrafında benimsediğim bir ilkedir. Sayın Cumhurbaşkanımız tabii aradan süre geçti, kendisinde herhangi bir şekilde bu anlamda yanlış bir kanaat uyanmasını da istemem, kendisine olan saygımın ne kadar derin olduğunu, kendisi de bilir. Daha başbakanlığı döneminde, ilk başbakanlık görevini aldığında ve daha çok eskiye dayanan dostluğumuz gereği kurulmuş çok sağlam ilişkilerimiz var ama tabii kendisi de söylediği gibi bazen hafıza yanıltıcı olabilir ama benim için bu konu da diğer konu gibi berrak bir husustur" ifadesini kullandı.

"ZİYARETLE İLGİLİ BİLGİLENDİRDİM" 

Tabii. Türkiye'den ayrılmadan önce Sayın Başbakanımızla konuştum, 'Böyle bir teşebbüste fayda vardır diye' dedim. 'Taşların yerine oturması için ve olabilecek olumsuzlukları engellemek için' dedim. New York'a gittiğimizde de Sayın Cumhurbaşkanımızla o zaman bu ziyareti gerçekleştireceğimi ifade ettim, döndükten sonra da ne görüşülmüş olduğu konusunda da her ikisine de bilgi arz ettim."